Το «πράσινο φως» για το μάστερ πλαν της μαρίνας -το σχέδιο- δηλαδή για χωροθέτηση και δόμηση κτιρίων υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις εγκρίθηκε την περασμένη Τρίτη στη διάρκεια της συνεδρίασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (Κ.Α.Σ.) του υπουργείου Πολιτισμού. Η εξέλιξη αυτή χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα θετική, καθώς ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων της μαρίνας Ρεθύμνου.
Υπενθυμίζεται ότι η χωροθέτηση και τα λιμενικά έργα σε όλο το τμήμα της λιμενολεκάνης από τη μαρίνα μέχρι και το λιμάνι είχαν εγκριθεί συνολικά από την Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ), ενώ η προχθεσινή έγκριση που αφορά αποκλειστικά το κομμάτι της μαρίνας λύνει τα χέρια του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, το οποίο θα μπορεί στο εξής να προχωρήσει στην εκπόνηση προμελέτης αλλά και οριστικής μελέτης για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων της μαρίνας. Βασικό ζητούμενο ωστόσο είναι η εξασφάλιση χρηματοδότησης για να μπορέσουν να προχωρήσουν οι διαδικασίες δημοπράτησης των μελετών.
Το περιεχόμενο της ακριβούς εισήγησης, η οποία και εγκρίθηκε από το αρμόδιο συμβούλιο του υπουργείου Πολιτισμού, δεν είναι γνωστό, ωστόσο ουσιαστικά σύμφωνα με τα όσα είχαν κατατεθεί αφορά μια νέα μαρίνα πάνω στην υπάρχουσα, μια επέκταση δηλαδή και αναβάθμιση των υπαρχουσών υποδομών σε μεγάλη κλίμακα, που απαιτεί ωστόσο σεβασμό στο περιβάλλον και την πόλη και όχι γιγάντιες κατασκευές, που δεν συμβαδίζουν με την περιοχή του ιστορικού κέντρου. «Πέρασε το βράδυ της Τρίτης από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο του υπουργείου Πολιτισμού η προμελέτη που αφορά τη δόμηση και τη χωροθέτηση κτιρίων στο χώρο της μαρίνας. Στο μεγάλο master-plan που είχε περάσει από την ΕΣΑΛ είχε εγκριθεί στο σύνολό της η λιμενολεκάνη, το εμπορικό λιμάνι, η κρουαζιέρα και η μαρίνα. Τα δυο πρώτα με απόφαση του Δήμου δρομολογήθηκαν και προχώρησαν άμεσα σε ότι αφορά τη δημοπράτηση των μελετών με χρήματα της Περιφέρειας και τώρα δόθηκε το πράσινο φως και για τη μαρίνα, με βάση την εισήγηση όπως αυτή τροποποιήθηκε από το υπουργείο. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι το κλίμα ήταν πολύ καλό και τα 17 μέλη του Κ.Α.Σ. ήταν πολύ θετικά. Με τα δεδομένα αυτά το Λιμενικό Ταμείο έχει στα χέρια του πλέον τα δυο βασικά εργαλεία για να προχωρήσει στις μελέτες των συγκεκριμένων έργων» ανέφερε σχετικά ο πρώην πρόεδρος του Λ.Τ., αντιδήμαρχος τεχνικών έργων Μίνως Αλεφαντινός, τον οποίο ενημέρωσαν σχετικά από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου.
Προσπάθειες ανάδειξης του κάστρου της Φορτέτζας
Εν τω μεταξύ χθες με πρωτοβουλία του αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων και υπεύθυνου για θέματα μνημείων Μίνωα Αλεφαντινού πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τους μελετητές του Γραφείου Παλιάς Πόλης του Ρεθύμνου προκειμένου να εκπονηθεί μια μελέτη που θα αφορά την ανάδειξη και τον εξωραϊσμό του κάστρου της Φορτέτζας. Ένα αρχαιολογικό μνημείο που αποτελεί ένα ξεχωριστό θησαυρό για την πόλη και που χρήζει αμέσων παρεμβάσεων, ώστε αυτό να είναι προστατευμένο. Η συντήρηση του κάστρου, η αποκατάσταση τμημάτων που είναι ακόμα και επικίνδυνα για τους επισκέπτες, η βελτίωση και αισθητική αναβάθμιση του περιβάλλοντα χώρου και ένα αναψυκτήριο αποτελούν βασικές προτεραιότητες, που θα περιλαμβάνονται στη μελέτη. «Είχαμε μια συνάντηση με το Γραφείο Παλιάς Πόλης και την αρχαιολόγο για να ετοιμάσουμε μια μελέτη για την αξιοποίηση του κάστρου της Φορτέτζας, με βάση κάποιες αρχές που έχουμε ήδη στο μυαλό μας. Με ενημέρωσαν για τα σχέδιά τους, για την αξιοποίηση και ανάδειξη του κάστρου και πως θα βοηθήσουν σαν Γραφείο Παλιάς Πόλης στην σύνταξη αυτής της μελέτης. Να φτιάξουμε για παράδειγμα το αναψυκτήριο, ένα περιπατητικό διάδρομο, να φτιάξουμε αποχέτευση, να εντοπίσουμε τα επικίνδυνα σημεία και να τα αποκαταστήσουμε, με βάση την προτεραιότητα που δίδω σαν αντιδήμαρχος υπεύθυνος μνημείων. Όσον αφορά τα τείχη δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα, γιατί εξαρτόμαστε και για τις εγκρίσεις αλλά και για τις χρηματοδοτήσεις από το υπουργείο. Σε ότι αφορά όμως το χώρο του κάστρου θα προσπαθήσουμε να του δώσουμε αυτό που του αξίζει» υποστήριξε σε δηλώσεις του ο κ. Αλεφαντινός.