Μπροστά στην είσοδο και πίσω από το φωταγωγημένο χριστουγεννιάτικο δέντρο, το τραπέζι που μέχρι χθες το πρωί φιλοξενούσε ενημερωτικά φυλλάδια για ομάδες του Κέντρου, αλλά και γενικότερο έντυπο υλικό για την ψυχική υγεία, έχει μετατραπεί σε έναν πλούσιο μπουφέ από φαγητά και γλυκίσματα, αναψυκτικά, κρασί και ρακί. Είναι όλοι εκεί. Νυν και πρώην εξυπηρετούμενοι του Κέντρου, φοιτητές-τριες που κάνουν την πρακτική τους, εθελοντές και εθελόντριες, εργαζόμενοι και φυσικά φίλοι του Κέντρου και των επτά ομάδων που δραστηριοποιούνται στο πλαίσιό του.
Κάπως έτσι, μέσα σε ένα χαλαρό και εορταστικό κλίμα, με την διοργάνωση χριστουγεννιάτικης γιορτής, εγκαινιάστηκε και επίσημα χθες το Bazaar Αγάπης, που διοργανώνουν η Κοινωνική Λέσχη «Φως» και το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ρεθύμνου στον εκθεσιακό χώρο του τελευταίου. Το Bazzar αποτελεί επί της ουσίας μια έκθεση εικαστικών δημιουργιών, με γλυπτά, διακοσμητικές μάσκες και πίνακες ζωγραφικής, κοσμήματα ή ευχετήριες κάρτες Χριστουγέννων, από τα μέλη και τους φίλους της Κοινωνικής Λέσχης.
«Το να βγάλεις κάτι μέσα από τον εαυτό σου είναι θεραπευτικό»
«Μακάρι να ασχολούταν όλοι με κάτι τέτοιο γιατί μόνο καλό θα τους έκανε. Το να βγάλεις κάτι μέσα από τον εαυτό σου είναι θεραπευτικό. Το να πάρεις για παράδειγμα ένα κομμάτι μέταλλο και να το μορφοποιήσεις, έχει νόημα γιατί εκείνη την ώρα δεν σκέφτεσαι, ασχέτως αν ικανοποιείσαι από το τελικό αισθητικό αποτέλεσμα. Θα ήθελα πάντως να υπήρχε μεγαλύτερη συμμετοχή. Πολλοί φοβούνται μην στιγματιστούν και δεν έρχονται», είπε στα «Ρ.Ν.» ο εξυπηρετούμενος του Κέντρου, Ανδρέας, που είναι κι ένας από τους 6 εκθέτες του Bazzar κατά την ξενάγησή μας στον εκθεσιακό χώρο.
Στο περιθώριο των χθεσινών εγκαινίων ο διευθυντής του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Ρεθύμνου, Αντώνης Λιοδάκης, τόνισε στα «Ρ.Ν.» ότι: «Σήμερα, είναι μια συνάντηση για γιορτή και ευχές, με φίλους του Κ.Ψ.Υ., ανθρώπους που έχουν εξυπηρετηθεί παλιά εδώ, άλλα και ένας τρόπος για να υπογραμμίσουμε την δύναμη της τέχνης σε όλη την κίνηση για την ψυχική υγεία. Το σημερινό Bazaar έχει πολλές σημειολογίες. Δεν είναι ψυχοθεραπεία αλλά είναι μια δράση που έχει να κάνει με τον αυτοπροσδιοριμό, την αυτογνωσία. Έχει να κάνει με την έκφραση εν γένει, την κοινωνική ένταξη και την ενσωμάτωση, τον αποστιγματισμό. Οι Ρεθεμνιώτες έχουν κάθε λόγο να περάσουν από εδώ και για να δουν αυτά τα μικρά συμβολικά κομμάτια τέχνης, αλλά και για να γνωρίσουν και εμάς, σαν υπηρεσία».
«Μέσα στο χώρο μας ανακαλύπτουμε ότι υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι, οι οποίοι έχουν τις ικανότητες να κάνουν πράγματα»
Απο την πλευρά της η Μαρία Δρανδάκη, εργαζόμενη στο Κέντρο αλλά και μέλος του Συλλόγου Οικογενειών και Φίλων για την Ψυχική Υγεία Ρεθύμνου, επισήμανε την αναγκαιότητα εύρεσης χώρου και τρόπου καλλιτεχνικής έκφρασης για τους ανθρώπους με ψυχοκοινωνικά προβλήματα, καθώς όπως είπε: «Μέσα στο χώρο μας ανακαλύπτουμε ότι υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι, οι οποίοι έχουν τις ικανότητες να κάνουν πράγματα. Όμως η κοινωνία και το περιβάλλον είναι λίγο σκληρό γι αυτούς, με αποτέλεσμα να μην έχουν έναν τρόπο να εκθέσουν τις δημιουργίες τους και να προβάλουν αυτά τους τα ταλέντα. Στην ουσία λοιπόν αυτό κάνουμε εμείς, τους δίνουμε ένα χώρο, που μπορούν να τα εκθέσουν, τους στηρίζουμε και τους δίνουμε κουράγιο να πάνε παραπέρα». Ο Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ. είναι ένας σύλλογος που τα μέλη του έχουν στο συγγενικό τους περιβάλλον κάποιο άνθρωπο με ψυχιατρικά προβλήματα ή ψυχοκοινωνικές δυσκολίες ή απλώς είναι φίλοι της ψυχικής υγειάς. Οι προσπάθειες για τη σύστασή του ξεκίνησαν το 2011 με αφορμή το πρώτο ψυχοεκπαιδευτικό σεμινάριο που έγινε στο Κ.Ψ.Υ Ρεθύμνου.
