Η Β’ Φάση του σχεδίου, που αφορά την αναπτυξιακή στρατηγική του μητροπολιτικού Δήμου για την επόμενη διετία (2013-2014) περιλαμβάνει την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, την προώθηση της τοπικής και εσωτερικής ανάπτυξης του Δήμου, την υλοποίηση κοινωνικών δράσεων που θα συμβάλλουν στην συνοχή του κοινωνικού ιστού, καθώς και δράσεις ενίσχυσης του τουριστικού και πολιτιστικού προϊόντος, αλλά και του αγροτικού τομέα. Το σχέδιο δράσης που εκπόνησε το Τμήμα Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Δήμου, και το οποίο παρουσίασαν αναλυτικά τα «Ρ.Ν.» σε δημοσίευμα της 21ης Δεκεμβρίου, περιλαμβάνει τις αναπτυξιακές προτεραιότητες της επόμενης διετίας, τα έργα που έχουν δρομολογηθεί ή διεκδικούν την ένταξή τους στα ευρωπαϊκά προγράμματα, καθώς και τις μελέτες έργων που είτε έχουν ήδη εξασφαλίσει έγκριση είτε είναι ώριμες και γίνεται προσπάθεια να ενταχθούν σε χρηματοδοτικά προγράμματα. Επίσης, στο περιεχόμενο του επιχειρησιακού προγράμματος περιλαμβάνεται χρηματοοικονομική ανάλυση της οικονομικής κατάστασης του Δήμου.
Βασικός στόχος του Δήμου είναι η ανάπτυξή του, η οποία θα έλθει μέσα από ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης, το οποίο έχει διπλή διάσταση. Την χωρική και την τομεακή.
Η χωρική διάσταση περιλαμβάνει ολοκληρωμένο πρόγραμμα αστικής ανάπτυξης, ολοκληρωμένο πρόγραμμα περιαστικής ανάπτυξης, αναπτυξιακό διαδημοτικό τόξο, ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας και διαχείρισης παραλιακού μετώπου και ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανάπτυξης ενδοχώρας.
Η τομεακή διάσταση περιλαμβάνει τη βιώσιμη κινητικότητα, την προστασία και αύξηση του πρασίνου, προστασία ρεμάτων-τοπίου και περιοχών ταυτότητας, ευπαθών περιοχών και παραλιακών ζωνών, ενεργειακή κατάσταση δήμου, εξοικονόμηση ενέργειας και μείωση εκπομπών CO2 (παρακολούθηση δεικτών βιωσιμότητας), κοινωνική συνοχή, αγροτική, τουριστική και πολιτιστική ανάπτυξη του δήμου. Το στρατηγικό σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης δεν αποκλείει καμιά περιοχή του μητροπολιτικού δήμου, καθώς βασικός στόχος του είναι η εξωστρέφεια και η υλοποίηση έργων και στις Δημοτικές Ενότητες Νικηφόρου Φωκά, Αρκαδίου και Λαππαίων.
Σε ότι αφορά τον προγραμματισμό έργων περιλαμβάνει δράσεις για την προστασία και την ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος, χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, οριοθετήσεις οικισμών, αναπλάσεις περιοχών, δίκτυα κοινής ωφέλειας και έργα υποδομών, δράσεις για την υγεία και την κοινωνική πρόνοια, δράσεις για την εκπαίδευση και Δία βίου Μάθηση, πολιτιστικές αθλητικές δραστηριότητες, ενεργειακή ανάπτυξη (εναλλακτικές μορφές ενέργειας, εξοικονόμηση ενέργειας).
Επίσης, ο Δήμος Ρεθύμνου πρόκειται να εκπονήσει συγκεκριμένη μελέτη για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου, της αγροτικής παραγωγής και των νέων μορφών καλλιέργειας. Ακόμα, στο επιχειρησιακό πρόγραμμα περιλαμβάνονται δράσεις για την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, καθώς και για την οργάνωση των υπηρεσιών του Δήμου.
Ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης, αφού απένειμε συγχαρητήρια στους υπαλλήλους της Τεχνικής Υπηρεσίας και του Τμήματος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης για το επιχειρησιακό πρόγραμμα που εκπονήθηκε, χαρακτήρισε το σχέδιο πολύτιμο αναπτυξιακό εργαλείο, το οποίο περιλαμβάνει έργα και δράσεις που θα μείνουν για πολλά χρόνια στο Ρέθυμνο. «Είναι δεδομένη η βούλησή μας να κάνουμε καλύτερο το Ρέθυμνο και έχουμε εξασφαλίσει πακτωλό χρημάτων γι’ αυτό το σκοπό. Είμαστε υπέρ των θεσμικών παρεμβάσεων που αλλάζουν τον χάρτη και κάνουμε έργα που θα μείνουν για πολλά χρόνια στην κοινωνία του Ρεθύμνου. Μακάρι αυτό το επιχειρησιακό πρόγραμμα να γίνει πράξη στο σύνολό του και να εμπλουτιστεί ακόμη περισσότερο, με νέες δράσεις. Θέλω να συγχαρώ το Τμήμα Προγραμματισμού και την Τεχνική Υπηρεσία για τη δουλειά που έκαναν και να πω ότι μακάρι ολόκληρος ο δημόσιος τομέας να είχε στελέχη με τη δική τους επάρκεια» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μαρινάκης.
Ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, Ματθαίος Τσιμπισκάκης, ο οποίος έκανε στο Δημοτικό Συμβούλιο την εισήγηση για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής: «Αυτό το σχέδιο είναι ένα πολύτιμο εργαλείο τόσο για την διοίκηση, προκειμένου να κάνει τη δουλειά της, όσο και για το γραφείο Προγραμματισμού και Ανάπτυξης για να μπορεί να ελέγχει, να αξιολογεί, να αναπροσαρμόζει και να υλοποιεί έργα και δράσεις, προς όφελος της ανάπτυξης και της ευημερίας της κοινωνίας.
Το σχέδιο έχει τρεις κεφαλαιώδεις στόχους. Ο πρώτος, είναι η αξιοποίηση των ήδη κεκτημένων, των υφισταμένων έργων.
Δεύτερος στόχος είναι η παραπέρα πορεία μας. Δηλαδή, πως θα αξιοποιήσουμε τα χρηματοδοτικά προγράμματα από εδώ και στο εξής και κυρίως το 5ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.
Τρίτος κεφαλαιώδης στόχος είναι το πως ο Δήμος θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στη δύσκολη οικονομική κατάσταση, μέσα από τις δυνατότητες που του δίνονται από τους πόρους και τις αρμοδιότητες που έχει.
Αν εξειδικεύσουμε σε επιμέρους στόχους θα δούμε ότι το πρόγραμμα πληροί συγκεκριμένους στόχους, όπως είναι η ανάδειξη και ισχυροποίηση της φυσιογνωμίας και της ταυτότητας του Δήμου μας. Πρόκειται για ένα χρήσιμο, ευέλικτο και δυναμικό εργαλείο, προγραμματισμού, υλοποίησης και ελέγχου έργων.
Ήδη, από τα 173 εκατ. ευρώ έργα που περιγράφει το επιχειρησιακό πρόγραμμα, τα 80 εκατ. ευρώ είναι έργα εν δυνάμει. Περίπου τα 60 εκατ. ευρώ είναι έργα που υλοποιούνται, έργα που θα ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα και έργα που έχουμε εξασφαλίσει την ένταξή τους. Επίσης, 10 εκατ. ευρώ έργα έχουν υποβληθεί σε προγράμματα αλλά δεν έχουν ακόμα αξιολογηθεί και περιμένουμε τα αποτελέσματα της αξιολόγησης. Υπάρχουν ακόμα 12 εκατ. ευρώ έργα, τα οποία είναι ώριμα αλλά δεν έχουν ανοίξει άξονες σε προγράμματα για να μπορέσουμε να τα αξιοποιήσουμε. Επομένως, γίνεται αντιληπτό ότι αυτό το αναπτυξιακό πρόγραμμα έχει παρόν και μέλλον.
Παράλληλα, το πρόγραμμα είναι ανθρωποκεντρικό. Δεν περιλαμβάνει μόνο έργα και αναπλάσεις. Δίνουμε σημασία στην παιδεία, στις κοινωνικές δράσεις, στην κοινωνική συνοχή, στους νέους ανθρώπους. Περιλαμβάνει δράσεις για τη μείωση της ανεργίας, την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Θέλουμε να κάνουμε μια πόλη που θα είναι ελκυστική στους νέους ανθρώπους.
Είναι ένα σχέδιο που καλύπτει ολόκληρη την Επικράτεια του Δήμου Ρεθύμνου. Καμιά κοινότητα δεν μένει εκτός προγραμματισμού. Υπάρχουν έργα και δράσεις που εξασφαλίζουν την παρουσία όλων των Δημοτικών Ενοτήτων στον προγραμματισμό».
Υπέρ του Επιχειρησιακού Προγράμματος ψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης «Αλλαγή», Στέλιος Σπανουδάκης, Θέμης Χαμογεωργάκης και Παρασκευή Μαρινάκη, καθώς και ο δημοτικός σύμβουλος, Κώστας Μαθιουδάκης. Κατά ψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Εναλλακτικής Κίνησης Πολιτών» Γιώργος Βλαστός και της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Μανούσος Μανουσογιάννης.
Ο Κ. Μαθιουδάκης ανέφερε πως το σχέδιο είναι αναπτυξιακό, πολύ καλά επεξεργασμένο και καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις ενός προγράμματος με ορίζοντα διετίας.
Ο Σ. Σπανουδάκης, χαρακτήρισε φιλόδοξο και αναπτυξιακό το πρόγραμμα, ενώ εξήρε το έργο και την προσπάθεια των ανθρώπων που στελεχώνουν το Τμήμα Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Δήμου. Ο κ. Σπανουδάκης, πάντως, πρόσθεσε ότι υπάρχουν ορισμένες ελλείψεις στο πρόγραμμα, όπως για παράδειγμα ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση των παιδικών χαρών, καθώς οι υπάρχουσες δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ασφάλειας για το καθημερινό παιχνίδι των μικρών παιδιών.
Ο Γ. Βλαστός, παρά το γεγονός ότι εκφράστηκε θετικά για περιεχόμενο του επιχειρησιακού προγράμματος, λέγοντας μάλιστα πως έχει γίνει «σοβαρή δουλειά», καταψήφισε το σχέδιο, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι: «Υπάρχουν σημεία που διαφωνούμε. Έχει γίνει σοβαρή δουλειά, αλλά όλα αυτά είναι δύσκολο να υλοποιηθούν αν συνεχιστεί η υφεσιακή πορεία της χώρας».
Ο Μ. Μανουσογιάννης, στην τοποθέτησή του, ανέφερε πως καταψηφίζει το επιχειρησιακό πρόγραμμα διότι: «Είναι προσαρμοσμένο στις κατευθύνσεις της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Την ανακατανομή αρμοδιοτήτων των σχολικών φυλάκων του Δήμου Ρεθύμνου, αποφάσισαν τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου στη χθεσινή συνεδρίαση.
Εξαιτίας των μεγάλων αναγκών που υπάρχουν στα 83 σχολικά συγκροτήματα και της ταυτόχρονης έλλειψης σε ανθρώπινο δυναμικό, καθώς οι σχολικοί φύλακες είναι μόλις 18, η δημοτική αρχή προτείνει η περιφρούρηση των σχολείων τις απογευματινές ώρες να γίνεται από τους ίδιους φύλακες, με τη διαφορά ότι ο καθένας δεν θα έχει πλέον υπό την επίβλεψή του ένα σχολείο, αλλά 2-3.
Με αυτό τον τρόπο θα καλυφθεί μεγαλύτερος αριθμός σχολείων, τα οποία σήμερα παραμένουν αφύλαχτα τα απογεύματα και συχνά βρίσκονται στο στόχαστρο εξωσχολικών ατόμων που έχουν στόχο τη δημιουργία φθορών και καταστροφών.
