Ο Όμιλος των Βρακοφόρων της Κρήτης στα πλαίσια των μεγάλων ετήσιων εκδηλώσεών του, διοργανώνει εκδηλώσεις στη μνήμη του ιδρυτή του, μεγάλου Κρητικού πολιτικού και ανθρωπιστή Παύλου Ι. Βαρδινογιάννη, με αφορμή την συμπλήρωση 30 χρόνων από τον θάνατό του.
Το 1973, ο Παύλος Βαρδινογιάννης, οραματίστηκε τη δημιουργία ενός κρητικού παραδοσιακού φορέα για το Ρέθυμνο, καθώς δεν υπήρχε τέτοιος στο νομό. Επικοινώνησε με τον φίλο του Γιάννη Σταυριδάκη, ο οποίος με συνεργάτες του υλοποίησε την ιδέα του Παύλου και τότε γεννήθηκε ο Όμιλος Βρακοφόρων Ρεθύμνου, με την γνωστή εξέλιξη.
Ως ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης και αναγνώρισης, ο Όμιλος των Βρακοφόρων θα πραγματοποιήσει πολιτιστικές εκδηλώσεις στο θέατρο «Ερωφίλη» του φρουρίου «Φορτέτζα» σήμερα και αύριο με ώρα έναρξης 21:30.
Την Κυριακή 10 Αυγούστου στις 11:00 θα γίνει μνημόσυνο – συναπάντημα στη μνήμη του στον Ιερό Ναό των Αγίων Θεοδώρων, που βρίσκεται εντός του φρουρίου «Φορτέτζα». Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, στην είσοδο του θεάτρου θα βρίσκεται περίπτερο με ειδική ομάδα από το «Όραμα Ελπίδας» του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «Ελπίδα», που θα διανέμει φυλλάδια με σκοπό την ενημέρωση και τη λήψη δειγμάτων, για όσους ενδιαφέρονται να γίνουν εθελοντές δότες μυελού των οστών.
Οι εκδηλώσεις θα μεταδοθούν ζωντανά και σήμερα και αύριο από τη ΝΕΡΙΤ.
Πρόγραμμα εκδηλώσεων:
– Σήμερα Παρασκευή 8 Αυγούστου, θέατρο «Ερωφίλη» με ώρα έναρξης 21:30: Η μπάντα του Πολεμικού μας Ναυτικού υπό τη διεύθυνση του Πλωτάρχη (Ε) Γ. Τσιλιμπάρη Π.Ν. με σολίστα στη λύρα και το κρητικό τραγούδι τον Στέλιο Μπικάκη και 55 μουσικούς και τραγουδιστές, στη μεγαλύτερη συναυλία του καλοκαιριού.
Ερμηνεύουν οι σοπράνο Ευδοκία Μωϋσίδου και Νίκη Χατζιράκη και ο τενόρος Σταύρος Σαλαμπασόπουλος.
Λαϊκοί και κρητικοί χοροί θα παρουσιαστούν από τμήματα του Ομίλου Βρακοφόρων.
Η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού
Το Μουσικό Τμήμα του Π.Ν. άρχισε να συγκροτείται το 1881. Μέχρι τότε οι εθιμοτυπικές ανάγκες στις εκδηλώσεις του Ναυτικού (π.χ. ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου), καλύπτονταν από την Στρατιωτική Μουσική της Φρουράς Αθηνών. Οι υπαξιωματικοί και ναύτες τυμπανιστές και σαλπιγκτές που ήδη από το 1830 υπηρετούσαν στο Π.Ν., δεν συγκροτούσαν ενιαίο τμήμα, αλλά ήσαν κατανεμημένοι ανά δύο έως τέσσερις στα πλοία και στις υπηρεσίες ξηράς, προκειμένου να σημαίνουν τις κινήσεις του ημερήσιου προγράμματος του πληρώματος και να αποδίδουν τιμές στην Σημαία και στους υψηλόβαθμους επισκέπτες. Στις 6 Ιουλίου 1881, κατατάχθηκε ο Ζακύνθιος στην καταγωγή μουσικός Άγγελος Καλαμάς, για τον οποίο γράφεται ότι υπήρξε «ο πρώτος συστήσας και οργανώσας την μουσικήν του ναυτικού».
