Οι κοινωνικές και πολιτισμικές αλλαγές που συντελούνται, καθώς και οι ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις των μαθησιακών διαδικασιών, έδωσαν την αφορμή στο Σύνδεσμο Φιλολόγων Νομού Ρεθύμνου να προβληματιστεί και να συζητήσει σχετικά με τον επαναπροσδιορισμό του επαγγελματικού προφίλ του φιλολόγου.
Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ρεθύμνου, που συμπλήρωσε τριάντα χρόνια από την ίδρυση και λειτουργία του, σε συνεργασία με το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και τη Σύμβουλο Φιλολόγων Νομού Ρεθύμνου, κυρία Αγγελική Καψάσκη, προγραμμάτισε και οργάνωσε σχετική επετειακή εκδήλωση, την οποία αφιέρωσε στη μνήμη του αρχαιολόγου, φιλόλογου, εκδότη κειμένων και πανεπιστημιακού δασκάλου Στυλιανού Αλεξίου.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Φοιτητικό Στέκι «Ξενία», το Σάββατο στις 6:00 το απόγευμα και σκοπός της ήταν η ανάδειξη της δραστηριότητας του Συνδέσμου για την προαγωγή των Φιλολογικών επιστημών και τη στήριξη του έργου των φιλολόγων και, παράλληλα, της συμβολής του στην πολιτιστική ζωή του τόπου. Στο τέλος της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε και η κοπή πίτας του Συνδέσμου.
Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε η πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων, κυρία Ειρήνη Βογιατζή, η οποία τόνισε τον πολυδιάστατο ρόλο του εκπαιδευτικού και κυρίως του φιλολόγου. «Ο ρόλος μας είναι απαιτητικός και γι’ αυτό καθιστά αναγκαία τη συνεχή ενημέρωση κι επιμόρφωσή μας.»
Έπειτα μίλησε ο συνταξιούχος φιλόλογος καθηγητής κ. Θεόδωρος Πελαντάκης, κάνοντας μία αναδρομή στα πρώτα χρόνια ίδρυσης του Συνδέσμου Φιλολόγων. Ο κ. Πελαντάκης σημείωσε ότι το έργο του Συνδέσμου Φιλολόγων πρέπει να συνεχιστεί, γιατί μόνο ωφέλιμο μπορεί να χαρακτηριστεί.
Στη συνέχεια η κυρία Λιάνα Παναγιωτάκη μίλησε για το έργο του Συνδέσμου μέσα από το βιβλίο του Γιώργου Φρυγανάκη «Έργα και ημέραι του Συνδέσμου Φιλολόγων Ρεθύμνου» και έδωσε το λόγο στον συγγραφέα, που όπως δήλωσε η συγγραφή του βιβλίου αυτού «ήταν μία ψυχοθεραπευτική πνευματική πράξη, η πρώτη του ως συνταξιούχου». Να σημειωθεί ότι το βιβλίο του εκδόθηκε με δικά του έξοδα και μοιράστηκε στους φιλολόγους δωρεάν.
Για τον Στυλιανό Αλεξίου μίλησε η κυρία Αγγέλα Καστρινάκη, πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, η οποία αναφέρθηκε στα ποιήματά του και στη στάση ζωής του, καθώς και στην προσωπική γνωριμία της μαζί του. Μίλησε ακόμη για τον Αλεξίου ως μεταφραστή της Οδύσσειας και του Σαίξπηρ και τόνισε ότι προσέφερε πολλά στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Ο κ. Μιχάλης Πασχάλης, καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, στην ομιλία του «Οι ξεχασμένες όψεις των κειμένων», αναφέρθηκε στη σημασία των διακειμένων που υπάρχουν στα κείμενα που διδάσκονται στο Σχολείο, κυρίως στα μαθήματα της Λογοτεχνίας. Τόνισε ότι η Μέση με την Ανώτατη Εκπαίδευση είναι συγκοινωνούντα δοχεία και πρότεινε συνεργασία του Τμήματος Φιλολογίας με τον Σύνδεσμο.
Την εκδήλωση χαιρέτισε και η Σύμβουλος Φιλολόγων κυρία Αγγελική Καψάσκη, η οποία εστίασε στο μέλλον του Συνδέσμου και διατύπωσε προτάσεις σχετικά με τη δραστηριοποίησή του, την οργάνωση ομίλων και κοινοτήτων μάθησης, καθώς και τις συζητήσεις διαφόρων διδακτικών πρακτικών.
Η διαδικτυακή σελίδα του Συνδέσμου παρουσιάστηκε από την κυρία Κασσάνδρα Μπεϊκάκη κι έπειτα συζητήθηκε η εκπαιδευτική διαδικασία με την προοπτική της διάδρασης και της συνεργασίας με τους καθηγητές Πόλυ Παπαδοπούλου, φιλόλογο, Γιώργο Αναστασιάδη, φυσικό και Γιώργο Σαραντινό, μαθηματικό. Στο τέλος έκοψαν την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους ανταλλάσσοντας ευχές για μια δημιουργική χρονιά.
Η πρόεδρος του Συνδέσμου κυρία Ειρήνη Βογιατζή μίλησε στα «Ρ.Ν.»: «Αποφασίσαμε να κάνουμε την εκδήλωση, γιατί θέλαμε να γιορτάσουμε τα 30 χρόνια της ίδρυσης του Συνδέσμου, θέλαμε επίσης να αφιερώσουμε κάτι στον Στυλιανό Αλεξίου, οπότε σκεφτήκαμε να τα συνδυάσουμε και τα δύο. Βασικός μας στόχος ήταν να ενεργοποιήσουμε και τους φιλολόγους για να έχουν μεγαλύτερη συμμετοχή σε κάθε δραστηριότητα του Συνδέσμου. Νομίζω ότι καταφέρνουμε πολύ περισσότερα πράγματα μέσα από μία τέτοια δραστηριότητα. Επ’ ευκαιρία κόψαμε και την πίτα του Συνδέσμου, και ελπίζουμε το 2014 να είναι μία καλή και γούρικη χρονιά».
Στα «Ρ.Ν.» μίλησε και η πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, κυρία Αγγέλα Καστρινάκη. «Ο Στυλιανός Αλεξίου, του οποίου τη μνήμη τιμούμε στη σημερινή εκδήλωση, υπήρξε ένας από τους πιο πολύπλευρους και πολυτάλαντους ανθρώπους στα ελληνικά γράμματα. Προσέφερε όσο λίγοι στην Ελλάδα, στην Κρήτη, στο Πανεπιστήμιό μας.»
Η κυρία Καστρινάκη επίσης ανέφερε ότι το Τμήμα Φιλολογίας θέτει τις δυνάμεις του στη διάθεση του Συνδέσμου Φιλολόγων. «Όπως είπε και ο κ. Πασχάλης προηγουμένως, μια πόρτα μόνο μας χωρίζει. Οι καθηγητές της Μέσης μπορούν να έρθουν και να παρακολουθήσουν τα μαθήματά μας, να συνομιλήσουν με τους καθηγητές της Φιλολογίας, να ενημερωθούν για τις εξελίξεις στην επιστήμη, να υπάρχει μια συνεχής επικοινωνία και αλληλοτροφοδότηση.»