Στο τελικό στάδιο βρίσκονται πλέον οι διαδικασίες για το έργο του υβριδικού σταθμού παραγωγής ενέργειας στο φράγμα Ποταμών. Πέντε χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής με τον πρώην Οργανισμό Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης (νυν ΟΑΚ) για τη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή και εκμετάλλευση Υβριδικού Σταθμού παραγωγής ενέργειας, εγγυημένης ισχύος 50 MW και τρία χρόνια μετά την έκδοση της άδειας παράγωγης ενέργειας από τη ΡΑΕ, πλέον το υπουργείο Περιβάλλοντος καλείται να δώσει και εκείνο το «πράσινο φως» προκειμένου να εγκριθεί οριστικά η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου και προκειμένου να υπάρξει άδεια εγκατάστασης της εταιρίας στο έργο.
Σημειώνεται ότι έχει προηγηθεί διαβούλευση και κλήθηκαν τα δημοτικά συμβούλια των δήμων Αμαρίου, Σητείας και Ρεθύμνου να γνωμοδοτήσουν για την ΜΠΕ όπως και η Περιφέρεια Κρήτης. Οι δυο δήμοι του Ρεθύμνου γνωμοδότησαν θετικά, ωστόσο αρνητική ήταν η άποψη του Δήμου Σητείας, ενώ η Περιφέρεια Κρήτης δεν έχει πάρει ακόμα επίσημη θέση για τη ΜΠΕ, κάτι που αναμένεται να γίνει σε επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Υπενθυμίζεται, ότι αντίθετη με την υλοποίηση του έργου ήταν η Συντονιστική Ομάδα Ρεθύμνου του Παγκρήτιου Δικτύου Αγώνα κατά των ΒΑΠΕ, η οποία επισημαίνει τις σοβαρές επιπτώσεις του έργου κατασκευής του Υβριδικού Σταθμού στο Φράγμα Ποταμών για το περιβάλλον και τις προστατευόμενες περιοχές των δήμων Ρεθύμνου, Αμαρίου και Σητείας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και για τις αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ για τους καταναλωτές που αυτό θα επιφέρει.
Ωστόσο, οι αποφάσεις των παραπάνω οργάνων δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων είναι γνωμοδοτικές και η ουσιαστική απόφαση θα δοθεί σε κεντρικό επίπεδο, δηλαδή από το υπουργείο.
Εν τω μεταξύ, μέσα στον Αύγουστο προγραμματίζεται συνεδρίαση του Δ.Σ. του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης παρουσία και εκπροσώπων της αναδόχου εταιρίας προκειμένου να γίνει ενημέρωση σε σχέση με την χρηματοδότηση του μεγάλου έργου, ο προϋπολογισμός του οποίου ξεπερνά τα 250 εκ ευρώ.
Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έχει εντάξει το έργο στο πακέτο Γιούνκερ, ωστόσο, η διοίκηση του ΟΑΚ θα ζητήσει αναλυτική πληροφόρηση για τα στάδια που θα ακολουθηθούν.
Ειδικότερα, το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 277 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 25% αφορά ιδιωτικά κεφάλαια και το υπόλοιπο 75% θα προέλθει από τραπεζικό δανεισμό μέσω του πακέτου «Γιούνκερ». Χαρακτηρίζεται πρωτοποριακό, καθώς αφορά στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος με την αξιοποίηση της δυναμικής του νερού.
Αναλυτικά, το έργο αφορά την παραγωγή ενέργειας 50MW, που ουσιαστικά καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες των δύο τρίτων του Νομού Ρεθύμνου. Θα έχει διάρκεια κατασκευής τα πέντε χρόνια και η διαχείρισή του από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα διαρκέσει είκοσι έτη.
Σε ό,τι αφορά τα αντισταθμιστικά οφέλη θα δημιουργηθούν περίπου 800 θέσεις εργασίας. Σημαντικά οφέλη από την επένδυση θα έχει και η τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς σε ετήσια βάση θα της αποδίδεται ποσό της τάξης των 1,2 εκατ. ευρώ, και συγκεκριμένα θα δίνεται το ποσό των 400.000 ευρώ στους δήμους Ρεθύμνου, Αμαρίου και Σητείας. Ο ΟΑΚ που είναι και ο οργανισμός που έχει προκηρύξει το έργο και δίνει το αναγκαίο νερό του Φράγματος των Ποταμών για την παραγωγή ενέργειας, είναι ο επιβλέποντας του έργου και σε ετήσια βάση θα λαμβάνει 2 εκατ. ευρώ.
