Έναν από τους τελευταίους καθολικούς ανθρώπους στην Ευρώπη, τον Γιάννη Μότσιο, θα τιμήσει σήμερα η «Εφημερίδα των Συντακτών», που οργανώνει εκδήλωση προς τιμή του. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Πολύκεντρο Νεολαίας (ισόγειο) στην Ανδρόγεω, στις 8:00 το βράδυ.
Τον τιμώμενο θα παρουσιάσει ο ποιητής και δημοσιογράφος Παναγιώτης Γεωργουδής, ενώ θα χαιρετήσουν ο υπουργός Κώστας Φωτάκης και ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Χρήστος Χατζηιωσήφ. Ποιήματά του θα απαγγείλουν οι Ελένη Γιαμαλάκη και Θόδωρος Κώττας, ενώ στο πιάνο θα παίξει η Λίλη Δάκα.
Ο Γιάννης Μότσιος θα αναπτύξει ομιλία με θέμα: «Η απήχηση της Ελληνικής λογοτεχνίας στην Ρωσία».
Ο Γιάννης Μότσιος, είναι ομότιμος καθηγητής Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ποιητής, δοκιμιογράφος, ερευνητής κλπ., το έργο του έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες του κόσμου. Είναι ο πρώτος που μετέφρασε στα Ρώσικα, Σολωμό, Παλαμά, μυθιστορήματα του Καζαντζάκη, Βάρναλη, Κοτζιά, αργότερα Ρίτσο κλπ. Έχει μεταφράσει Ρώσους και Σλάβους ποιητές στα Ελληνικά κλπ.
Στο πολύπλευρο και τεράστιο πνευματικό του έργο συμπεριλαμβάνεται η καταγραφή των Ελληνικών μοιρολογιών από την Κύπρο και την Κρήτη έως την Θράκη, τους Ελληνόφωνους της Κάτω Ιταλίας, τους Έλληνες της Ρωσίας, της Ουκρανίας κλπ., το έργο αυτό εκδόθηκε παλαιότερα σε δύο τόμους από τις εκδόσεις «Κώδικας».
Ο Μότσιος, υπήρξε αντιστασιακός κατά των Ναζί Γερμανών και Ιταλών στην Κατοχή από ηλικία 16 ετών. Σπούδασε στο Παγκόσμιο Κέντρο Λογοτεχνίας στο Κίεβο της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, Νεοελληνική Λογοτεχνία με διδακτορική διατριβή πάνω στο έργο του Διονυσίου Σολωμού. Αντισταλινικός κυνηγήθηκε από το καθεστώς. Γνώρισε και ήταν φίλος με όλους τους σημαντικούς Ρώσους και Έλληνες διανοούμενους και καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων και τον πατέρα του Ταρκόφσκι. Κάθε χρόνο διοργανώνει στην Βάλια Κάλντα ένα Διαβαλκανικό Συνέδριο Ποίησης και Φιλολογίας με εξαιρετική επιτυχία.