Πράσινο φως έδωσε η Διυπουργική Επιτροπή στην κατασκευή 12 Δικαστικών Μεγάρων με ΣΔΙΤ από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Στη χθεσινή σύσκεψη εγκρίθηκε η υλοποίηση μέσα από τριπλό διαγωνισμό. Στόχος είναι οι διαγωνισμοί να τρέξουν το δεύτερο εξάμηνο του έτους και να έχουν ολοκληρωθεί σταδιακά μέχρι το 2024.
Πρόκειται για τα Δικαστικά Μέγαρα Θεσσαλονίκης,Έδεσσας, Σερρών, Κιλκίς, Λαμίας, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Βόλου, Ηρακλείου, Ρεθύμνου Χανίων.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του ypodmes.gr,τα τρία cluster που χωρίστηκαν τα έργα είναι:
Στον πρώτο διαγωνισμό εντάσσονται η ανέγερση του νέου Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου καθώς και η ανακατασκευή των υφιστάμενων δικαστικών μεγάρων σε Ρέθυμνο και Χανιά.
Στον δεύτερο διαγωνισμό ΣΔΙΤ εντάσσονται η ανέγερση των νέων δικαστικών μεγάρων σε Κιλκίς, Σέρρες και Έδεσσα καθώς και η ανακατασκευή του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης.
Στο τρίτο γκρουπ εντάσσονται η κατασκευή νέου δικαστικού μεγάρου σε Λαμία και Βόλο και η ανακατασκευή των κτιρίων σε Λάρισα, Καρδίτσα και Τρίκαλα.
Η διάρκεια των ΣΔΙΤ θα είναι 30 έτη, εκ των οποίων τα πρώτα τρία χρόνια θα αφορούν την κατασκευαστική περίοδο. Το κόστος σύμφωνα με εκτιμήσεις θα ξεπεράσει τα 310 εκατ. ευρώ.
Ο γενικός σχεδιασμός του έργου βασίζεται πρωτίστως στη λειτουργική οργάνωση των υπηρεσιών λαμβάνοντας υπόψη τις παρεχόμενες δικαστικές υπηρεσίες και την επίλυση ουσιωδών ζητημάτων που αντιμετωπίζονται και δυσχεραίνουν το έργο των δικαστικών λειτουργών. Επιπρόσθετα, ο σχεδιασμός των νέων κτιρίων έχει γίνει με γνώμονα την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών σε επίπεδο εγκαταστάσεων και υποδομών λαμβάνοντας υπόψη τις υφιστάμενες αλλά και μελλοντικές ανάγκες
Ποιος τα αναλαμβάνει
Με την καθοδήγηση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή σχεδιάστηκε από τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών Γιώργο Καραγιάννη η στρατηγική για την προώθηση των 12 Δικαστικών Μεγάρων. Αναθέτουσα Αρχή του Έργου θα είναι η Διεύθυνση Κτιριακών Υποδομών της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών
Η υλοποίηση των έργων αυτών σε ομάδες απορρέει από την ανάγκη συγκέντρωσης όλων των υπηρεσιών των δικαστηρίων σε κομβικά σημεία της χώρας, καλύπτοντας τις στεγαστικές ανάγκες αυτών με την ανέγερση ή ανακατασκευή των Δικαστικών Μεγάρων προκειμένου να επιτευχθεί, αφενός η εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών και αφετέρου η εξοικονόμηση πόρων και χρόνου.