Την θετική απάντηση του υπουργείου Παιδείας για την έγκριση του κτιριολογικού που αφορά την κατασκευή του 16ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου στην περιοχή του Τιμίου Σταυρού περιμένει ο Δήμος Ρεθύμνου για να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς τις διαδικασίες που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του φακέλου του έργου που χαρακτηρίζεται ζωτικής σημασίας για την σχολική και όχι μόνο κοινότητα. Ήδη από τις αρχές του περασμένου Ιουλίου είχε δημοσιευτεί σε φύλλο της κυβέρνησης (ΦΕΚ) ο χαρακτηρισμός της δημοτικής οικοπεδικής έκτασης του Τιμίου Σταυρού, ως χώρος για την ανέγερση σχολικού συγκροτήματος, ανοίγοντας ουσιαστικά τον δρόμο για την υλοποίηση του σχεδιασμού του Δήμου Ρεθύμνου, που προγραμματίζει σε αυτή την περιοχή να κατασκευάσει το 16ο Δημοτικό Σχολείο της πόλης.
Άμεσα εστάλησαν όλα τα αρχιτεκτονικά σχέδια και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και οι εγκρίσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες σχετικά με την καταλληλότητα του χώρου για τη δημιουργία σχολείου, τα οποία έχουν σταλεί στο υπουργείο Παιδείας, το οποίο καλείται στην ουσία να εγκρίνει το κτιριολογικό πρόγραμμα.
Πρόκειται ουσιαστικά για την προμελέτη του έργου που περιλαμβάνει τις προδιαγραφές, την χωροθέτηση του σχολείου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τα τετραγωνικά μέτρα και τους χώρους που αυτό θα καταλαμβάνει και το οποίο επί της ουσίας αποτελεί το πρώτο και το καθοριστικό βήμα για να μπορέσει στην συνέχεια η δημοτική αρχή, να προχωρήσει στην μελέτη του έργου για το οποίο φιλοδοξεί να διεκδικήσει χρηματοδότηση από το ΣΕΣ.
Αμέσως μετά την έγκριση του κτιριολογικού προγράμματος θα ξεκινήσει η διαδικασία της έκδοσης οικοδομικής άδειας και η μελέτη για το νέο σχολικό συγκρότημα, το οποίο θα διεκδικήσει χρηματοδότηση από ευρωπαϊκό πρόγραμμα.
Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο, ότι ο προγραμματισμός του Δήμου Ρεθύμνου αφορά μόνο στο 16ο Δημοτικό Σχολείο και όχι στο 10ο Νηπιαγωγείο με το οποίο συστεγάζεται σήμερα, καθώς ο οικοπεδικός χώρος φέρεται πως δεν είναι αρκετός για τη λειτουργία και των δυο σχολείων στη συγκεκριμένη έκταση.
Η μεταφορά του Δημοτικού Σχολείου στο οικόπεδο του Τιμίου Σταυρού αποτελεί στοίχημα για τη δημοτική αρχή, καθώς το 16ο εξαθέσιο Δημοτικό Σχολείο στεγάζεται εδώ και 22 χρόνια σε προκατασκευασμένες αίθουσες, οι οποίες βρίσκονται πάνω σε μια πλατεία, όπου έχει σχεδιαστεί να κατασκευαστεί ο περιφερειακός δρόμος.
Η αύξηση του μαθητικού πληθυσμού με δεδομένο ότι και η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας έχει προτείνει το συγκεκριμένο σχολείο να αναβαθμιστεί σε 9θέσιο, αλλά και το γεγονός ότι οι ακατάλληλες για σχολείο λυόμενες αίθουσες, που δημιουργήθηκαν το 1993 ως μια προσωρινή λύση αλλά παρέμεινε μόνιμη για τόσα χρόνια, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη ανέγερσης ενός νέου σχολείου.
Η χρηματοδότηση για την κατασκευή του έργου θα αναζητηθεί από το νέο ΕΣΠΑ και από χρήματα που τυχόν περισσέψουν από άλλες περιφέρειες της χώρας που δεν έχουν έτοιμες μελέτες. Σημειώνεται ότι άξονας του ΣΕΣ που αφορούσε σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης έκλεισε ήδη από τις 31 του περασμένου Μαρτίου και μέσω αυτού εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ατσιποπούλου συνολικού προϋπολογισμού 3 εκ. ευρώ.
Σε εξέλιξη οι εργασίες κατασκευής του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ατσιποπούλου
Ως τα τέλη του χρόνου εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες κατασκευής του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ατσιποπούλου που ήδη έχει εισέλθει στο κύριο σκέλος των εργασιών. Το έργο έχει εξασφαλίσει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ συνολικού ύψους 3,03 εκ. και όπως διαβεβαίωσε κατά την υπογραφή της σύμβασης ο ανάδοχος εργολάβος Γιώργος Σμπώκος τον δήμαρχο Ρεθύμνης το σχολείο θα έχει ολοκληρωθεί σε 18 μήνες, δηλαδή σε χρόνο πολύ πιο σύντομο από αυτόν που προβλέπεται στη σύμβαση (24 μήνες).
Το σχολείο αυτό θα προστεθεί στα πέντε σχολικά συγκροτήματα που κατασκευάστηκαν από την προηγούμενη χρηματοδοτική περίοδο σε Σταυρωμένο, Γεράνι και Ατσιπόπουλο στον μητροπολιτικό δήμο δίδοντας αποτελεσματικές λύσεις στο πρόβλημα σχολικής στέγης. Πρόκειται για ένα νέο σύγχρονο 9/θέσιο δημοτικό σχολείο που κατασκευάζεται σε οικόπεδο 4,2 στρεμμάτων ιδιοκτησίας του Δήμου Ρεθύμνης, Βόρεια του οικισμού Ατσιποπούλου και θα έχει τη δυνατότητα να υποδεχτεί 225 μαθητές.
Υπενθυμίζεται, ότι σήμερα τα παιδιά που φοιτούν στο εννιαθέσιο σχολείο του Ατσιποπούλου στεγάζονται σ’ ένα ιδιωτικό κτίριο, το οποίο ωστόσο είναι ακατάλληλο για τον αριθμό των παιδιών που φιλοξενεί, ενώ ο Δήμος καταβάλλει μηνιαίως μίσθωμα ύψους 2.000 ευρώ.
Η δυναμικότητά του νέου σχολείου είναι 230 μαθητές. Θα είναι ένα υπερσύγχρονο κτίριο, καθώς με βάση τη μελέτη, έχει σχεδιαστεί με τις τελευταίες τεχνικές προδιαγραφές και θα περιλαμβάνει εννέα αίθουσες διδασκαλίας, αμφιθέατρο, χώρους γυμναστικής και εργαστήρια.
Στο ισόγειο υπάρχει αίθουσα πολλαπλών χρήσεων (εκδηλώσεις, γυμναστική κ.τ.λ.), έξι αίθουσες διδασκαλίας, μια βιβλιοθήκη – αναγνωστήριο, γραφείο δασκάλων, ιατρείο – αναρρωτήριο, γραμματεία – αρχείο φωτοτυπείο, κυλικείο και χώροι υγιεινής και για ΑμεΑ, καθώς και κλιμακοστάσια και ασανσέρ.
Στον πρώτο όροφο, σύμφωνα με τη μελέτη προβλέπονται τρεις αίθουσες διδασκαλίας, καθώς και αίθουσα ξένων γλωσσών, αίθουσα αισθητικής αγωγής και καλλιέργειας δεξιοτήτων, αίθουσα πληροφορικής, αίθουσα – εργαστήριο Φυσικοχημείας. Επιπλέον προβλέπεται γραφείο διευθυντή, γραφείο για τον Σύλλογο Γονέων μαθητών και μαθητικών κοινοτήτων και ένα ακόμα γραφείο και χώροι υγιεινής.
Στον περιβάλλοντα χώρο προβλέπονται έξι θέσεις στάθμευσης, δύο θέσεις στάθμευσης για ΑμεΑ, ένας χώρος φυτεμένος, ένα γήπεδο μπάσκετ και ένα γήπεδο βόλεϊ με πλακόστρωτα και κρήνες. Γύρω από τον χώρο υπάρχει φύτευση και καθιστικά για τα παιδιά. Όλες οι προδιαγραφές του έργου είναι σύμφωνα με τον σχετικό οδηγό για τα διδακτήρια του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων.