Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη διαδικτυακή εκδήλωση της νέας Νομαρχιακής Επιτροπής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με θέμα «Συνεπιμέλεια με κέντρο το παιδί». Στην εκδήλωση που είναι ανηρτημένη στη Facebook σελίδα της Νομαρχιακής Επιτροπής @Syrizarethymnou συμμετείχαν οι Φανή Γιωτάκη, Νομικός, η Σοφία Κωνσταντέλλια, Κοινωνική Λειτουργός, ο Σπύρος Λάππας, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και νομικός, ο Δημήτρης Μαγριπλής, Ψυχίατρος Παιδιών κι εφήβων και η Ιλεάνα Σακκά, μέλος της γραμματείας τμήματος φεμινιστικής πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Το συντονισμό και την επεξεργασία των συμπερασμάτων ανέλαβαν η Ταξιαρχούλα Σηφάκη, μέλος της Ν.Ε. Ρεθύμνου και η Εμμανουέλα Μαθιουδάκη. Σύντομους χαιρετισμούς απεύθυναν ο βουλευτής Ρεθύμνου Ανδρέας Ξανθός και ο συντονιστής της Ν.Ε. Θοδωρής Δουλουμπέκης.
Στα βασικά σημεία των τοποθετήσεων τους οι εισηγητές τόνισαν τα παρακάτω:
«Στο υπάρχον Οικογενειακό Δίκαιο το οποίο ψηφίστηκε το 1983, η γονική μέριμνα δεν αναιρεί τη συνεπιμέλεια. Το Οικ. Δίκαιο αυτό ήταν και ο προπομπός για τη Διεθνή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού η οποία επικυρώθηκε από τη χώρα μας το 1992. Η φιλολογία που αναπτύχθηκε για το συζητούμενο νομοσχέδιο λέει ότι είναι υπέρ της ισότητας των φύλων και της εξέλιξης των γυναικών,με τη νομοθέτηση της υποχρεωτικής συνεπιμέλειας.Δεν θα είχαμε λοιπόν κανένα λόγο να είμαστε ενάντια σε κάτι που φροντίζει για την εξέλιξή μας, αλλά έρχονται τα στοιχεία που το διαψεύδουν. α) Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την ισότητα των φύλων έχει τη χώρα μας τελευταία στο θέμα αυτό. β) Περίπου το 15% των πατεράδων ασχολείται με την ανατροφή των παιδιών. Το νομ/διο αυτό βάζει τον όρο αμετάκλητη δικαστική απόφαση, δηλ. αν καταγγελθεί ενδοοικογενειακή βία ή βιασμός του παιδιού, ο κακοποιητής γονέας θα μπορεί να έχει την συνεπιμέλεια μέχρι να φθάσει η υπόθεση στον Άρειο Πάγο. Σύμφωνα με τα ελληνικά δεδομένα θα περάσουν 12 με 15 χρόνια. Εδώ καθένας και καθεμιά μπορεί να σκεφθεί τι θα συμβεί στο παιδί αυτά τα χρόνια. Σ αυτό το σχέδιο νόμου δεν αντιδρούν μόνο τα γυναικεία σωματεία. Μέχρι τώρα έχουν αντιδράσει: Η Εταιρεία Αστικού Δικαίου, Η Εταιρεία Οικογενειακού Δικαίου με επικεφαλής τον κ Τέντε ο οποίος ήταν επικεφαλής και της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, η Ελληνική Παιδοψυχιατρική Εταιρεία και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων. Η Επιτροπή Γυναικείων Σωματίων που είναι διακομματική ζητά να καταψηφιστεί το νομοσχέδιο και να αποσυρθεί» ανέφερε η Ιλεάνα Σακκά:
Ο Σπύρος Λάππας , μεταξύ αλλων τόνισε ος: «Ποτέ στην ιστορία της Νομικής Επιστήμης δεν έγινε τέτοιο νομοσχέδιο με τόση αφροσύνη, επιπ ολαιότητα και ανοησία στον κύβο. Αναφέρθηκε στο υπάρχον Οικογ. Δίκαιο και στους άξιους συντελεστές του. Το σημερινό νομοσχέδιο, είπε, είναι τερατούργημα γιατί καταργεί το συμφέρον του παιδιού για χάρη των επιδιώξεων των γονέων. Αν ήμουν Υπ. Δικαιοσύνης σήμερα θα οργάνωνα τα Οικογενειακά δικαστήρια και τις επιτροπές, δημόσιες πάντα που πρέπει να τα πλαισιώνουν.»