Οσον αφορά την ίδια την Κοινωνική Λέσχη «Φως», αυτή «Είναι μια ομάδα αυτοβοήθειας. Συντονιστές είναι οι εθελοντές. Μαζευόμαστε εδώ, μια φορά τη βδομάδα. Είναι ένας τρόπος δημιουργικής εξωτερίκευσης, συζήτησης των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο καθένας αλλά και ποικίλων άλλων δράσεων», εξήγησε στα «Ρ.Ν.», η εθελόντρια του Κέντρου Ψυχικής Υγείας που δραστηριοποιείται στην Κοινωνική Λέσχη «Φως», Μαρία Κατσάνου.
Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι μέλη της λέσχης μπορούν να γίνουν άτομα με ιστορικό ψυχικής νόσου, που βρίσκονται στο στάδιο της επανένταξης, και ζουν στην κοινότητα με τις οικογένειές τους ή μόνοι. Την λέσχη υποστηρίζουν εθελοντές, πολίτες του Ρεθύμνου.
«Να είστε εσείς, οι υποστηρικτές του, οι φίλοι του, αλλά και οι πρεσβευτές του στην τοπική κοινωνία»
«Νιώθουμε ότι έρχεστε στο «σπίτι» μας το οποίο να θεωρείται σπίτι σας. Το Κ.Ψ.Υ. Ρεθύμνου έχει ανάγκη από εσάς. Να είστε εσείς, οι υποστηρικτές του, οι φίλοι του, αλλά και οι πρεσβευτές του στην τοπική κοινωνία. Εσείς να διοχετεύσετε όλη τη δύναμη της ελπίδας για ψυχική υγεία. Επομένως σας καλωσορίζουμε και πιστεύουμε ότι στο μέλλον θα έχουμε πιο δυνατές συναντήσεις και συνεργασίες, ώστε αυτές τις εποχές που είναι πολύ δύσκολες για τον καθένα προσωπικά, άλλα και για την κοινωνία συνολικά, να καταφέρνουμε να τις ξεπερνούμε και να προτάσσουμε το εσωτερικό χαμόγελο. Γιατί το ζήτημα δεν είναι να γκρινιάζουμε και να ευχόμαστε για ένα καλύτερο 2014, αλλά να διεκδικούμε και να αγωνιζόμαστε για πράγματα που μας ανήκουν», είπε ανάμεσα σε άλλα καλωσορίζοντας τους παριστάμενος, ο κ. Λιοδάκης.
Στη συνέχεια αφού έκανε έναν σύντομο απολογισμό των δράσεων και των ομάδων του Κέντρου, ανακοίνωσε τη δημιουργία της Ομάδας Κοινωνικού και Θεραπευτικού Θεάτρου από τις αρχές του επόμενου χρόνου. Σ’ αυτή την ομάδα θα συμμετέχουν εξυπηρετούμενοι του κέντρου και γενικά άνθρωποι που έχουν ζητήματα ψυχικής υγείας, εργαζόμενοι στο χώρο αυτό, πολίτες και φοιτητές.
Ακολούθως το λόγο πήραν ο Αντώνης Χριστονάκης, από την Ψυχιατρική κλινική του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, η Μαρία Κατσάνου αλλά και εκπρόσωπος από τον ΣΟΦΨΥ Ρεθύμνου, ο οποίος παρουσίασε το σύλλογο και τις δράσεις τους.
Έπειτα από την περιήγηση μικρών και μεγάλων στον εκθεσιακό χώρο, η βραδιά έκλεισε με εορταστική μουσική κι οι παριστάμενοι ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη ανοιχτή κοινωνική εκδήλωση του Κέντρου, την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας. Σημειώνεται ότι οι συναντήσεις της ομάδας αλληλοβοήθειας γίνονται κάθε Πέμπτη 11-1, ενώ όσοι επιθυμούν να περάσουν από το χώρο του Κ.Ψ.Υ. Ρεθύμνου, στη Δημοκρατίας 24, προκειμένου να στηρίξουν το Bazzaar Αγάπης, μπορούν να το κάνουν τις καθημερινές 8:00-2:00 μ.μ. έως και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.