Η κατανομή των σχολικών φυλάκων θα προκύψει το επόμενο διάστημα, μετά από συνεργασία του αντιδημάρχου Παιδείας Γιώργου Γεωργαλή, του εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου Γιάννη Κουνδουράκη, των διευθυντών των σχολείων, των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων.
Στη χθεσινή συνεδρίαση, ο κ. Γεωργαλής ανέφερε: «Οι φύλακες είναι μόλις 18, τα σχολεία είναι 83, διορισμοί δεν εγκρίνονται, επομένως πρέπει να δουλέψουμε με τους υπάρχοντες. Σε συναντήσεις που είχαμε με τη δημοτική αστυνομία, τον εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο κ. Κουνδουράκη και τους διευθυντές των σχολείων και τους σχολικούς φύλακες, καταλήξαμε στη λύση να καλύψουμε όσο το δυνατόν περισσότερα σχολεία το απόγευμα μέσω της φύλαξης περισσότερων του ενός συγκροτημάτων, από τους φύλακες. Με αυτό τον τρόπο πετύχαμε να καλύψουμε με τους ίδιους φύλακες επτά περισσότερα σχολεία τις απογευματινές ώρες, το 16ο δημοτικό σχολείο, το 15ο δημοτικό, το 6ο δημοτικό, το 1ο δημοτικό, το 3ο δημοτικό, το Ειδικό σχολείο στα Μισίρια και το 1ο γυμνάσιο, που δεν είχαν καθόλου φύλαξη.
Τα σχολεία πρέπει να είναι ανοικτά το απόγευμα, αλλά είναι απαραίτητο να υπάρχει έλεγχος. Οι δημότες δεν μπορούν πλέον να πληρώνουν φθορές στα σχολεία, που δημιουργούνται από εξωσχολικά άτομα. Επίσης, επειδή δεν έχουμε φύλακες έχω κάνει έκκληση στους συλλόγους γονέων να αναλάβουν εκείνοι τη φύλαξη και τη διαχείριση των σχολείων το απόγευμα».
Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο κ. Κουνδουράκης, ο οποίος επεσήμανε: «Οι ανάγκες είναι πολύ μεγάλες και δυστυχώς δεν έχουμε τον ανάλογο αριθμό σχολικών φυλάκων. Προσπαθήσαμε να καλύψουμε όσο το δυνατόν περισσότερα σχολεία, καθώς κάθε απόγευμα τα παιδιά παίζουν στους αύλειους χώρους και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Είμαστε στη διάθεση των σχολικών φυλάκων να ακούσουμε τις ιδιαιτερότητες και τα προβλήματα που υπάρχουν, να τους διευκολύνουμε στην πρωινή και στην απογευματινή βάρδια. Η πόρτα μας θα είναι ανοιχτή για να ακούσουμε τα προβλήματά τους».
Απόφαση να τιμήσει τη μνήμη του Δημήτρη Βουρβαχάκη, ο οποίος έχασε τη ζωή του την περασμένη εβδομάδα στο τραγικό δυστύχημα με το ασθενοφόρο στην Εθνική Οδό, έλαβε η δημοτική αρχή. Έπειτα, από πρόταση του δημάρχου Γ. Μαρινάκη, μια πλατεία ή ένας δρόμος της πόλης θα φέρει το όνομα του αδικοχαμένου Ρεθεμνιώτη διασώστη, ο οποίος είχε σκοπό της ζωής του να σώζει ζωές, όμως δεν κατάφερε να σώσει την δική του και να βγει ζωντανός από το φλεγόμενο ασθενοφόρο. Στο ίδιο δυστύχημα τραγικό θάνατο βρήκε και ο διασώστης του ΕΚΑΒ Β. Κελαράκης.
Παράλληλα, όπως ανέφερε ο κ. Μαρινάκης, το ΕΚΑΒ πρόκειται δημιουργήσει σταθμό πρώτων βοηθειών στο ύψος του Πετρέ, από όπου καταγόταν ο Δ. Βουρβαχάκης, ενώ το ίδιο σκοπεύει να κάνει το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας σε πολλά σημεία του ΒΟΑΚ, σε συνεργασία με τους Δήμους της Κρήτης.