Μετά από αρκετούς μήνες εκδόθηκε από την Πολεοδομία του Ρεθύμνου η οικοδομική άδεια για το νέο κτίριο Διοίκησης που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου. Η έκδοση της άδειας αποτελούσε προαπαιτούμενο για να ολοκληρωθούν τα τεύχη δημοπράτησης του έργου, ώστε αυτό να μπορεί να διεκδικήσει σχετική χρηματοδότηση.
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 23 εκ. ευρώ και αποτελεί το πρώτο στη λίστα των έργων που έθεσε ως προτεραιότητα η σύγκλητος του πανεπιστημίου Κρήτης, με αίτημα για χρηματοδότησή του, από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης του υπουργείου Παιδείας.
Πρόκειται για ένα κτίριο συνολικής έκτασης 5.000 τ.μ., χωρισμένο σε πέντε επιπλέον κτίρια, το οποίο θα στεγάσει όλες τις διοικητικές υπηρεσίες του Πανεπιστημίου, θα έχει χώρο υποδομής αμφιθέατρο για να διοργανώνονται τελετές και χώρο στάθμευσης. Το κτίριο αυτό θα κατασκευαστεί πλησίον της εισόδου της Πανεπιστημιούπολης Γάλλου.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η αρχιτεκτονική μελέτη «εντός του οικοπέδου και σύμφωνα με την Απόφαση Γ.Γ. Περιφέρειας Κρήτης έχουν ανεγερθεί και προβλέπονταν να κατασκευαστούν κτίρια για τη στέγαση των πανεπιστημιακών σχολών Κρήτης συνολικού εμβαδού δόμησης: 159.336,00 τ.μ. Σήμερα εντός του οικοπέδου έχουν ανεγερθεί κτίσματα συνολικού εμβαδού 29.866,51 τ.μ. χώρων κύριας χρήσης και 4.108,88 τ.μ. χώρων βοηθητικής χρήσης, τα εν λόγο κτίρια είναι νομίμως υφιστάμενα. Πρόκειται για συγκρότημα 6 κτιρίων, που στεγάζουν διαφορετικές διευθύνσεις της διοίκησης, τα οποία στα σημεία που βρίσκονται εν επαφή τοποθετείται ενδιάμεσος αντισεισμικός αρμός. Λόγω της έντονης κλίσης του εδάφους τα κτίρια τοποθετούνται σε διαφορετικά επίπεδα, με διαφορά ενός κάθε φορά ορόφου, ώστε να υπάρχει άμεση επικοινωνία μεταξύ τους σε οριζόντιο επίπεδο, χωρίς να αποκλείεται και αυτή των εμποδιζόμενων ατόμων ή ΑΜΕΑ. Η επικοινωνία αυτή γίνεται κυκλικά μεταξύ τους είτε μέσω του κλειστού διαδρόμου, είτε λόγω της μεταξύ τους επαφής, ενώ σε κάθετο επίπεδο μέσω των κεντρικών κλιμακοστασίων που υπάρχουν σε κάθε ένα από αυτά, με τρόπο ώστε ο κάθε χρήστης να μπορεί να κινηθεί σε όλα τα κτίρια και όλους τους ορόφους. Τα κτίρια είναι σχεδιασμένα σε σχήμα παραλληλόγραμμο και έχουν διαταχθεί κυκλικά σχηματίζοντας εσωτερική αυλή, η οποία επικοινωνεί μέσω στοάς με τον ευρύτερο περιβάλλοντα χώρο του συγκροτήματος. Η κεντρική είσοδος και το κτίριο υποδοχής τοποθετείται πλησίον του κυκλικού κόμβου και της οδού πρόσβασης στο Πανεπιστημιακό συγκροτήματος».
Το κόστος του έργου προεκτιμείται στα 22,8 εκ. ευρώ, ωστόσο τα τεύχη δημοπράτησης θα υποδείξουν το ακριβές ποσό.
Το συγκεκριμένο έργο είναι άκρως απαραίτητο για την Πανεπιστημιούπολη του Ρεθύμνου, καθώς μέχρι σήμερα υπάρχει ασφυκτική πίεση στα ακαδημαϊκά τμήματα που έχουν παραχωρήσει κτίρια για τη στέγαση των διοικητικών υπηρεσιών.
Το νέο διοικητήριο θα δώσει λύση σε τέτοια προβλήματα και το πανεπιστήμιο θα αποκτήσει μια εσωτερική ισορροπία, γιατί σήμερα διαθέτει δυο κτίρια διοίκησης στο Ηράκλειο και κανένα στο Ρέθυμνο, όπως έχει αναφέρει αρμόδιος αντιπρύτανης υποδομών, Κώστας Σπανουδάκης.
«Επιτέλους βγήκε η άδεια δόμησης για το κτίριο Διοίκησης και είναι πολύ σημαντική η εξέλιξη αυτή. Μένει να εκπονηθεί το τρίτο στάδιο των μελετών που είναι να εκπονηθούν τα τεύχη δημοπράτησης. Παράλληλα πρέπει να γίνουν επαφές με το υπουργείο Παιδείας για τη χρηματοδότηση του έργου, ώστε να υλοποιηθεί το σημαντικό αυτό έργο το οποίο είναι το δεύτερο σημαντικότερο μετά το έργο ΣΔΙΤ. Ήδη έχουμε καταθέσει στο υπουργείο παιδείας το φάκελο με την λίστα των αναγκαίων έργων για το πανεπιστήμιο Κρήτης και το διοικητήριο βρίσκεται στην πρώτη θέση», ανέφερε ο κ. Σπανουδάκης.