Η Φανή Γιωτάκη, ανέφερε: «Το νομοσχέδιο είναι προβληματικό στη φιλοσοφία του. Είναι ένα εκδικητικό νομοσχέδιο. Θεωρώ ότι οι προοδευτικοί άνθρωποι θα το απορρίψουν. Ελπίζω να υπάρξουν σώφρονες φωνές στην κυβέρνηση που θα αρνηθούν να προχωρήσουν αυτό το νομοτεχνικά ανεφάρμοστο νομοσχέδιο και να περισώσουμε ότι μπορούμε γιατί αρκετά έχει πολωθεί το κλίμα»!
Η Σοφία Κωνσταντέλλια ,τόνισε: : «Θέλω να υποστηρίξω με σαφήνεια τη δημιουργία Υποστηρικτικών Δομών για την Οικογένεια και όχι μόνο κατά τη στιγμή της κρίσης. Στα Κέντρα Στήριξης Οικογένειας που θεσμοθετήθηκαν από το ΣΥΡΙΖΑ στους Δήμους για λόγους προληπτικούς μπορούν να παραπέμπονται ζευγάρια για να βοηθηθούν. Πρέπει να πλαισιωθούν όλα τα πρωτοδικεία με διεπιστημονικές επιτροπές που θα μπορούν να παρεμβαίνει στο ζευγάρι ούτως ώστε να γνωμοδοτεί στους Δικαστές για να είναι οι αποφάσεις προσαρμοσμένες στις ανάγκες των ανθρώπων. Ο νόμος περιμένουμε να είναι σύγχρονος και προσαρμοσμένος σε όλους τους τύπους οικογενειών.»
Ο Δημήτρης Μαγριπλής ,ανέφερε: «Ο Σύλλογος Παιδοψυχιάτρων προτείνει: 1) Διαμεσολάβηση από ειδικούς ψυχικής υγείας οι οποίο θα βοηθούν τους γονείς να καταλάβουν ποιες πραγματικά είναι οι ανάγκες ώστε να μπορέσουν να καταλήξουν σε ένα πλάνο ανατροφής του παιδιού. 2) Συμβουλευτική γονέα ούτως ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις δύσκολες συνθήκες. 3) Θεσμοθέτηση Οικογενειακού Δικαστηρίου που θα πρέπει να πλαισιώνεται από Ψυχιάτρους Ψυχολόγους Κοινωνικούς Λειτουργούς όπου θα διεκπεραιώνονται γρήγορα οι υποθέσεις γιατί αλλιώς παρατείνεται η επαναθυματοποίηση των παιδιών.» Επίσης ανέφερε ότι «πρέπει να υπάρξει Δίκτυο στην Κοινότητα μεταξύ των Κέντρων Στήριξης Οικογένειας και Ειδικών Ψυχικής Υγείας αλλά ακόμα κ του εκπαιδευτικού πλαισίου γιατί εκεί μπορεί κανείς να δει τα αποτυπώματα και να ανιχνεύσει πως μπορεί να θυματοποιηθει ένα παιδί. Το νομοσχέδιο δεν λύνει προβλήματα.»
Τέλος ,ο Κωνσταντίνος Βαλσαμάκης,υποστήριξε: «Όταν είσαι μέσα στο πρόβλημα δεν μπορείς να δεις ξεκάθαρα το συμφέρον του παιδιού σου. Οι συνθήκες από το ’83 που ισχύει το παρών νομοσχέδιο έχουν αλλάξει,τα διαζύγια έχουν εκτιναχθεί όπως επίσης και οι μονογονεϊκές οικογένειες. Είναι δυνατόν να μην υπάρχουν υπηρεσίες διαμεσολάβησης? Είναι δυνατόν να μην υπάρχουν Οικογενειακά Δικαστήρια? Φυσικά και είναι λάθος ο νόμος γιατί δεν εστιάζει στο μέλλον του παιδιού!»
Το Γραφείο Τύπου της Νομαρχιακής Επιτροπής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία