Πολλές είναι οι διαμαρτυρίες πολιτών για τον τρόπο που πραγματοποιούνται εργασίες καθαρισμού ποταμών και ρεμάτων σε διάφορες περιοχές του Ρεθύμνου στο πλαίσιο έργων αντιπλημμυρικής προστασίας.
Οι πολίτες,που σκοπεύουν να κάνουν παράσταση διαμαρτυρίας σε προσεχή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου αλλά και να προσφύγουν στην Δικαιοσύνη,καταγγέλλουν ότι δεν πρόκειται για εργασίες καθαρισμού αλλά για έργα καταστροφής του περιβάλλοντος και των βιότοπων. Όπως τονίζουν στα “ΡΝ”, αφ’ενός δεν έχει γίνει περιβαλλοντική μελέτη για τα συγκεκριμκένα έργα που είτε έγιναν είτε είναι σε εξέλιξη σε όλο το νομό Ρεθύμνου και αφ’ετέρου ότι οι ανάδοχοι εργολάβοι πραγματοποιούν εκκσκαφές στις κοίτες των ποταμών με μπουλντόζες,καταστρέφοντας την υφιστάμενη βιοποικιλότητα, κάνοντας λόγο για ολοσχερή καταστροφή των ρεματικών οικότοπων.Εργασίες,όπως λένε, χωρίς καμία επίβλεψη ειδικού ή αρμόδιου ακόμα και σε περιοχές που έχουν ανακηρυχθεί Natura.Χωρίς προηγουμένως να έχει εκτιμηθεί και να έχει καταγραφεί η οικολογική σημασία των τόπων αυτών,θέτοντας σε κίνδυνο την ισορροπία των ποτάμιων οικοσυστημάτων που αποτελούν σημαντικούς βιότοπους για πουλιά, χελώνες,καβούρια και άλλα αμφίβια τα οποία κυριολεκτικά θάβονται στο χώμα,όπως υποστηρίζουν.
«Οι μπουλντόζες αποψιλώνουν ολοκληρωτικά τα πρανή, καταστρέφοντας χώρους φωλεασμού και αναπαραγωγής πουλιών και υδρόβιων οργανισμών»επισημαίνουν.
Oι καταγγέλλοντες,δεν είναι αντίθετοι με τον καθαρισμό ρεμάτων και ποταμών ωστόσο τονίζουν πως η χωρίς συναίσθηση και περιβαλλοντική παιδεία εκτέλεση των έργων όχι μόνο δεν έχουν καμία αντιπλημμυρική αποτελεσματικότητα αλλά αντίθετα προκαλούν εγκλήματα κατά της βιοποικιλότητας.Άγνοια;απουσία περιβαλλοντικής παιδείας;εγκληματική αμέλεια;είναι τα ερωτήματα που θέτουν για τον τρόπο που έχει επιλεγεί να εκτελεστούν αυτά τα έργα εδώ και κάποιους μήνες αν όχι με τις ευλογίες πάντως με την ανοχή τόσο του ίδιου του Υπουργείου περιβάλλοντος όσο και των αρμόδιων Διευθύνεσεων της Περιφέρειας.
Στις αντιδράσεις ομάδων πολιτών προστέθηκε και η αντίδραση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης έναντι των χωρίς σχέδιο έργων αντιπλημμυρικής προστασίας στα ρέματα με παρέμβαση του οποίου φαίνεται να σταμάτησαν προσωρινά οι εργασίες στον Γεροπόταμο.
Χαρακτηριστική είναι η σχετική αναφορά που κάνει ο βιολόγος – ορνιθολόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης,Μιχάλης Δρετάκης,με αφορμή τις πρόσφατες εργασίες που έγιναν στον Γεροπόταμο,κάνοντας λόγο για αλόγιστες και καταστροφικές επεμβάσεις σε ρέματα με ποτάμια,όπως στον Πρέβελη,στον Γεροπόταμο και αλλού σε όλη τη Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου.
Τονίζει ο κ.Δρετάκης:«Δεν έχει νόημα πολλές φορές να λέμε αυτονόητα πράγματα. Τα ποτάμια δημιουργούν κοίτες ανάλογα με τη δύναμη των φυσικών πλημμυρικών ροών τους. Η φυσική βλάστηση στις όχθες, στα πρανή εξασθενεί την πλημμυρική ροή και όποια πλημμυρικά συμβαίνουν διαχέονται σε όλο το μήκος με μικρά πρόσκαιρα προβλήματα που εύκολα η ίδια η φύση μπορεί να αντιμετωπίσει.
Αν αφαιρέσουμε τη φυσική βλάστηση τότε:
1) η ταχύτητα ροής αυξάνεται και άρα στα κατάντη τα προβλήματα θα είναι πολύ περισσότερα στη διάρκεια των πλημμυρικού φαινομένου.
2) τα πρανή εξασθενούν και διαβρώνονται καθώς το ποτάμι αναζητεί να ξαναφτιάξει κανονικές όχθες, άρα ο κίνδυνος καταστροφών παρόχθιων περιοχών αυξάνεται.
3)το θέμα της βιοποικιλότητας είναι τεράστιο.
Λείπει η περιβαλλοντική παιδεία. Ο κόσμος μαθαίνει από την TV ότι πρέπει να “καθαριστεί” κάτι και στην ουσία τελικά δεν καταλαβαίνει το χαμένο κόστος για έργα βιτρίνας,χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Αντιπλημμυρικά έργα μπορείς να κάνεις μικρά, με φυσικά υλικά (πέτρα, χαλίκι, χώμα) ψηλότερα για να συγκρατήσεις το νερό στα ανάντη και να εμπλουτίσεις τον υδροφόρο ορίζοντα. Τα υπόλοιπα μέσα στις κοίτες είναι εγκλήματα κατά της βιοποικιλότητας. Χωρίς αποτέλεσμα.Ειδικά στην περίπτωση του Γεροποτάμου,δεν υπάρχει κάτι που να πλημμυρίσει κατάντη, είναι βαθιά κοιλάδα ως την εκβολή»
Και προσθέτει ο κ.Δρετάκης ότι τα έργα που εκτελούνται στα ποτάμια μόνο ως ενέργεια μίσους έναντι του φυσικού περιβάλλοντος μπορούν να χαρακτηριστούν.«Είμαι απίστευτα θυμωμένος για τους μελισσοφάγους που έχασαν τις φωλιές τους, για τις νεροχελώνες και τους κρητικούς λιμνοβατράχους που έχασαν τις κολύμπες τους σε εποχή αναπαραγωγής και ίσως θάφτηκαν στο χώμα. Πρόκειται για τεράστιο έγκλημα» καταλήγει.
Οι πολίτες που έχουν κινητοποιηθεί έναντι αυτών των καταστροφικών παρεμβάσεων όπως χαρακτηρίζουν τις εργασίες στα ρεματα και στα ποτάμια του νομού,με αποκλειστικό γνώμονα τους την προστασία του περιβάλλοντος και του οικοσυστήματος,ζητούν από την Περιφέρεια Κρήτης να μην προχωρήσει στην εκτέλεση περαιτέρω εργασιών με αυτή την άνευ περιβαλλοντικής ευαισθησίας μέθοδο.
Η Περιφέρεια Κρήτης και η Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου δια των αρμόδιων υπηρεσιών τους καλό θα είναι να δώσουν απάντηση στις παραπάνω διαμαρτυρίες για την πρόκληση περιβαλλοντικής-οικολογικής ζημίας που επιφέρουν οι εκκσκαφές με μπουλντόζες στα ρέματα.