Σε εκκρεμότητα βρίσκεται η δημοπράτηση του μεγάλου έργου του διυλιστηρίου στο Γιαννούδι, το οποίο έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης ύψους 21 εκ. ευρώ και ο στόχος του ΟΑΚ είναι το έργο που έχει περάσει από σαράντα κύματα -καθώς είχε δημοπρατηθεί αλλά μετά από ένσταση που κατατέθηκε ο διαγωνισμός ακυρώθηκε ώσπου να γίνουν οι απαραίτητες βελτιώσεις-συμπληρώσεις- να προκηρυχτεί ως το τέλος του μήνα. Παράλληλα, ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης «τρέχει» για να ολοκληρώσει τα τεύχη δημοπράτησης ενός ακόμα υποέργου ζωτικής σημασίας που αφορά την κατασκευή μιας δεξαμενής, ώστε το νερό να καταλήγει με φυσική ροή στις εγκαταστάσεις της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ.
Όπως ανέφερε το εκτελεστικό μέλος του ΟΑΚ Θοδωρής Νίνος, τα τεύχη δημοπράτησης βρίσκονται στο τελικό στάδιο και το Δ.Σ. του Οργανισμού, θα έχει συνάντηση στη συνέχεια στο υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να διεκδικήσει τα απαιτούμενα συμπληρωματικά κονδύλια για αυτό το υποέργο και στη συνέχεια από κοινού με το υπουργείο να αποφασιστεί αν θα δημοπρατηθεί ενιαία με το διυλιστήριο ή ως δυο χωριστά έργα.
Το συνοδό αυτό έργο που σχεδιάστηκε να γίνει στην θέση «Πατρέλα» είναι απαραίτητο έτσι ώστε το νερό με φυσική ροή να καταλήγει διυλισμένο στη δεξαμενή και στη συνέχεια να υδρεύει την πόλη χωρίς να απαιτούνται αντλήσεις.
Το έργο κατασκευής του διυλιστηρίου στο Γιαννούδι σχεδιάστηκε για να λύσει οριστικά το πρόβλημα υδροδότησης της βόρειας ζώνης του Ρεθύμνου, εξασφαλίζοντας επαρκείς ποσότητες νερού από το Φράγμα Ποταμών για τους Δήμους Ρεθύμνου και Μυλοποτάμου. Η περιοχή που θα κατασκευαστεί το διυλιστήριο, σε χώρο όπου έχει αγοραστεί από το 2007, 48 στρεμμάτων, στην τοποθεσία Λουτράκι βρίσκεται στα όρια Γιαννουδίου-Πρασσών.
Το έργο είναι κομβικής σημασίας, αφού καθημερινά θα παρέχει 30 χιλιάδες κυβικά νερού, την ώρα που τους καλοκαιρινούς μήνες σήμερα δίνονται 30 χιλ. κυβικά από Αργυρούπολη και Λίμνη Κουρνά.
Η υλοποίησή του θα συμβάλει στην οικιστική και τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, ενώ σε πλήρη λειτουργία, το διυλιστήριο θα λύσει το πρόβλημα ύδρευσης της βόρειας ζώνης των Δήμων Ρεθύμνου και Μυλοποτάμου, σε πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων και επισκεπτών.
Αναμένεται η έγκριση της σύμβασης για το αρδευτικό έργο του Ρεθύμνου
Εν τω μεταξύ την έγκριση της σύμβασης από το υπουργείο αναμένει ο Ο.Α.Κ. για να προχωρήσει στην υπογραφή της με τον ανάδοχο εργολάβο για να ξεκινήσουν οι εργασίες για το αρδευτικό έργο του Ρεθύμνου, όπως αναφέρει στα «Ρ.Ν.», ο διευθυντής υδραυλικών έργων του Ο.Α.Κ. Βαγγέλης Μαμαγκάκης.
Το αρδευτικό έργο με τίτλο «Αξιοποίηση ταμιευτήρα φράγματος Ποταμών Αμαρίου, επέκταση κεντρικού αγωγού» έχει ενταχθεί στο μέτρο 4 «Επενδύσεις σε υλικά στοιχεία του ενεργητικού» του ΠΑΑ 2014-2020 (τομεακό του Υπ.Α.Α.Τ.), υπομέτρο 4.3 «Στήριξη για επενδύσεις σε υποδομές που συνδέονται με την ανάπτυξη, τον εκσυγχρονισμό ή την προσαρμογή της γεωργίας και της δασοκομίας», Δράση 4.3.1, «Υποδομές εγγείων βελτιώσεων» – ΟΠΣΑΑ: 0011391845, με προϋπολογισμό 4.800.000€.
Σύμφωνα με τη μελέτη ο χρόνος ολοκλήρωσης και παράδοσης του έργου είναι οι 18 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.
Το έργο αφορά στο σύνολο των αναγκαίων και απαραίτητων εργασιών για την επέκταση του κεντρικού αγωγού, με συνολικό μήκος 6,7 χλμ. μεταφοράς ύδατος, από το φράγμα Ποταμών προς τον κάμπο Ρεθύμνης και συγκεκριμένα για το τμήμα από τον οικισμό Πηγής έως τον οικισμό Πρίνου που περιλαμβάνει τις περιοχές των οικισμών Λούτρα, Παγκαλοχώρι, Αστέρι, Χαμαλεύρι, Βιράν Επισκοπή, Έρφοι και Πρίνος, ώστε να καταστεί απολύτως λειτουργικό το σύνολο του έργου, όπως αυτό αρχικά σχεδιάσθηκε για την άρδευση 24.000 στρεμμάτων του κάμπου Ρεθύμνου.
Η επιπλέον αρδευόμενη έκταση που εντάσσεται είναι περίπου 14.000 στρέμματα. Παράλληλα, περιλαμβάνονται οι αναγκαίες βελτιώσεις στην τροφοδοσία των αρδευτικών υποδομών των οικισμών Άδελε και της Πηγής με νέους αγωγούς σύνδεσης από πολυαιθυλένιο. Παράλληλα το έργο περιλαμβάνει και νέα αρδευτικά δίκτυα που θα καλύπτουν τμήματα των περιοχών Γιαννούδι, Ξηρό Χωριό και Μισίρια, καθώς και μία νέα μεταλλική δεξαμενή στην περιοχή Γιαννουδίου.
Η σημασία του έργου αυτού είναι πολύ μεγάλη, καθώς θα προσφέρει μεγάλο οικονομικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα στην περιοχή και θα έχει θετικές επιπτώσεις και στη Δ.Ε.Υ.Α.Ρ., εξοικονομώντας πόσιμο νερό, περίπου 3.000 λίτρα. Θα έχει και οικονομικό θετικό αποτύπωμα για τη Δ.Ε.Υ.Α.Ρ., γιατί εξασφαλίζει πλέον πόσιμο νερό όχι για την άρδευση από γεωτρήσεις, αλλά με πολύ χαμηλό κόστος από το φράγμα Ποταμών.