Αναφορικά με δημοσίευμα των Ρ.Ν. για την μελέτη και το έργο βραχοπροστατασίας στο Φαράγγι του Κοτσυφού, η Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, Ελένη Ρανουτσάκη, Πολιτικός Μηχανικός, μας έστειλε την παρακάτω απαντητική επιστολή:
« Κύριε Διευθυντά,
Απαντώντας στο άρθρο σας, που δημοσιεύτηκε στην στήλη Καθημερινά, της έγκριτης εφημερίδας σας, την Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017 με τίτλο «Η μελέτη και το έργο βραχοπροστασίας στο φαράγγι Κοτσυφού», θέλουμε να ενημερώσουμε τους αναγνώστες σας για τα ακόλουθα:
Το πρόβλημα των βραχοπτώσεων στο επαρχιακό δίκτυο είναι χρόνιο και απασχολεί τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης, γιατί σε κάθε περίπτωση έχει να κάνει με το γεωλογικό ανάγλυφο των πρανών των επαρχιακών οδών όσο και με τους απρόβλεπτους παράγοντες, όπως οι άσχημες καιρικές συνθήκες, η ανεξέλεγκτη βόσκηση των πρανών κ.α. και φυσικά δεν επιλύεται άπαξ δια παντός.
Στο συγκεκριμένο σημείο η υπηρεσία κατασκεύασε τοιχίο αργολιθοδομής, δίπλα στην Εκκλησία Αγίου Νικολάου στο πλαίσιο εργολαβίας, προκειμένου να λειτουργήσει και σαν τοίχος ανάσχεσης, πράγμα που ήδη γίνεται.
Για την καθαίρεση των επικίνδυνων βράχων έγινε προσπάθεια να γίνει απευθείας ανάθεση, αλλά δεν υπήρξε ανταπόκριση από εργολήπτες λόγω του επικινδύνου του έργου καθαίρεσης.
Στη συνέχεια η υπηρεσία προχώρησε στην αποτύπωση των επικίνδυνων βράχων με την μέθοδο drone, καθότι ήταν αδύνατη η πρόσβαση με άλλο τρόπο, για να γίνει η εκτίμηση του μεγέθους των βράχων και του ύψους στο οποίο βρίσκονται πάνω από το δρόμο.
Μετά από την αποτύπωση, έγινε ανάθεση στο ΙΓΜΕ λόγω εξειδικευμένης ειδικότητας, για γεωτεχνική αναγνώριση και πρόταση καθαίρεσης των επικίνδυνων βράχων συνολικού βάρους άνω των 10 τόνων, που βρίσκονται σε ύψος άνω των 40μ. από το οδόστρωμα και σε πρανή με κλίση 60ο.
Έπειτα από τη σχετική μελέτη του ΙΓΜΕ και βάσει των προτάσεων, προχωρήσαμε την 17-11-2017 σε εισήγηση για έγκριση πίστωσης για την απευθείας ανάθεση εργασίας καθαίρεσης των επικίνδυνων βράχων, την οποία και ενέκρινε η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Κρήτης την 20-11-2017. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα προχωρήσουμε, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, στην ανάθεση της καθαίρεσης των υπόλοιπων διαταραγμένων βράχων, έχοντας υπόψη και τον κίνδυνο για τους εργαζόμενους, που θα αναλάβουν αυτή τη δύσκολη εργασία.
Μέχρι να περαιωθεί η εν λόγω εργασία, ο δρόμος στο φαράγγι Κοτσυφού, θα παραμείνει κλειστός σύμφωνα με την Απόφαση 17/20-11-2017 της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ρεθύμνου.
Ακόμα όμως και με την καθαίρεση αυτών των βράχων, δεν εκλείπει ο κίνδυνος νέων βραχοπτώσεων σε τέτοιου είδους βραχώδη πρανή και μάλιστα είναι πολύ δύσκολη η πρόβλεψη και η αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού για όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο.
Η υπηρεσία μας παράλληλα με τα παραπάνω προχωράει, για την κατά το δυνατόν αντιμετώπιση του φαινομένου, σχετική μελέτη με τίτλο « Μελέτη προστασίας Επαρχιακού οδικού δικτύου από βραχοπτώσεις στο φαράγγι Κουρταλιώτη, φαράγγι Κοτσιφού, περιοχή πριν από τις Μέλαμπες» η οποία προβλέπεται να περαιωθεί σε έξι μήνες.
Το φαράγγι Κοτσιφού καθώς και το κοντινό φαράγγι Κουρταλιώτη παρουσιάζουν υψηλό κίνδυνο βραχοπτώσεων. Ταυτόχρονα είναι περιοχές υψηλής περιβαλλοντικής ευαισθησίας, ενταγμένες στο δίκτυο natura 2000 και ως εκ τούτου, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στον σχεδιασμό των έργων προστασίας από βραχοπτώσεις ώστε η αλλοίωση του περιβάλλοντος που θα συμβεί κατά την κατασκευή των έργων, να μην είναι εκτεταμένη. Για τον ίδιο λόγο, οι εγκρίσεις περιβαλλοντικών όρων απαιτούν μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ και τα ίδια τα έργα προβλέπονται ιδιαίτερα κοστοβόρα, λόγω των ειδικών μέτρων προστασίας από βραχοπτώσεις, που προβλέπεται να εφαρμοστούν.
Επίτιμη δημότης Ρεθύμνου αναγορεύεται η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου
Επίτιμη δημότης Ρεθύμνου αναγορεύεται αυτή την ώρα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Το ψήφισμα της απόφασης ανέγνωσε ο πρόεδρος...