Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ρεθύμνου τίμησαν την εορτή των Τριών Ιεραρχών και παρουσίασαν το διαδικτυακό παιχνίδι «Αρκάδι-Η Μεγάλη Αυτοθυσία». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2020, στο Κέντρο Πολιτισμικής και Κοινωνικής Διακονίας «Θεομήτωρ» παρουσία των Εκκλησιαστικών και Αυτοδιοικητικών Αρχών και πλήθους κόσμου.
Την εκδήλωση άνοιξε το φωνητικό σύνολο παραδοσιακής μουσικής του Μουσικού Σχολείου Ρεθύμνου (αποτελούμενο από τους μαθητές: Αγγελική Βαρδάκη, Μιχάλη Καλαϊτζάκη, Μανώλη Μυρθιανό, Αρετή Φουσταλιεράκη, Άρτεμη Κωνσταντινίδου, Θεόδωρο Βρεττό, Αλέξανδρο Κουκουναρά, Ιωάννα Τσιάπα, μαζί με τον καθηγητή τους κ. Ευστράτιο Σπυρλιδάκη) με ύμνους προς τιμήν των Τριών Ιεραρχών.
Ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων, κ. Φώτης Παπαδόπουλος, καλωσόρισε τους παρισταμένους και αναφέρθηκε στη διπλή εορτή της ημέρας: θρησκευτική και σχολική.
Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου κ. Ιωάννης Μαρκαντές, η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου κα Μαίρη Λιονή, ο δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργης Μαρινάκης, ο αντιδήμαρχος Μυλοποτάμου κ. Μανούσος Κλάδος και ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Κωνσταντίνος Σπανουδάκης.
Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, ο κ. Θεόδωρος Ρηγινιώτης, θεολόγος, μίλησε για τη ζωή και το έργο των τιμώμενων Αγίων.
Το δεύτερο μέρος της βραδιάς ήταν αφιερωμένο στους πρωταγωνιστές της ημέρας: τους μαθητές. Πριν από τρία χρόνια, με αφορμή τις επετειακές εκδηλώσεις της Μητρόπολης και του Δήμου μας για τα 150 χρόνια από την Αρκαδική Εθελοθυσία, προκηρύχθηκε από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και το Σύνδεσμο Φιλολόγων μαθητικός διαδικτυακός διαγωνισμός Γυμνασίων, με τη μορφή Κυνηγιού Θησαυρού, με θέμα το ολοκαύτωμα του Αρκαδίου. Το συντονισμό του όλου εγχειρήματος ανέλαβε η Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Ρεθύμνου, κ. Αγγελική Καψάσκη. Το έργο συνεχίστηκε, εμπλουτίστηκε και γιγαντώθηκε. Τον περασμένο Νοέμβριο 589 μαθητές από Γυμνάσια και Λύκεια του νομού μας συμμετείχαν σε μια Πρωτοφανή «Δημοπρασία». Η φιλόλογος Πολυτίμη Παπαδοπούλου, που έφτιαξε τους γρίφους, και ο καθηγητής πληροφορικής Μανόλης Μεταξάκης, που μαζί με τον καθηγητή πληροφορικής Γιάννη Γαϊδαρτζή είχαν αναλάβει την τεχνολογική υποστήριξη, παρουσίασαν το διαδικτυακό παιχνίδι και ακολούθησε, ημέρα των Τριών Ιεραρχών, ημέρα Παιδείας και Γραμμάτων, η βράβευση των μαθητών και των σχολείων τους.
Οι μαθητές του Πειραματικού Γυμνασίου (1η θέση), του Λυκείου Περάματος (2η θέση) και του Αρσάνιου Γυμνασίου (3η θέση) παρέλαβαν τους υπολογιστές που η αντιπεριφερειάρχης κα Λιονή δώρισε ως επιβράβευση της προσπάθειάς τους. Οι μαθητές με τη συνοδεία των εκπαιδευτικών παρέλαβαν το βραβείο για το σχολείο τους και ευχαρίστησαν.
Ακολούθως, το οργανικό σύνολο παραδοσιακής μουσικής (αποτελούμενο από τους μαθητές: Θεοχάρη Χανιωτάκη και Γιώργο Ριτζάκη,) μαζί με το φωνητικό σύνολο του Μουσικού Σχολείου απέδωσε μελωδικά την ιστορία του Αρκαδίου.
Κλείνοντας, ο αιδεσιμότατος π. Νικόλαος Νικηφόρος, εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό και ευλόγησε την Πρωτοχρονιάτικη πίτα.
Θερμές ευχαριστίες οφείλουμε:
Στην αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου για τη δωρεά των ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Στον θεολόγο κ. Θεόδωρο Ρηγινιώτη για την ομιλία του.
Στο Μουσικό Σχολείο Ρεθύμνου που λάμπρυνε με την παρουσία του την εκδήλωσή μας.
Στη Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου για την τιμητική φιλοξενία στο πνευματικό κέντρο «Θεομήτωρ».
Σε όλους όσοι μας τίμησαν με την παρουσία τους.
Το Δ.Σ. του Συνδέσμου Φιλολόγων Ρεθύμνου