Η πρώτη καταγεγραμμένη-τεκμηριωμένη εμφάνιση της ναυτικής μουσικής πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο-Ιούνιο 1884, κατά τον εκπαιδευτικό πλου -στην ουσία επίδειξη της ελληνικής Σημαίας- του ευδρόμου Ναύαρχος Μιαούλης, (όπου και είχε εγκατασταθεί μετά τη σύστασή της), σε λιμάνια της υπό τουρκική κατοχή Βόρειας Ελλάδας, των νησιών του Β.Α. Αιγαίου, των παραλίων της Μικράς Ασίας, της Κύπρου και σε λιμάνια της Βόρειας Αφρικής. Η εμφάνιση του πλοίου, των Ναυτικών Δοκίμων και της Μουσικής η οποία κατά τον κατάπλου του ευδρόμου στα διάφορα λιμάνια παιάνιζε εθνικά θούρια και στη συνέχεια έδινε συναυλίες σε κεντρικές πλατείες των πόλεων, ενδυνάμωνε το εθνικό φρόνημα των Ελλήνων των υπόδουλων περιοχών.
Το 1888, με το Διάταγμα για τον οργανισμό των πληρωμάτων του Στόλου, ως έδρα της Μουσικής και του σχολείου μουσικών ορίζετο το Κεντρικό Προγυμναστήριο Πόρου. Επειδή όμως, η παρουσία της Μπάντας ήταν απαραίτητη για την διεκπεραίωση εθιμοτυπικών υποχρεώσεων, η Μουσική ήταν εγκατεστημένη επί της ναυαρχίδας του Στόλου που από το 1890 ήταν το νεότευκτο Θ/Κ Ψαρά, γι’ αυτό αποκαλείτο και Μουσική της Ναυτικής Θωρηκτής Μοίρας. Ένας σημαντικός πρώτος σταθμός στην ιστορία της Μουσικής, είναι η συμμετοχή της στις τελετές των πρώτων σύγχρονων ολυμπιακών αγώνων που διεξήχθησαν στην Αθήνα, από τις 25 Μαρτίου μέχρι τις 3 Απριλίου 1896.
Κατά τον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897, η Μουσική, επιβαίνουσα του Θ/Κ Ψαρά ακολούθησε το Στόλο.
Στις 26 Νοεμβρίου 1905, υπογράφτηκε το Β.Δ. «περί της συγκροτήσεως της ναυτικής μουσικής» το οποίο είναι το πρώτο διάταγμα που καθιέρωνε τη δύναμή της και τις οργανικές θέσεις των στελεχών της. Η δύναμη της Μουσικής, σύμφωνα με το Διάταγμα αυτό, συνίστατο από τον Αρχιμουσικό α’ τάξεως, 1 Αρχικελευστή, 5 Κελευστές, 10 Υποκελευστές, 12 Διόπους και 5 Ναύτες διπλωματούχους μουσικούς.
Με την απόκτηση το 1911, του νεότευκτου θωρηκτού Γεώργιος Αβέρωφ, η Μουσική του Π.Ν. εγκαταστάθηκε επί του πλοίου. Από τότε και για μια μεγάλη περίοδό της, η ιστορία της Μουσικής Π.Ν. είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ένδοξη ιστορία του Αβέρωφ.
Το 1932, η έδρα της Μπάντας μεταφέρθηκε στο Κεντρικό Προγυμναστήριο Πόρου, όπου και παρέμεινε μέχρι τον Σεπτέμβριο 1936, οπότε επανήλθε στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας.
Από τις 19 Ιουνίου 2008, μετά την τροποποίηση στη δομή και λειτουργία του ΚΕΠΑΛ η Μουσική Π.Ν. υπάγεται διοικητικά ως ανεξάρτητο τμήμα στη Ναυτική Βάση Κανελλόπουλος.
Τον Ιούνιο 2008, στο πλαίσιο των αλλαγών στη δομή και λειτουργία του ΚΕΠΑΛ, η Σχολή Μουσικών παρέμεινε υπαγόμενη στο ΚΕΠΑΛ. Ο αρχιμουσικός Π.Ν. δεν είναι πλέον και διευθυντής της Σχολής, αλλά τα καθήκοντα αυτά αναλαμβάνει άλλος αξιωματικός μουσικός. Σήμερα, στη θέση αυτή υπηρετεί ο Πλωτάρχης (Ε) Σέργιος Γιώτης ΠΝ.
Ένα βασικό στοιχείο που προσδίδει μεγαλοπρέπεια στην εμφάνιση κάθε Στρατιωτικής Μπάντας, είναι οι εντυπωσιακές επίσημες στολές των μουσικών. Το Π.Ν. καθιέρωσε επίσημη στολή για τα στελέχη της Μουσικής, το έτος 1936. Μέχρι τότε, στις επίσημες εμφανίσεις της Μπάντας, οι μουσικοί φορούσαν τις στολές που προβλέπονταν για τους ομοιόβαθμούς τους μάχιμους υπαξιωματικούς και ναύτες, με την διαφορά του διακριτικού σήματος της ειδικότητας (χρυσοκέντητη ή αργυροκέντητη λύρα), και της ραφής των διακριτικών των βαθμών σε ταινία από ερέα (τσόχα) λευκού χρώματος. Η επίσημη αυτή στολή, είχε ως πρότυπο τη στολή των μουσικών της Μπάντας των Βρετανών Πεζοναυτών, με μόνη αλλαγή από πλευράς Π.Ν., στη χρήση του μπλε χρώματος αντί του κόκκινου. Με τον Κανονισμό του 1936, καθιερώθηκε και το λευκό κράνος (κάσκα) των μουσικών το οποίο φέρεται μέχρι σήμερα. Τροποποιήσεις στην επίσημη στολή των μουσικών, έγιναν με τον Κανονισμό Στολών Β. Ναυτικού του 1956. Η τωρινή επίσημη στολή των μουσικών, καθιερώθηκε με τον Κανονισμό Στολών Π.Ν. του 1985.
Η Μουσική του Πολεμικού Ναυτικού διαθέτει πλούσιο ρεπερτόριο από όλα τα είδη της μουσικής. Εμβατήρια ελληνικά και ξένα, «μάρτσιες» Trionfale και Funebre (εμβατήρια θρησκευτικά θριαμβικά ή πένθιμα), διασκευές έργων κλασικής μουσικής, ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, ελληνικής και ξένης ελαφράς μουσικής, αποτελούν το ρεπερτόριο της Μπάντας και της Ορχήστρας Ελαφράς Μουσικής. Το πιο γνωστό εμβατήριο που παιανίζει η Μουσική, είναι το αντιπροσωπευτικό εμβατήριο του Ναυτικού «Ο Ναύτης του Αιγαίου». Έργο του Κωνσταντίνου Λυκόρτα, γράφτηκε το 1912 και είναι αφιερωμένο στο δοξασμένο Αρχηγό του Στόλου του Αιγαίου Ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη.
Από την συγκρότησή της, η Μουσική του Π.Ν. χωρίς να υστερεί σε μάχιμη δράση καθώς ακολούθησε τον Στόλο σε όλους τους αγώνες του, εκπροσωπεί επάξια το Πολεμικό Ναυτικό. Με την συνεχή και εντατική εκπαίδευση των στελεχών της υπό την ηγεσία άξιων Αρχιμουσικών, έχει εξελιχθεί σε μια συμφωνική μπάντα με προγράμματα συναυλιών που απαιτούν πλήρως καταρτισμένους κι εκπαιδευμένους μουσικούς. Συμμετέχοντας σε εθνικές, τοπικές και θρησκευτικές εορτές και σε πολιτιστικές εκδηλώσεις σε όλη την χώρα, αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους συνδετικούς κρίκους μεταξύ του Πολεμικού Ναυτικού και των Πολιτών, ενώ με την παρουσία της σε Διεθνή Φεστιβάλ Στρατιωτικών Μουσικών, έχει αναδειχθεί σε έναν από τους καλύτερους πρεσβευτές των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο εξωτερικό.
– Αύριο,Σάββατο 9 Αυγούστου, θέατρο «Ερωφίλη» με ώρα έναρξης 21:00:
Το Λύκειο των Ελληνίδων της Καλαμάτας και ο Όμιλος των Βρακοφόρων της Κρήτης, θα παρουσιάσουν χορούς, ριζίτικα τραγούδια με θεατρικά δρώμενα, σε ένα μουσικοχορευτικό υπερθέαμα γεμάτο Κρήτη, γεμάτο Ελλάδα.
Λύκειο των Ελληνίδων Καλαμάτας
Το Λύκειο Ελληνίδων Καλαμάτας ιδρύθηκε το Μάιο του 1967 με πρωτοβουλία του Δημάρχου Καλαμάτας, αειμνήστου Κώστα Κουτουμάνου.
Είναι ένα από τα αδέλφια Λύκεια που υπάρχουν σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, αλλά και την Ευρώπη, την Αμερική, την Αυστραλία, την Αφρική και τη Ν. Ζηλανδία.
Σκοπός του Λ.Ε.Κ. είναι η διαφύλαξη των Ελληνικών παραδόσεων, των ηθών και των εθίμων, καθώς και η ανύψωση και η πρόοδος των Ελληνίδων.
