Πολλά γέλια και ενθουσιασμένες παιδικές φωνούλες ακούστηκαν στον Δημοτικό Κήπο το πρωί της Κυριακής. Τα μάτια των παιδιών γεμάτα χαρά και ικανοποίηση για τη συμμετοχή τους σε ένα διαφορετικό πρωινό, σ’ ένα άγνωστο… πρόγευμα. Καθισμένα στο χώμα, κρατώντας μπλοκ και μαρκαδόρους, επιδόθηκαν σε μια δημιουργική απασχόληση, έγιναν μικροί καλλιτέχνες αποτυπώνοντας τον γαλάζιο ουρανό, τον χρυσό ήλιο, τα δένδρα, τα πουλιά…
Αντί του συνηθισμένου πρωινού στο σπίτι, περιορισμένα στο δωμάτιό τους ή στην καλύτερη περίπτωση στο μπαλκόνι του σπιτιού τους, τα παιδιά χάρηκαν ιδιαίτερα το πρωινό «ταξίδι» τους στη φύση και… το πρόγευμά τους στη χλόη, έτσι όπως τους το οργάνωσε το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.
Η δημιουργική αυτή συνάντηση έγινε στα πλαίσια των εκδηλώσεων της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, μετά από τη συζήτηση-ομιλία με θέμα «Λίγα λόγια για την τέχνη», που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 28 Μαΐου 2014 από την Μαρία Μαραγκού και το performance της Παρασκευής 30 Μαΐου με τίτλο «Πώς να εξηγήσεις πολιτική σ’ έναν γδαρμένο λαγό», με τον Άγγελο Σκούρτη και τη συμμετοχή της Μαρίας Μαραγκού.
Έτσι, ως συνέχεια αυτών των εκδηλώσεων, τα Εικαστικά Εργαστήρια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης και ο καλλιτέχνης Άγγελος Σκούρτης με τη βοήθεια του 2ου Δημοτικού Σχολείου, οργάνωσαν αυτή την εκδήλωση για παιδιά, με αφορμή το έργο «Πρόγευμα στη χλόη» του διάσημου Γάλλου ζωγράφου Έντουαρντ Μανέ. Το μέρος που ορίστηκε ήταν ο Δημοτικός Κήπος κι αυτό δεν ήταν καθόλου τυχαίο. Τα παιδιά έπρεπε να βρίσκονται στη φύση, κάτω από τα δέντρα. Επίσης κρατούσαν μια τσάντα με το κολατσιό, καθώς και μπλοκ ζωγραφικής με μαρκαδόρους ή χρωματιστά μολύβια και παστέλ ή οποιαδήποτε άλλα υλικά επιθυμούσαν, όπως τους είχε ζητηθεί.
Η κυρία Μαρία Μαραγκού άνοιξε την εκδήλωση, καλωσορίζοντας τα παιδιά με τους γονείς τους, κι έδωσε το λόγο στον εικαστικό κ. Άγγελο Σκούρτη, ο οποίος, αφού παρουσίασε το μουσικό σχήμα Pass a tempo, το οποίο επένδυσε μουσικά την εκδήλωση, ζήτησε από τα παιδιά να βγάλουν τα μπλοκ και να ζωγραφίσουν κάτι με θέμα τη φύση. Οι γονείς έβγαλαν το κολατσιό και τα σύνεργα των παιδιών, κάποιοι έκατσαν κάτω μαζί τους και κάποιοι άλλοι απομακρύνθηκαν λίγο για να τα αφήσουν μόνα τους να δημιουργήσουν. Οι μικροί καλλιτέχνες άνοιξαν τα μπλοκ τους, έβγαλαν τους μαρκαδόρους και τις ξυλομπογιές και ξεκίνησαν να ζωγραφίζουν, υπό τις όμορφες μελωδίες του Vivaldi, του Χατζιδάκι και άλλων καλλιτεχνών. Οι λευκές σελίδες γέμισαν με χρώματα. Κάποια πιο δημιουργικά παιδιά έκοβαν φυλλαράκια από τα γύρω δέντρα και τα κολλούσαν πάνω στις σελίδες τους.
Δέντρα, λουλούδια, ουρανός και θάλασσα, όμορφα τοπία, χαρούμενες αποχρώσεις, όλα μαζί αποδείκνυαν ότι αυτό που είχε πει ο μεγάλος Ισπανός ζωγράφος Πάμπλο Πικάσο αρκετά χρόνια πριν, ήταν μία μεγάλη αλήθεια. «Κάθε παιδί είναι καλλιτέχνης. Το θέμα είναι πώς θα παραμείνει καλλιτέχνης μεγαλώνοντας.»
Η κ. Μαρία Μαραγκού δήλωσε για την εκδήλωση στα «Ρ.Ν.»:
«Είναι ένα πρόγραμμα με αφορμή τον εορτασμό της ημέρας των Μουσείων που ήταν στις 18 Μαΐου και ήταν ημέρα εκλογών, άρα τα πιτσιρίκια θα ήταν δύσκολο να μαζευτούν. Έτσι μεταθέσαμε για σήμερα αυτή την εκδήλωση. Παρακαλέσαμε τον Άγγελο Σκούρτη, έναν πολύ σημαντικό εικαστικό και φίλο του Μουσείου και της πόλης μας, να έρθει να κάνει αυτό το εκπαιδευτικό, με αφορμή έναν πίνακα του Μανέ, το «Πρόγευμα στη χλόη». Με αυτή την εκδήλωση θέλουμε να αφυπνίσουμε τους ανθρώπους της πόλης μας, πρέπει να αφυπνιστούμε. Κι επειδή δεν ελπίζω στους ενήλικες, ελπίζω στην παιδική ηλικία, γι’ αυτό το λόγο κάθε τόσο παρακαλώ διάφορους φίλους να ενεργοποιηθούν προς αυτή την κατεύθυνση.»
Ο κ. Άγγελος Σκούρτης από την πλευρά του ανέφερε:
«Η εκδήλωση είχε μεγάλη ανταπόκριση, τα παιδιά πέρασαν πάρα πολύ ωραία. Πιστεύω ότι η Ελλάδα πρέπει να γαντζωθεί από τα παιδιά της, να μην τα διώξουμε κι αυτά έξω, να γίνουν ο καινούριος πόρος.»