Εικόνες που προσβάλλουν την αισθητική και προκαλούν αισθήματα ντροπής, οργής και πολλές φορές και αγανάκτησης καταγράφονται στην μεγαλύτερη πλατεία της πόλης, στην καρδιά του ιστορικού κέντρου. Η Πλατεία Μικρασιατών δημιουργήθηκε πριν από τρία περίπου χρόνια από την δημοτική αρχή, με στόχο να αποτελέσει ένα χώρο αναψυχής, ψυχαγωγίας και ένα σημείο συνάντησης των πολιτών. Τρία χρόνια μετά αποδεικνύεται ότι ο στόχος δεν επετεύχθη, μιας και κατά κύριο λόγο οι βανδαλισμοί και οι καταστροφές τόσο στα παιγνίδια της παιδικής χαράς και κυρίως στις τουαλέτες δημιουργούν ένα σκηνικό εγκατάλειψης του χώρου.
Ένας χώρος, ο οποίος στη διάρκεια της ημέρας κατακλύζεται από παιδιά, που βρίσκουν ένα ελεύθερο πεδίο για να παίξουν μπάλα και να κάνουν ποδήλατο χωρίς τον φόβο των αυτοκινήτων. Ένας χώρος, όμως, που δυστυχώς κάποιοι φροντίζουν ανελλιπώς κατά πάσα πιθανότητα τις νυχτερινές ώρες να «ρημάζουν» και να προκαλούν καταστροφές, οι οποίες γίνονται αντιληπτές με το πρώτο φως της ημέρας.
Τις μουτζούρες και την ασχήμια που επικρατούσε για αρκετό διάστημα στους τοίχους του κτιρίου του «Σπιτιού του Πολιτισμού» αντικατέστησε ένα εντυπωσιακό γκράφιτι, που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του Κυνηγιού του Θησαυρού με αποτέλεσμα να ομορφύνει ο χώρος. Δεν συμβαίνει το ίδιο και με άλλα σημεία της πλατείας. Παγκάκια, σιντριβάνι, βρύσες και τοίχοι είναι γεμάτα συνθήματα υβριστικά. Ακόμα και όταν αυτά καθαρίζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες μέσα σε λίγες ώρες η εικόνα που καταγράφεται είναι και πάλι η ίδια εικόνα καταστροφής.
Αποκρουστικές χαρακτηρίζονται οι τουαλέτες, οι οποίες είναι κυριολεκτικά απλησίαστες από τη δυσοσμία που επικρατεί. Ο φωτογραφικός φακός των «Ρ.Ν.» κατέγραψε εικόνες ανεπίτρεπτες. Πόρτες σπασμένες, βρύσες διαλυμένες, καθρέφτες κατεστραμμένοι, ανύπαρκτος φωτισμός, ενώ ούτε λόγος για χαρτί και σαπούνι.
Τα παράπονα και οι διαμαρτυρίες των πολιτών σχετικά με τις καταστροφές που υφίσταται η πλατεία πληθαίνουν. Ο χώρος είναι απρόσιτος ιδίως τις νυχτερινές ώρες. Ο χώρος της πλατείας υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο αναφοράς για μικρούς και μεγάλους.
Ο σχεδιασμός της δημοτικής αρχής είναι η λειτουργία στο συγκεκριμένο χώρο ενός αναψυκτηρίου και ο επαγγελματίας που θα δραστηριοποιείται σε αυτό θα έχει παράλληλα και την επίβλεψη της Πλατείας Μικρασιατών, καθώς επιχειρείται προσπάθεια να βρεθεί λύση στο ζήτημα φύλαξής της. Η καντίνα θα τοποθετηθεί σε χώρο που βρίσκεται μεταξύ των κτιρίων ΚΗΦΗ-ΚΔΑΠ και του Λαογραφικού Μουσείου και μ’ αυτόν τον τρόπο η παρουσία της θα είναι διακριτική. Σε ότι αφορά τις τουαλέτες αυτές περιλαμβάνονται στην προκήρυξη νέου διαγωνισμού, που θα διεξαχθεί προκειμένου αυτές να νοικιαστούν σε ιδιώτη, ο οποίος θα έχει τη φροντίδα τους.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι η συγκεκριμένη πλατεία πρέπει να διαφυλαχτεί και να αποτελέσει ένα χώρο συνάντησης των πολιτών σε ένα όμορφο περιβάλλον στην καρδιά της παλιάς πόλης.