Αποτέλεσμα της πολύχρονης και συστηματικής εργασίας του στον Εθνικό Λαογραφικό τομέα, είναι η δημιουργία μιας σπάνιας συλλογής από αυθεντικές ελληνικές φορεσιές. Για τις φορεσιές αυτές έχει βραβευθεί δύο φορές με το πρώτο βραβείο παραδοσιακής ενδυμασίας και κοσμήματος. Ο χώρος αυτός αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2014.
Το Λ.Ε.Κ. δραστηριοποιείται ενεργά στον τομέα της εκμάθησης των παραδοσιακών Ελληνικών χορών. Κάθε χρόνο φοιτούν στις τάξεις του περισσότερα από πεντακόσια άτομα όλων των ηλικιών. Διαθέτει, εξάλλου, μόνιμη χορευτική ομάδα, η οποία πραγματοποιεί χορευτικές παραστάσεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό με εξαιρετική επιτυχία.
Διαθέτει επίσης χορωδία παραδοσιακών τραγουδιών, η οποία πραγματοποιεί μουσικές παραστάσεις μοναδικές ως προς τη θεματολογία και την καλλιτεχνική τους αρτιότητα.
Το Λ.Ε.Κ. έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε πάμπολλες διεθνείς διοργανώσεις, ταξιδεύοντας σε χώρες όπως η πρώην Γιουγκοσλαβία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Αυστρία, η Γερμανία, η Σουηδία, η Ουγγαρία, το Λουξεμβούργο, η Ρωσια, η Αίγυπτος, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς.
Σε συνεργασία με τη Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, έχει επισκεφθεί τις Ελληνικές κοινότητες πολλών ξένων χωρών ενδυναμώνοντας με την παρουσία του τους δεσμούς των ομογενών με την Ελλάδα.
Δραστηριότητές του, όπως η διοργάνωση Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών και εκθέσεων λαογραφικού περιεχομένου, συμβάλλουν αποφασιστικά στην ανάδειξη του Ελληνικού παραδοσιακού στοιχείου.
Μεγάλες μουσικοχορευτικές του παραγωγές με έντονο το θεατρικό στοιχείο αποτελούν σημείο αναφοράς για την πολιτιστική ζωή του τόπου, αποσπώντας τις ενθουσιώδεις κριτικές του κοινού αλλά και των ειδικών.
Ετήσιες παιδικές παραστάσεις με παραδοσιακό χρώμα και φαντασία φέρνουν τα παιδιά πιο κοντά στις ρίζες του ελληνικού πολιτισμού.
Πρωτότυπα λαογραφικά προγράμματα, σεμινάρια παραδοσιακού χορού και τραγουδιού, εκπαιδευτικές εκδρομές σε παραδοσιακούς οικισμούς και μουσεία συμβάλλουν στην εξειδίκευση της γνώσης των μαθητών του. Δραστηριοποιείται, εξάλλου, στον τομέα των εκδόσεων λαογραφικού περιεχομένου, καθώς και στην ηχογράφηση ψηφιακών δίσκων παραδοσιακών τραγουδιών.
Έχει λάβει μέρος σε ραδιοφωνικές εκπομπές και έχει εμφανισθεί στην ελληνική και την ξένη τηλεόραση προάγοντας τη γνώση γύρω από την ελληνική παραδοσιακή ενδυμασία, το χορό, το τραγούδι, τα ήθη και τα έθιμα της Ελλάδας.
Για το σύνολο των δραστηριοτήτων του έχει επανειλημμένα βραβευθεί από πολιτειακούς οργανισμούς και κοινωνικούς φορείς αλλά και ανταμειφτεί με το σεβασμό και την αναγνώριση του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου και σύσσωμου του εθνικού και τοπικού τύπου.
Σε μία εποχή που διψά για πολιτισμική ιδιαιτερότητα, το Λ.Ε.Κ. πιστό στις ιδέες που εμφύσησαν πριν από σαράντα πέντε χρόνια σε αυτό οι ιδρυτές του, επιστρατεύει όλες του τις δυνάμεις για την προαγωγή του σκοπού του, τη γνήσια και ανόθευτη διατήρηση της Ελληνικής παραδοσιακής μας κληρονομιάς.
– Κυριακή 10 Αυγούστου, ώρα 11:00: Μνημόσυνο – Συναπάντημα στη μνήμη του Παύλου I. Βαρδινογιάννη, στον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων, που βρίσκεται εντός της Φορτέτζας του Ρεθύμνου. Μετά το μνημόσυνο θα ακολουθήσει παραδοσιακό τελετουργικό στην αίθουσα του Τρούλου του Φρουρίου.