«Δημόσιος τομέας, αναγκαιότητα και προβληματισμοί» είναι ο τίτλος της εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί στις 7:00 το απόγευμα στο Σπίτι του Πολιτισμού, όπου μέσα από τον διάλογο οι διοργανωτές επιθυμούν να συστρατευθούν με τους πολίτες σε έναν κοινό αγώνα.
Χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Νίκος Δερεδάκης, ανέφερε: «Σκοπός της εκδήλωσης είναι να αναδειχτούν τα προβλήματα των δημοσίων υπαλλήλων και να ακούσουμε και από τους συμπολίτες μας και τους θεσμικούς φορείς του ιδιωτικού τομέα γνώμες, για να δούμε πως μπορούμε από κοινού να συστρατευτούμε για να αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση, που θα πρέπει όλοι να κατανοήσουμε ότι δεν αφορά μόνο τους δημοσίους υπαλλήλους αλλά ολόκληρη την κοινωνία. Αν σπάσει ένας κρίκος αυτής της κοινωνικής αλυσίδας είναι ξεκάθαρο ότι θα βουλιάξει η χώρα. Αυτό το πράγμα θέλουμε να καταδείξουμε σε όλα τα μέλη της ελληνικής κοινωνίας και για αυτό τους καλούμε για να πάμε σε ένα κοινό μέτωπο όλοι μαζί ενάντια στην κρίση».
Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι ο δημόσιος τομέας έχει μπει στο στόχαστρο ο Ν. Δερεδάκης, σημείωσε πως υπάρχει μια ενορχηστρωμένη επίθεση εναντίον των δημοσίων υπαλλήλων και ειδικότερα υποστήριξε: «Επειδή έχουν στο στόχαστρο τον δημόσιο τομέα με απολύσεις, με διαθεσιμότητες, με αργίες υπαλλήλων, βλέπουμε ότι πολλοί στρέφονται εναντίον μας. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τί δημόσιο τομέα θέλουμε, πως τον φανταζόμαστε και πως θα εξυπηρετείται το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια υπάρχει ενορχηστρωμένη επίθεση εναντίον των δημοσίων υπαλλήλων. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η μνημονιακή πολιτική ήθελε να βάλει στο χέρι τους δημόσιους υπαλλήλους και να τους υποβαθμίσει και να ευτελίσει το κράτος. Εν πολλοίς τα κατάφερε, γιατί βλέπουμε τις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων να έχουν πέσει κατακόρυφα. Θέλαμε όλοι το ενιαίο μισθολόγιο -δεν ήθελε κανείς τα ρετιρέ στο δημόσιο- αυτή την στιγμή όμως έχουμε φτάσει όλοι στα υπόγεια».
Ο ίδιος αναφερόμενος στα προβλήματα των εργαζομένων στο δημόσιο τόνισε: «Το μεγάλο πρόβλημα είναι η ανασφάλεια που νιώθει ο δημόσιος υπάλληλος με την απειλούμενη άρση της μονιμότητας, με την άρση του τεκμηρίου της αθωότητας, που πρακτικά σημαίνει ότι για οτιδήποτε συμβεί θα υπάρχει μια δαμόκλειος σπάθη πάνω από το κεφάλι του κάθε δημοσίου υπαλλήλου, άρα δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει ανεξάρτητα και ελεύθερα να διεκπεραιώσει την δουλειά του. Υπάρχουν επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι, υπάρχει σαθρότητα σε ένα μικρό μέρος του δημόσιου τομέα, όμως, αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει πανάκεια και να λέμε ότι πρέπει να διαλύσουμε εντελώς τον δημόσιο τομέα και να τον ξεπουλήσουμε».
Από την πλευρά του ο κ. Γιώργος Μονιάκης, αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ και εκπρόσωπος των εφοριακών ξεκαθάρισε ότι όταν αναφέρεται κανείς σε δημόσιο υπάλληλο θα πρέπει να έχει στο νου του το δημόσιο λειτουργό, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις πολιτικές παρεμβάσεις που επί σειρά ετών κυριαρχούν στον δημόσιο τομέα λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι όταν μιλάμε για δημόσιους υπαλλήλους, στο μυαλό μας πρέπει να έχουμε τους δημόσιους λειτουργούς.
Ο δημόσιος υπάλληλος είναι ταγμένος και θα πρέπει να είναι έτσι για την εξυπηρέτηση των πολιτών. Από κει και περά τα προβλήματα και το πως έχει στηθεί το δημόσιο, έχει να κάνει με την πολιτική κατεύθυνση. Είναι το θέμα των προσλήψεων -τα τελευταία χρόνια γίνονται με ή χωρίς ΑΣΕΠ, γνωρίζουμε όλοι πως γινόταν στο παρελθόν, είναι οι αξιολογήσεις, είναι και οι προαγωγές. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι κάθε φορά που αλλάζει μια κυβέρνηση αλλάζουν όλοι οι προϊστάμενοι των υπηρεσιών. Είναι και η μονιμότητα. Ο δημόσιος υπάλληλος αν δεν κάνει σωστά την δουλειά του μπορεί να απολυθεί, όπως προβλέπει ο Υπαλληλικός Κώδικας. Και αυτός όμως δεν εφαρμόζεται εύκολα για συγκεκριμένους λόγους. Θέλουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις να έχουν τον έλεγχο των δημόσιων υπηρεσιών.
Εάν λοιπόν ξέρεις ότι αν δεν κάνεις την δουλειά σου θα απολυθείς, δεν υπάρχει περίπτωση να περάσεις και ένα ρουσφέτι κάποιου που σου το ζητάει πολιτικά.
Όμως τώρα, εάν αρθεί η μονιμότητα θα έχουμε το εξής: ποιος θα μπορεί να κάνει την δουλειά του ξέροντας ότι αν δεν κάνει το χατίρι κάποιου μπορεί να απολυθεί. Δηλαδή σε αυτό θα πρέπει να υπάρξει μια οργάνωση, μια αξιολόγηση και μια σωστή αξιοκρατική εξέλιξη των δημοσίων υπαλλήλων που θα ‘ναι το εργαλείο, ανεξάρτητα από όποια κυβέρνηση είναι στην εξουσία για να μπορούν να κάνουν την δουλειά τους ανεξάρτητα».
Σχολιάζοντας την σχέση δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ο κ. Μονιάκης συμπερασματικά υποστήριξε πως «Δυστυχώς, το κράτος δεν έχει μηχανισμό για να μπορέσει ο δημόσιος τομέας, ως οφείλει να προστατέψει τον ιδιωτικό».
Δύο οι δράστες του εμπρησμού στο αμαξοστάσιο του δήμου Μαλεβιζίου
Δύο άτομα φέρεται να κρύβονται πίσω από την φωτιά που ξέσπασε τα ξημερώματα στο αμαξοστάσιο του δήμου Μαλεβιζίου, στον επαρχιακό δρόμο...