Σε σχετικές δηλώσεις του ο διευθυντής Διαχείρισης Υδραυλικών Έργων του ΟΑΚ Βαγγέλης Μαμαγκάκης, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ανέφερε: «Σε επίπεδο Κρήτης εκκρεμεί η γνωμοδότηση της Περιφερείας για την μελέτη του έργου, ωστόσο η τελική απόφαση θα ληφθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος προκειμένου να αποφανθεί για την ΜΠΕ, η οποία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να δοθεί η άδεια εγκατάστασης της ΤΕΡΝΑ στο έργο και να ξεκινήσουν οι εργασίες. Παράλληλα, εμείς σαν ΟΑΚ θέλουμε από την εταιρεία να μας ξεκαθαρίσει ακριβώς πώς θα είναι η χρηματοδότηση για αυτό και θα τους καλέσουμε να ενημερώσουν. Το έργο έχει ενταχθεί στο πακέτο Γιούνκερ και υπάρχει και επενδυτικό ενδιαφέρον. Αν όλα πάνε καλά εκτιμούμε ότι σε ένα τρίμηνο θα έχουμε την άδεια εγκατάστασης. Από το 2012, οπότε υπογράφηκε η σύμβαση και μέχρι σήμερα είχαμε γραφειοκρατικές διαδικασίες με τις αδειοδοτήσεις και πλέον όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο για να ξεκινήσει το έργο. Είναι ένα έργο μεγάλης σημασίας, γιατί αφορά την παραγωγή καθαρής ενέργειας ΑΠΕ, που θα μπει στο σύστημα της Κρήτης είτε με διασύνδεση είτε χωρίς διασύνδεση. Είναι πολύ σημαντικό για το ενεργειακό ισοζύγιο της Κρήτης και θα σταματήσουν να λειτουργούν εντατικά οι μονάδες στα Λινοπεράματα, σε εργοστάσια από diesel, από μαζούτ και από πετρέλαιο, άρα θα υπάρχει τεράστια εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ τεράστια θα είναι και τα περιβαλλοντικά οφέλη».
Τι είναι ο Υβριδικός Σταθμός
Ο Υβριδικός Σταθμός παραγωγής ενέργειας, είναι μια μονάδα ΑΠΕ, που συνδυάζει Υδροηλεκτρικό Σταθμό και Αιολικό Πάρκο.
Χρησιμοποιεί δύο δεξαμενές νερού, την «κάτω» που είναι ο ταμιευτήρας του φράγματος Ποταμών και την «άνω» που θα κατασκευαστεί στην περιοχή Χάρκια.
Με την ενέργεια που παράγουν αιολικά πάρκα που θα κατασκευαστούν για τον σκοπό αυτό, τροφοδοτούνται οι αντλίες και ποσότητα νερού μεταφέρεται από την «κάτω» στην «άνω» δεξαμενή. Η αντίστροφη κίνηση του νερού από την «άνω» στην «κάτω» δεξαμενή, λειτουργεί ακριβώς όπως ένας υδροηλεκτρικός σταθμός, παράγοντας «πράσινη» ενέργεια και μάλιστα όταν το ηλεκτρικό σύστημα της περιοχής το απαιτεί (μονάδα αιχμής).
Τα αποτελέσματα
Σύμφωνα με τα συγκριτικά αποτελέσματα της προσομοίωσης του Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας Κρήτης που εκπονήθηκε από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Ο Υ.Σ. θα καλύπτει το 4,48% της ετήσιας ενεργειακής ζήτησης της Κρήτης.
• Η συμβολή των θερμικών μονάδων περιορίζεται από 79,45% σε 74,53% της ζήτησης.
• Η συνολική παραγόμενη ενέργεια από τις συμβατικές μονάδες της Κρήτης μειώνεται κατά 6,2%. Ειδικότερα, η παραγόμενη ενέργεια από τις ατμοηλεκτρικές μονάδες μειώνεται κατά 1,7%, η παραγόμενη ενέργεια από τις μονάδες συνδυασμένου κύκλου κατά 3,4%, η παραγόμενη ενέργεια Diesel Αθερινόλακκου κατά 11,1%, η παραγόμενη ενέργεια Diesel Λινοπεραμάτων κατά 35,6% και παραγόμενη ενέργεια από αεριοστροβίλους κατά 55,9%.
• Οι εκπομπές CO2 μειώνονται κατά 5,3%.
• Το κόστος καυσίμου μειώνεται κατά 5,5%.
• Το κόστος εκπομπών CO2 μειώνεται κατά 5,3%.
Κρίνεται ως ένα φιλικό περιβαλλοντικά έργο, με μηδαμινές επιπτώσεις στο περιβάλλον, που θα συμβάλλει ιδιαίτερα στην μεγιστοποίηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στην Κρήτη και στην σταθεροποίηση του δικτύου. Οι μειώσεις των ρύπων από τους υφιστάμενους συμβατικούς σταθμούς της ΔΕΗ στην Κρήτη είναι μεγάλες και σημαντική η ωφέλεια του Δημοσίου από την εξοικονόμηση συναλλάγματος. Το έργο θεωρείται ότι έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα, είναι πρωτοποριακό, με προοπτική να επεκταθεί άμεσα και να καλύψει τις ολοένα και αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες της Κρήτης και το οποίο θα αποφέρει σημαντικά και μακροχρόνια οφέλη στην ανάπτυξη της Κρήτης.
Οι θέσεις εργασίες που θα δημιουργηθούν στα 5 χρόνια της κατασκευής θα ξεπεράσουν τις 800, ενώ θα δημιουργηθούν τουλάχιστον 40 θέσεις μόνιμου προσωπικού κατά τη διάρκεια των 25 ετών της λειτουργίας του. Τέλος, όσον αφορά την συμβολή του έργου, το οποίο έχει προϋπολογισμό 230.000.000 ευρώ, στην τοπική αλλά και εθνική ανάπτυξη, εκτιμάται ότι θα αποφέρει σημαντικά ανταποδοτικά οφέλη προς τους ΟΤΑ στους οποίους θα εγκατασταθεί το έργο, καθώς και στο Ελληνικό Δημόσιο μέσω των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών.