Το Φεστιβάλ «Ημέρες Ρεθύμνου 2021» έχει ετοιμάσει και φέτος μια σειρά εκδηλώσεων πολιτισμού, που έχουν ξεκινήσει, συνεχίζονται τις επόμενες μέρες και θα διαρκέσουν έως τις 15 Νοεμβρίου. Οι συναντήσεις πολιτισμού «Ημέρες Ρεθύμνου» έχουν στόχο να προωθήσουν τον πολιτισμό, την σύγχρονη δημιουργία αλλά και την ανάδειξη της ιστορίας του τόπου μέσα από εκθέσεις τέχνης, συναυλίες, θεατρικά δρώμενα, ντοκιμαντέρ, συζητήσεις αλλά και από την διάδραση των καλλιτεχνών στον ιστορικό και δημόσιο χώρο.
Από τις φετινές εκδηλώσεις δεν θα μπορούσε να λείπει ειδικό αφιέρωμα στον μεγάλο μουσικοσυνθέτη μας Μίκη Θεοδωράκη.
Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από τον δήμο Ρεθύμνου-ΚΕΔΗΡ και τον Σύλλογο Κατοίκων Παλιάς Πόλης και τελεί υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου.
Το κοινό μπορεί να παρακολουθήσει ελεύθερα (χωρίς εισιτήριο) όλες τις εκδηλώσεις.
Χθες το βράδυ στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, προβλήθηκε στον Δημοτικό Κήπο Ρεθύμνου το ιστορικό ντοκιμαντέρ «Κρουσώνας: Στα Χνάρια του Καπετάν Σατανά» που αναφέρεται στην προσωπικότητα του αντιστασιακού Αντωνίου Γρηγοράκη.
Το πρόγραμμα των επόμενων ημερών είναι το παρακάτω:
- Παρασκευή 1 Οκτωβρίου : «Κοντσέρτο για πιάνο και βωβό κινηματογράφο».
Οι Ημέρες Ρεθύμνου, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, παρουσιάζουν το «Κοντσέρτο για πιάνο και βωβό κινηματογράφο», με τον διακεκριμένο σολίστ και συνθέτη, Γιώργο Σαλτάρη, ο οποίος θα επενδύσει ζωντανά -επί σκηνής – με την μουσική του, την προβολή της ταινίας CityLights (Τα φώτα της πόλης).
Σκηνοθεσία: Charles Chaplin-διάρκεια 87΄-έτος παραγωγής 1931.
Ένα αλλιώτικο μοναδικό ταξίδι στην 7η Τέχνη των δεκαετιών του 1920 και 1930, την εποχή που η μουσική δεν έπαιζε απλά συνοδευτικό αλλά πρωταγωνιστικό ρόλο στην εξέλιξη μιας κινηματογραφικής ταινίας, καθώς, ελλείψει ομιλούντος διαλόγου, σε κάθε προβολή υπήρχαν επί σκηνής επαγγελματίες μουσικοί -ακόμα και ολόκληρες συμφωνικές ορχήστρες, που εκτελούσαν ζωντανά -συχνά αυτοσχεδιάζοντας- το soundtrack του φιλμ καθ’ όλη τη διάρκειά του.
- Κυριακή 3 Οκτωβρίου: Περιήγηση στην εκπαιδευτική ιστορία του Αγίου Βασιλείου
(Σπήλι, Μουρνέ, Μονή Αγίου Πνεύματος, Μέλαμπες, Άγιος Ιωάννης Καμένος, Μύρθιος, Σελλιά, Μονή Πρέβελη. Προβολή-συζήτηση Μονή Αγίου Πνεύματος).
Σημ. Ακολουθεί παρακάτω ξεχωριστό κείμενο με πολλές πληροφορίες για την περιήγηση.
- Παρασκευή 8 Οκτωβρίου: Προβολή ντοκιμαντέρ «Μπουντάλια». Μια ταινία του Κώστα Ιωακειμίδη που έχει σαν θέμα την πορεία της Δημιουργικής Ομάδας Μαργαριτών και των σατιρικών παραστάσεων Boudalia από το 1996 έως και σήμερα.
Χώρος: Δημοτικός Κήπος
Ώρα έναρξης: 21:00
- Δευτέρα 11 Οκτωβρίου: Αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη
Οι Ημέρες Ρεθύμνου και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων παρουσιάζουν ένα ταξίδι με την κινηματογραφική μουσική του Μίκη Θεοδωράκη. Ο πιανίστας Γιώργος Σαλτάρης μας οδηγεί σε δρόμους μαγικούς όπως τους χάραξε ο Μίκης με την μουσική του για τις ανάγκες γνωστών κινηματογραφικών έργων. Μουσική που σε πολλές περιπτώσεις αυτονομήθηκε δημιουργικά ακολουθώντας την δική της δημιουργική πορεία. Συνοδεύει, στο τραγούδι, η Φρόσω Κοσσυβάκη.
Χώρος: Δημοτικός Κήπος
Ώρα έναρξης: 21:00
- Τετάρτη 13 Οκτωβρίου: Ξενάγηση στο Ρέθυμνο της Γερμανοκατοχής
Προβολή-συζήτηση: Σπίτι Πολιτισμού-Διανομή βιβλίου
- Σάββατο 16 Οκτωβρίου: Συναυλία τζαζ, αφιέρωμα στην μουσική της Ελένης Καραίνδρου
Χώρος: Κτήριο Θόλος Φορτέτσα
Ώρα έναρξης: 21:00
- Τετάρτη 20 Οκτωβρίου: Αναζητώντας το αθέατο Ρέθυμνο των χαμένων μνημείων (περίπατος )
(Προβολή-συζήτηση: Αγία Παρασκευή στο Μακρύ Στενό
• Δευτέρα 15 Νοεμβρίου: Έκθεση ψηφιδωτού ΧΑΠΙ END
Τέχνη με ληγμένα χάπια και κάψουλες. Το «ευτυχισμένο τέλος» των φαρμάκων. Πρόκειται για ψηφιδωτά με ληγμένα χάπια, ένα project της γιατρού λοιμωξιολόγου στο νοσοκομείο Ρεθύμνου Ελένης Ιωαννίδου, που ξεκίνησε με αφορμή την πανδημία. Η ενασχόλησή της με αυτήν την μορφή τέχνης ξεκίνησε όταν λειτουργούσε το Κοινωνικό Ιατρείο, καθώς ο κόσμος πήγαινε σε αυτό φάρμακα που δεν χρησιμοποιούσε για να δοθούν σε πολίτες που εξυπηρετούνταν από το ιατρείο. Κάποια από αυτά αναπόφευκτα έληγαν σύντομα και έπρεπε να απορριφθούν. Έτσι, παρατηρώντας τα σχήματα και χρώματα των φαρμάκων, αποφάσισε να τα χρησιμοποιήσει ως υλικό για ψηφιδωτά.
Όταν ξέσπασε η πανδημία, δημιουργήθηκε η ιδέα για το project ΧΑΠΙ END, μια ενασχόληση ψυχοθεραπευτική και δημιουργική ταυτόχρονα για την Ελένη Ιωαννίδου. Πρόκειται για ένα «πάντρεμα» της επιστήμης με την τέχνη, με έργα πολύ όμορφα και γεμάτα συναίσθημα. Έργα που εκτός από την εξαιρετική τους αισθητική περνούν συγκεκριμένα μηνύματα για τον εμβολιασμό.