Τη συνδιοργάνωση της εκδήλωσης είχαν αναλάβει το Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου, η Ένωση Ιατρών Ε.Σ.Υ. του Νομού, ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Ρεθύμνου, η τοπική ΕΛΜΕ, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η ΕΛΤΕΕ, ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Κρήτης της πόλης, ο Ενιαίος Φορέας Διδασκόντων Σχολής Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Κρήτης, ο Σύλλογος Εργαζομένων Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου και το Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΥΑΡ.
Μιλώντας στα τοπικά ΜΜΕ στο περιθώριο της εκδήλωσης η μία εκ των ομιλητών, αγροτικός γιατρός, Μαρία Κουρούση επισήμανε ότι «Υπάρχει φοβερός εκνευρισμός από τον κόσμο. Τους ζητείται συνεχώς να πληρώνουν. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να έρθει σ’ επαφή με κάποιο γιατρό, ακόμη και γι’ απλά πράγματα όπως η συνταγογράφηση. Σαν γιατροί δεδομένου ότι οραματιστήκαμε να παίξουμε ένα διαφορετικό ρόλο, το να δουλεύουμε σ’ ένα Νοσοκομείο, όπου θα πρέπει συνεχώς να υπολογίζουμε αν φτάνουν τα χρήματα, αν υπάρχει το φάρμακο, το οποίο πρέπει να δώσεις, και τέτοιοι παράγοντες να καθορίζουν το τι είδους περίθαλψη θα παρέχουμε στους ασθενείς, νομίζω ότι είναι απαράδεκτο και αδιανόητο για εμάς».
Στην ερώτηση των «Ρ.Ν.» αναφορικά με την εικόνα που παρουσιάζουν οι υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ στο Ρέθυμνο η ίδια υπογράμμισε πως «Πλέον και με βάση το σχέδιο που παρουσιάζει ο Α. Γεωργιάδης ως προϊόν διαλόγου, δεν μπορούμε να μιλάμε για εικόνα του ΕΟΠΥΥ. Ο ΕΟΠΥΥ δεν θα υπάρχει από δω και στο εξής. Είναι πολύ απλό. Δηλαδή, οποιαδήποτε πρόσβαση για προληπτικούς ελέγχους, εργαστηριακές εξετάσεις, περίθαλψη, συνταγογράφηση είναι ανύπαρκτα από δω και στο εξής».
Η κα Κουρούση αναφέρθηκε επίσης και στο κοινωνικό μέτωπο που επιχειρείται να δημιουργηθεί. «Το κοινωνικό μέτωπο αφορά κάθε πολίτη αυτή τη στιγμή, ο οποίος δυνητικά θα χρειαστεί κάποιου είδους περίθαλψη στο μέλλον, δηλαδή, όλους μας. Δεν αφορά ούτε μόνο τους υγειονομικούς, ούτε μόνο τους φορείς και τους συλλόγους άλλα το σύνολο της Ρεθεμνιώτικης και της ελληνικής κοινωνίας», τόνισε καταλήγοντας.
«Θα δημιουργήσει ένα κενό μεγαλύτερο από αυτό που δημιούργησε ο ΕΟΠΥΥ στην αρχή του»
Από την πλευρά του, ο δεύτερος ομιλητής της ενημερωτικής εκδήλωσης, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, Γιώργος Στεφανάκης, σχετικά με τον ΕΟΠΥΥ, δήλωσε ότι «Σε ότι αφορά την επόμενη μέρα του ΕΟΠΥΥ, όπως αυτή σχεδιάζεται, εμείς θεωρούμε ότι αυτή η εξέλιξη, αν συνδυαστεί με απομάκρυνση γιατρών και κατάργηση δημόσιων δομών δεν είναι προς τη θετική κατεύθυνση. Θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο την πρόσβαση των ασφαλισμένων στους γιατρούς και θα δημιουργήσει ένα κενό μεγαλύτερο από αυτό που δημιούργησε ο ΕΟΠΥΥ στην αρχή του».
Εστιάζοντας σε μια εναλλακτική αντιπρόταση για ένα δίκτυο δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας, ο κ. Στεφανάκης το περιέγραψε ως «Σύγχρονα αστικού τύπου κέντρα Υγείας με 24ώρη λειτουργία, με γιατρούς πλήρους απασχόλησης. Ένα δίκτυο πρωτοβάθμιας περίθαλψης, που θα αποτελεί ένα φίλτρο πριν φτάσουν οι ασφαλισμένοι αυτοί, στην απόγνωσή τους, στα εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο και το δύσκολο έργο του Νοσοκομείου, από τη στιγμή που στο νομό μας είναι το μοναδικό Νοσηλευτικό Ίδρυμα. Έτσι η πρότασή μας όσο απλή κι αν φαίνεται θεωρούμε πως είναι στην κατεύθυνση της κάλυψης των ασφαλισμένων. Θέλουμε να διατηρηθούν οι δομές. Θέλουμε να μετατραπούν σταδιακά σε σύγχρονα Κέντρα Υγείας και να στελεχωθούν».
«Εάν εφαρμοστούν αυτές οι εξαγγελίες ακόμα και αυτές οι λιγοστές παροχές που υπάρχουν σήμερα θα εξαφανιστούν»
Τέλος, ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Γιάννης Σαριδάκης, εκ των συνδιοργανωτών της προχθεσινής εκδήλωσης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «Για το Ρέθυμνο, που βιώνει μια διαχρονική υποβάθμιση στο τομέα της δημόσιας υγείας οι επιπτώσεις θα είναι σοβαρότατες, για τους ανθρώπους που προσέρχονταν στις δομές δημόσιας υγείας για να εξυπηρετηθούν. Ξέρετε ήδη ότι ο ΕΟΠΥΥ, λειτουργούσε με λίγες ειδικότητες αλλά και γιατρούς, οι οποίοι αδυνατούσαν να εξυπηρετούσουν το πλήθος των ασφαλισμένων του νόμου. Εάν εφαρμοστούν αυτές οι εξαγγελίες ακόμα και αυτές οι λιγοστές παροχές που υπάρχουν σήμερα θα εξαφανιστούν και θα αναγκάζονται οι ασφαλισμένοι, νεο-ανασφάλιστοι καλύτερα, να καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα και να επιβαρύνονται ακόμα περισσότερο οικονομικά, γεγονός που θα τους αποτρέψει από τις υπηρεσίες υγείας που έχουν ανάγκη».
Όσον αφορά τη στόχευση της εκδήλωσης, ο ίδιος εξήγησε πως «Ο στόχος της σημερινής εκδήλωσης είναι διπλός. Αφενός μεν να ενημερωθεί ο κόσμος. Είναι μια προσπάθεια, να απαντήσουμε στην καθημερινή παραπληροφόρηση του κόσμου από τα ΜΜΕ και αφετέρου να αναλάβουμε, πρωτοβουλίες για δράσεις που σκοπό θα έχουν την ανακούφιση όσον δεν έχουν χρήματα, για να μπορέσουν να έρθουν στο Νοσοκομείο χωρίς να πληρώσουν το 25ευρω», ποσό το οποίο από το νέο έτος θα καταβάλλεται κατά την εισαγωγή σε δημόσια νοσοκομεία.
Σημειώνεται ότι κατα τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε το μικρής διάρκειας ντοκιμαντέρ του BBC για την Υγεία στην Ελλάδα τα χρόνια της λιτότητας: «In Sickness and in Debt», ενώ μετά τις ομιλίες ακολούθησε συζήτηση μεταξύ των παριστάμενων.