«Επίσημη πρώτη» χθες το απόγευμα για το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής του ΕΠΑΛ Ρεθύμνου, στα Περβόλια.
Μετά από προσπάθειες πέντε χρόνων των μαθητών που συμμετείχαν στα προγράμματα αγωγής υγείας του σχολείου, με υπεύθυνο εκπαιδευτικό τον κ. Ιάκωβο Διακουμάκη, έθεσαν σε λειτουργία το αποτέλεσμα της δουλειάς τους, που βασίστηκε σε μια ουσιαστική ανάγκη και μια πρωτοποριακή ιδέα, εγκαινιάζοντας το μεγαλύτερο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής, που λειτουργεί σήμερα στην Ελλάδα, καθώς καταλαμβάνει 850 τετραγωνικά μέτρα αυλής.
Συγκεκριμένα το σύνολο του αίθριου του σχολικού συγκροτήματος που στεγάζει το 1ο και το Εσπερινό ΕΠΑΛ Ρεθύμνου, το Πειραματικό σχολείο του Πανεπιστημίου Κρήτης, τις ΕΠΑΣ αλλά και το υπό ίδρυση ΣΕΚ, έχει μετατραπεί σε οδικό τμήμα μιας πόλης, σε κανονικές κυκλοφοριακές διαστάσεις και σε πραγματικές συνθήκες με όλες τις πινακίδες κυκλοφοριακής σήμανσης, διαβάσεις πεζών, φανάρια, δρόμους, πεζοδρόμια και διαδρόμους για ποδήλατα.
«Ξεκινήσαμε με την αναγραφή συνθημάτων στους τοίχους του σχολείου και καταλήξαμε μετά από πέντε χρόνια να έχουμε ολοκληρώσει ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα αγωγής υγείας, που έχουν γίνει σε σχολεία της χώρας και βέβαια με το μεγαλύτερο πάρκο κυκλοφορικής αγωγής που γνωρίζω να υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα», είπε μιλώντας στους δημοσιογράφους ο εκπαιδευτικός κ. Διακουμάκης.
Με την πολύχρονη εμπειρία του ως δικυκλιστής αγώνων και τις γνώσεις που απέκτησε πάνω στο αντικείμενο, ο κ. Διακουμάκης, κάτοχος ειδικής άδειας από το υπουργείο Παιδείας για την κυκλοφοριακή αγωγή, μίλησε για το πόσο σημαντικό είναι να αποκτήσουν τα νέα παιδιά γνώση και εμπειρία οδηγού, τονίζοντας, ότι οι περίπου 1.500 μαθητές των σχολείων του συγκροτήματος θα έχουν την ευκαιρία να εκπαιδεύονται σε πραγματικές συνθήκες και να καθοδηγηθούν να γίνουν σωστοί χρήστες των τροχοφόρων ως ενήλικες.
Στόχος, είναι το πάρκο να αξιοποιείται από όλα τα σχολεία του Ρεθύμνου, τα οποία κατόπιν προγραμματισμένων επισκέψεων θα μπορούν να υλοποιούν αντίστοιχα προγράμματα και μαθήματα.
Χθες, τα εγκαίνιά του έγιναν με επίδειξη των δυνατοτήτων που παρέχει με αυτοκίνητα, δίκυκλα αλλά και πεζούς να αποδεικνύουν τη λειτουργικότητα του πάρκου αλλά και να υποδεικνύουν σωστή κυκλοφοριακή συμπεριφορά.
Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητροπόλεως π. Νικόλαος Νικηφόρος, ο αντιδήμαρχος Παιδείας Ρεθύμνου κ. Γεώργιος Γεωργαλής, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Νίκος Κονταξάκης, ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου κ. Ανδρέας Ταξάκης, ο επικεφαλής της Πρωτοβουλίας Πρόληψης κατά των τροχαίων ατυχημάτων κ. Γιώργος Καραβιώτης, εκπαιδευτικοί και μαθητές.
«Αγκάθι» η έλλειψη εκπαιδευτικών κυκλοφοριακής αγωγής
Το ζήτημα που τίθεται είναι το ποιός θα είναι ο υπεύθυνος καθηγητής λειτουργίας του κυκλοφοριακού πάρκου, αφού στα Ελληνικά σχολεία η κυκλοφοριακή αγωγή δεν υπάρχει στο επίσημο πρόγραμμα σπουδών και βέβαια δεν διορίζονται αντίστοιχης ειδικότητας εξειδικευμένοι εκπαιδευτικοί.
Το συγκεκριμένο του ΕΠΑΛ Ρεθύμνου, σαφώς και θα αξιοποιείται όσο ο κ. Διακουμάκης θα επιθυμεί να διαθέτει το χρόνο του και τις γνώσεις του για την κυκλοφοριακή αγωγή των μαθητών, όμως ουσιαστικά η λειτουργία του επαφίεται σε εθελοντές.
Μιλώντας για το θέμα αυτό ο κ. Διακουμάκης τόνισε, ότι: «σε ό,τι με αφορά ακόμα και ως συνταξιούχος θα είμαι παρών για τις ανάγκες των μαθητών. Θα ήθελα όμως να υπενθυμίσω ότι όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις είχαν υποσχεθεί, ότι η κυκλοφοριακή αγωγή θα εντασσόταν στο επίσημο σχολικό πρόγραμμα. Αυτό δεν έγινε ποτέ και θα παρακαλούσα για ακόμα μία φορά να κάνουν πράξη τις δεσμεύσεις τους, γιατί χάνονται πολύτιμες ζωές στην άσφαλτο και αυτό είναι άδικο.»