Η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης, Μαρία Λιονή, εκπροσώπησε την Περιφέρεια Κρήτης στις εκδηλώσεις, που διοργανώθηκαν 8- 9 Απριλίου στη Λευκωσία για την επέτειο των 80 χρόνων από τον θάνατο του Ελευθερίου Βενιζέλου, από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Την Παρασκευή, 8 Απριλίου 2016, η κυρία Λιονή μαζί με τους λοιπούς εκπροσώπους από την Κρήτη επισκέφτηκαν τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου, όπου τους υποδέχτηκε ο πρόεδρος, κ. Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος τους ενημέρωσε για την πορεία του Κυπριακού και θέματα, που αφορούν στην οικονομική κρίση, που πέρασε η Κύπρος.
Το Σάββατο, 9 Απριλίου, στην Αίθουσα Τελετών του Ιδρύματος Μακαρίου Γ’ στη Λευκωσία πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα «Στρατηγικές Επιλογές στην εξωτερική πολιτική του Ελευθερίου Βενιζέλου». Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, κ. Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, η βουλευτής Χανίων, Βάλια Βαγιωνάκη, ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων, και η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή, ως εκπρόσωπος του περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρου Αρναουτάκη.
Την κήρυξη των εργασιών πραγματοποίησε ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου, ενώ στο στρογγυλό τραπέζι συμμετείχαν οι κ. Πέτρος Παπαπολυβίου, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, κ. Ευάνθης Χατζηβασιλείου, καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Χρίστος Θεοδούλου, δικηγόρος, Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων και κ. Νικόλαος Παπαδάκης, γενικός διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος».
Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Γιώργος Καζαμίας, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης, κυρία Μαρία Λιονή, στον χαιρετισμό της, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής:
«Εκ μέρους της Περιφέρειας Κρήτης και ιδιαίτερα του περιφερειάρχη μας, κ. Σταύρου Αρναουτάκη, ο οποίος δυστυχώς, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, δε μπόρεσε να βρίσκεται εδώ μαζί μας, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω τόσο για την πρόσκληση σε αυτή την εκδήλωση, που είναι αφιερωμένη στον πατέρα του σύγχρονου ελληνικού έθνους, τον Ελευθέριο Βενιζέλο, όσο και την πρωτοβουλία της Κυπριακής Κυβέρνησης και του Πανεπιστημίου της Κύπρου να τιμήσουν την επέτειο των 80 χρόνων από τον θάνατό του μεγάλου αυτού Κρητικού άνδρα και εθνικού ηγέτη.
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο πατέρας του σύγχρονου ελληνικού κράτους, υπήρξε μια πολυσχιδής προσωπικότητα, με ένα εξίσου πολύπλευρο και πολυδιάστατο έργο τα χρόνια που κυριάρχησε στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας και βρέθηκε επί μακρόν στην εξουσία εν καιρώ πολέμου και ειρήνης. Εισήγαγε νέες ιδέες με ασυνήθιστη τόλμη και συνδύαζε το ρεαλισμό με το ένστικτο και με την απαράμιλλη διορατικότητα και το μεγαλοϊδεατισμό του έκανε πραγματικότητα το εθνικό όραμα της ελληνικής φυλής. Έθεσε τα θεμέλια για μια Ελλάδα των 5 θαλασσών και των 2 ηπείρων. Σεβαστή στους φίλους της και φόβητρο για τους εχθρούς της.
Για μας τους Κρητικούς πάντα θα έχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας. Δεν υπήρξε μόνο ο μεγάλος πολιτικός άνδρας της ταραχώδους ιστορίας του ελληνικού έθνους. Ήταν ο άνθρωπος εκείνος που με τη φλόγα της ψυχής του και το προοδευτικό πνεύμα του, κατάφερε να γεφυρώσει το άσπονδο μίσος μεταξύ των δύο παρατάξεων της Κρήτης.
Εκείνος που κατέστησε την κρητική πολιτεία ευνομούμενη, με κατοχυρωμένες τις θεμελιώδεις φιλελεύθερες αρχές και με μια κρατική μηχανή έτοιμη να προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας.
Εκείνος που δε δίστασε, όπως αποδεικνύει η Επανάσταση του Θερίσου, να έρθει σε ολική ρήξη, προκειμένου να διαφυλάξει τα συμφέροντα του νησιού, που τον γέννησε, τον λάτρεψε, αλλά και τον αμφισβήτησε με πάθος.
Στα 26 χρόνια της πολιτικής του σταδιοδρομίας διετέλεσε συνολικά έξι φορές πρωθυπουργός. Υπήρξε επαναστάτης, θαρραλέος ηγέτης, πολιτικός και μεταρρυθμιστής πρωθυπουργός, που άλλαξε τις δομές της χώρας στη διοίκηση, την οικονομία, την εκπαίδευση και το στράτευμα. Σφράγισε ανεξίτηλα τη μοίρα της Ελλάδας στην αυγή του 20ου αιώνα και εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να θεωρείται κορυφαία πολιτική προσωπικότητα της νεότερης Ελλάδας. Έχοντας δίκαια καταξιωθεί στη συνείδηση του Έλληνα ως ο πολιτικός ηγέτης που οικοδόμησε τη σύγχρονη Ελλάδα καταβάλλοντας την πιο φιλόδοξη, δυναμική και ολοκληρωμένη προσπάθεια του αστικού εκσυγχρονισμού.
Γιατί είχε όραμα, τόλμη και αποφασιστικότητα για ριζικές αλλαγές…
Πρωτοποριακές ιδέες και απαράμιλλη ικανότητα να αντιλαμβάνεται σοφά τις εναλλασσόμενες τάσεις ενός ρευστού διεθνούς περιβάλλοντος.
Και το κυριότερο όλων ήταν διατεθειμένος να συγκρουστεί με το κατεστημένο και τις παρωχημένες αντιλήψεις, προκειμένου να εφαρμόσει την πολιτική του και να υπερασπιστεί τις αποφάσεις του.
Μέσα από τη σημερινή εκδήλωση, που διοργανώνουν από κοινού η Βουλή των Αντιπροσώπων, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος», με τη συμμετοχή εξαιρετικών πραγματικά ομιλητών, θα αναδειχθεί η σκέψη, το όραμα και οι επιλογές, που χάραξαν την εξωτερική πολιτική της χώρας μας, τα χρόνια της διακυβέρνησης του μεγάλου αυτού πολιτικού άνδρα και ηγέτη».