Την Πέμπτη 21 και την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου, ερευνητές του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σε συνεργασία με την εταιρεία SCIENTACT εγκατέστησαν δύο πλήρεις μετεωρολογικούς και χιονομετρικούς σταθμούς στους ορεινούς όγκους του Ψηλορείτη και των Λευκών Ορέων.
Ο πρώτος σταθμός εγκαταστάθηκε σε υψόμετρο 1.400 μέτρων κοντά στο οροπέδιο της Νίδας του Δήμου Ανωγείων και ο δεύτερος σε υψόμετρο 1.650 μέτρων πολύ κοντά στο καταφύγιο Καλλέργη (Λευκά Όρη).
Όπως εξηγεί ο Δρ. Κων/νος Λαγουβάρδος, διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι δύο σταθμοί, πέραν των βασικών μετεωρολογικών παραμέτρων (θερμοκρασία, υγρασία, βροχή, άνεμος, πίεση, ακτινοβολία) μετρούν το ύψος χιονιού, τη θερμοκρασία της επιφάνειας του χιονιού αλλά και του εδάφους από κάτω του, ενώ και οι δύο μετρούν και την περιεκτικότητα της ατμόσφαιρας σε διοξείδιο του άνθρακα, του βασικότερου αερίου του θερμοκηπίου.
Και οι δύο σταθμοί αποτελούν πλέον μόνιμες εγκαταστάσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου στην Κρήτη, συμπληρώνοντας το δίκτυο 40 μετεωρολογικών σταθμών που ήδη λειτουργούμε στο νησί, καθώς και τα δύο σταθμήμετρα σε χειμάρρους στο Ηράκλειο και στα Χανιά. Οι ιστοσελίδες μέσω της οποίας θα γίνεται ζωντανή ενημέρωση για τις μετρήσεις των δύο σταθμών θα ανακοινωθούν σύντομα.
Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη συστηματική προσπάθεια συνεχούς μέτρησης ύψους χιονιού στη χώρα μας και το νοτιότερο σημείο της Ευρώπης όπου λαμβάνουν χώρα τέτοιες μετρήσεις.
Οι ερευνητές, ευχαριστούν θερμά τον Δήμο Ανωγείων για την υποστήριξη και φιλοξενία του σταθμού Ανωγείων και τον Ορειβατικό Σύλλογο Χανίων για την υποστήριξη και φιλοξενία του σταθμού στο καταφύγιο Καλλέργη.
Περισσότερες πληροφορίες για το εγχείρημα αυτό, ταυτόχρονα με παρουσιάσεις σχετικά με τις παρατηρήσεις και προγνώσεις καιρού, όπως προαναγγέλλει ο κ. Λαγουβάρδος, θα δοθούν στη Βραδιά του Ερευνητή που διοργανώνει το Εθνικό Αστεροσκοπείο μαζί με την ομάδα Meteo και θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 6:00-10:00 το απόγευμα, στο Παλαιοντολογικό Μουσείο Ρεθύμνου.
Στον προαύλιο χώρο του Μουσείου θα παρουσιαστούν δραστηριότητες παρατήρησης και πρόγνωσης καιρού, με επίδειξη μετεωρολογικού σταθμού σε αυτοκίνητο, καθώς και κλασικού μετεωρολογικού σταθμού.
Στον εσωτερικό χώρο του μουσείου θα γίνει παρουσίαση των δραστηριοτήτων με έμφαση στις μετρητικές διατάξεις που είναι εγκατεστημένες στην Κρήτη όπως οι 40 μετεωρολογικοί σταθμοί, δύο σταθμήμετρα σε χείμαρρους, δύο σταθμοί μέτρησης χιονιού και άλλα πολλά.