Ο κ. Τσίπρας, αφού έταξε τα πάντα σ’ όλους, δημιουργώντας προσδοκίες, παριστάνοντας ότι φέρνει το νέο και την ελπίδα, αποδείχτηκε τόσο παλιός στις αντιλήψεις και στις πρακτικές που έχει απογοητεύσει τους νέους, όπως άλλωστε και όλους τους πολίτες.
Μέχρι τον Δεκέμβριο η χώρα είχε πετύχει αντιστροφή στο θέμα της ανεργίας. Από 30% που ήταν στην κορύφωση της κρίσης, μειώθηκε στο 24.5% και η προοπτική της οικονομικής ανάταξης με τους θετικούς ρυθμούς που είχαν επανέλθει, θα οδηγούσαν στην περαιτέρω αύξηση της απασχόλησης.
Αντί αυτού, η τέως κυβέρνηση Τσίπρα δημιούργησε το χειρότερο κλίμα για την οικονομική δραστηριότητα, τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα και με το κλείσιμο των τραπεζών και μια σειρά άλλων αστοχιών, όπως π.χ. τη μηδενική απορρόφηση του ΕΣΠΑ, έδωσε τη χαριστική βολή. Η ανεργία ανέβηκε 2% τον Ιούλιο μήνα μέγιστης απασχόλησης για άλλες χρονιές.
Στην πρόσφατη αύξηση της ανεργίας, συνέβαλε και η χαρακτηριστική αδράνεια για την υλοποίηση των 11 έτοιμων και χρηματοδοτημένων προγραμμάτων για την Απασχόληση. Τα 10 παραμένουν ακόμη σε αδράνεια. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αποδείχθηκε αναξιόπιστη σε σχέση με αυτά που έταζε προεκλογικά και διαχειριστικά ανεπαρκής, σε σχέση μ’ αυτά που είχε μπροστά της να υλοποιήσει και δεν τα κατάφερε.
Ας δούμε όμως τι κάνουμε από τώρα και στο εξής για να αντιμετωπίσουμε το νέο αδιέξοδο.
Ο στόχος της διατήρησης των θέσεων απασχόλησης και της δημιουργίας νέων, μπορεί να επιτευχθεί μέσα από τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, την ανάπτυξη με απασχόληση, σε συνδυασμό με αποτελεσματικά προγράμματα απασχόλησης, κυρίως στις επιχειρήσεις και τον ιδιωτικό τομέα και δευτερευόντως στα νομικά πρόσωπα δημοσίου Δικαίου.
Σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας μπορεί να δημιουργήσει και η Κοινωνική Οικονομία με τις συνεργατικές ομάδες νέων ανέργων και επιστημόνων και την επίτευξη συλλογικού παραγωγικού και κοινωνικού σκοπού.
Ήδη έχουν δημιουργηθεί πολλές Κοινωνικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις, που δραστηριοποιούνται σε καινοτόμες ιδέες.
Όμως η εφαρμογή της ρήτρας απασχόλησης σε όλες τις πολιτικές θα αποτελέσει σημαντικό βήμα αντιμετώπισης της ανεργίας. Να δίνεται για κάθε άνεργο νέο, μια τουλάχιστον ευκαιρία για εργασία ή αποτελεσματική υποστήριξη για το ξεκίνημα νέας επιχείρησης.
Η στήριξη της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων είναι καθοριστική. Κάθε υγιής μικρομεσαία επιχείρηση να μπορέσει να δημιουργήσει μια ακόμη θέση εργασίας.
Το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη μπαίνουμε ξανά μπροστά με επεξεργασμένο ρεαλιστικό σχέδιο και πρωτοβουλίες για να καθορίσουμε τον οδικό χάρτη και το πλαίσιο που μπορεί να δώσει αξιόπιστες λύσεις για τη χώρα και κυρίως προοπτική για τη νέα Γενιά.
Θα αγωνιστούμε μ’ ό,τι δύναμη μας δώσουν οι πολίτες για την επίτευξη μιας Εθνικής και Κοινωνικής Συμφωνίας που θα έχει βασικό στόχο την αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας για να παραχθεί νέος πλούτος, για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
Η αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και των προγραμμάτων θα συμβάλλουν στην αύξηση της απασχόλησης, όμως δεν αρκούν.
Χρειάζεται ευρύτερο σχέδιο και αποτελέσματα, που προϋποθέτει δημιουργία κλίματος σταθερότητας για να κινητοποιηθούν οι δημιουργικές και παραγωγικές δυνάμεις του τόπου που παραμένουν εγκλωβισμένες στην ανασφάλεια.
Η συνεννόηση για την Εθνική και Κοινωνική Συμφωνία δεν αφορά μόνο τις πολιτικές δυνάμεις, αλλά και τις παραγωγικές και κοινωνικές.
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο για την επίτευξη της συνεννόησης μετά τις εκλογές της 20ης Σεπτέμβρη, γι’ αυτό ζητούμε καθαρή ψήφο, που θα ενισχύει τη δύναμή μας για τις πρωτοβουλίες συνεννόησης.
*Ο Βασίλης Κεγκέρογλου είναι υποψήφιος βουλευτής Νομού Ηρακλείου, με το ψηφοδέλτιο Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