Τις εγκρίσεις όλων των αρμόδιων υπηρεσιών σε σχέση με την δυνατότητα παραχώρησης της έκτασης των 800 στρεμμάτων της Σχολής Ασωμάτων, αφού ελεγχθούν οι φάκελοι με τα τοπογραφικά διαγράμματα, ζητά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με έγγραφό του, που έχει ήδη αποστείλει στην Διεύθυνση Δασών, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου, την Εφορία Νεωτέρων Μνημείων, την Πολεοδομία του δήμου, την Διεύθυνση Γεωργίας της Αντιπεριφέρειας Ρεθύμνου και την ΠΕΧΩ Ηρακλείου.
Οι εγκρίσεις των παραπάνω υπηρεσιών είναι απαραίτητες προκειμένου να δοθεί η σύμφωνη γνώμη τους, για να προχωρήσει η διαδικασία και να δοθεί και επίσημα το πράσινο φως ώστε να υπογραφεί από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Ε. Αποστόλου η σύμβαση για την παραχώρησή της στην Περιφέρεια Κρήτης.
Σε σχετικές δηλώσεις της η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή έκανε λόγο για μια θετική εξέλιξη τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Μας ικανοποιεί το γεγονός ότι υπάρχει μια κινητικότητα σε ό,τι αφορά το θέμα της παραχώρησης της Σχολής Ασωμάτων από το υπουργείο στην Περιφέρεια Κρήτης, διαδικασία που είναι απαραίτητη για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στο σχεδιασμό μας. Εκτιμώ ότι πολύ γρήγορα θα ανταποκριθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες στο αίτημα του υπουργείου και θα αποστείλουν τους φακέλους ώστε το ταχύτερο δυνατόν να προχωρήσουμε τις διαδικασίες. Η Σχολή Ασωμάτων είναι ένα θέμα για το οποίο σαν Περιφέρεια και προσωπικά εγώ έχω ασχοληθεί ιδιαιτέρως με πάρα πολλές συναντήσεις στο αρμόδιο υπουργείο και με τον ΕΛΓΟ Δήμητρα και θέλω να πιστεύω ότι είμαστε στην τελική ευθεία και σύντομα θα υπάρξει η υπουργική υπογραφή για την παραχώρηση της έκτασης των 800 στρεμμάτων.
Το κόστος για την αξιοποίηση και αναβάθμιση της Σχολής Ασωμάτων Αμαρίου, όπως προέκυψε από το μάστερ πλαν της μελέτης, ανέρχεται στα 2 εκ. ευρώ, ενώ τα πρώτα κονδύλια για τις εργασίες των κτιρίων θα τα διαθέσει η Περιφέρεια Κρήτης. Ακολούθως θα υποβληθούν οι προτάσεις για διεκδίκηση ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, από τομεακό του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Υπενθυμίζεται ότι η μελέτη που έχει στα χέρια της η Περιφέρεια, περιλαμβάνει βασικές λειτουργίες και σύγχρονες μεθόδους κτηνοτροφίας, με εφαρμογή πρωτοποριακών συστημάτων και τεχνολογιών.
Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη διατυπώνονται επακριβώς τα σημεία στα οποία θα γίνει η μετεγκατάσταση της σχολής με την υλοποίηση των απαραίτητων υποδομών, σε χώρο που θα έχει τις προοπτικές για τη νομιμοποίησή του, αλλά και την εξασφάλιση της άδειας λειτουργίας, ενώ παράλληλα εκτός από τις εγκαταστάσεις για τα ζώα, το σταβλισμό τους και τα ειδικά εργαστήρια προβλέπεται και ξενώνας κατοικιών, αφού ο στόχος της διασύνδεσης του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό, βρίσκεται στις πρώτες προτεραιότητες της Περιφέρειας Κρήτης.
Η εκμετάλλευση και η ανάδειξη του χώρου θα συμβάλλει ευρύτερα στην ενίσχυση του τουρισμού στην περιοχή, στην αξιοποίηση του ιστορικού και θρησκευτικού κέντρου, μέσα από την παραγωγή πιστοποιημένων προϊόντων κυρίως ζωικού κεφαλαίου, αποτελώντας ταυτόχρονα ένα ερευνητικό κέντρο που θα είναι πόλος έλξης για τους επιστήμονες.
Τι προτείνει η μελέτη
Η Περιφέρεια Κρήτης, έχει στα χέρια της τη μελέτη σκοπιμότητας, που έγινε μέσω του προγράμματος «Grisi Plus», στο οποίο συμμετείχε η Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου με ακόμα 14 Ευρωπαϊκές χώρες και η οποία καταγράφει αναλυτικά τις δράσεις που μπορούν να γίνουν, ώστε στην περιοχή να λειτουργήσει ένα πρότυπο Ερευνητικό Κέντρο Αιγοπροβατοτροφίας, το οποίο θα είναι πρωτοπόρο όχι μόνο για την Κρήτη, αλλά και για ολόκληρη τη χώρα. Το πλαίσιο συνεργασίας προβλέπει την αναβάθμιση του Σταθμού Γεωργικής Έρευνας Ασωμάτων και τη λειτουργία του ως «Μεσογειακό Κέντρο Αιγοπροβατοτροφίας και Γενετικής Βελτίωσης Επιτόπιων Φυλών», με ειδικό σκοπό τη διατήρηση και αναβάθμιση του γενετικού υλικού των ντόπιων φυλών αιγοπροβάτων της Περιφέρειας Κρήτης.
Η μελέτη προβλέπει την κατασκευή κτηρίων, για την ανάπτυξη των δράσεων του κέντρου, διατυπώνει τα σημεία στα οποία θα γίνει η μετεγκατάσταση της σχολής, με την υλοποίηση των απαραίτητων υποδομών, σε χώρο που θα έχει τις προοπτικές για τη νομιμοποίησή του, αλλά και την εξασφάλιση της άδειας λειτουργίας, ενώ παράλληλα εκτός από τις εγκαταστάσεις για τα ζώα, τον σταβλισμό τους και τα ειδικά εργαστήρια προβλέπεται και ξενώνας κατοικιών, αφού ο στόχος της διασύνδεσης του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό, βρίσκεται στις πρώτες προτεραιότητες της Περιφέρειας Κρήτης.
H πρόταση έχει λάβει υπόψη της τις ανάγκες που έχει η υποστήριξη της εφαρμογής του στρατηγικού σχεδιασμού, για την ανάπτυξη του αγροτοδιατροφικού τομέα της Κρήτης και ιδιαίτερα την ανάδειξη της διαφορετικότητας των τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και τη διασύνδεση του αγροτοδιατροφικού, τομέα με τον τουρισμό. Τα παραπάνω έχουν αποτυπωθεί ως ένα ενιαίο σύνολο για να βοηθήσουν στη διασύνδεση της διατροφής με τις αγροδιατροφικές και τουριστικές δραστηριότητες της περιοχής.