Αβέβαιο παραμένει το καθεστώς διαχείρισης των παραλιών την φετινή χρονιά, δύο μόλις μήνες πριν την επίσημη έναρξη της τουριστικής περιόδου, καθώς ακόμα τα συναρμόδια υπουργεία δεν έχουν ξεκαθαρίσει τι μέλλει γενέσθαι, αν δηλαδή θα παραχωρηθούν φέτος τα τμήματα του αιγιαλού στους δήμους, όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια ή αν την διαδικασία και την αρμοδιότητα της φύλαξης και προστασίας τους θα αναλάβει το ίδιο το κράτος μέσω των κτηματικών υπηρεσιών του.
Η εικόνα είναι ασαφής και προκαλεί εύλογη ανησυχία και προβληματισμό στους τουριστικούς δήμους του νησιού καθώς όπως τονίζεται, είτε στην μια είτε στην άλλη περίπτωση, ο χρόνος δεν είναι αρκετός για να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Το παραπάνω γεγονός αυτό, δημιουργεί για μια ακόμα χρονιά τεράστια αναστάτωση στους δήμους, οι οποίοι βρίσκονται στο ίδιο έργο θεατές και αγωνιούν τόσο για τη φύλαξη και την καθαριότητα των παραλιών ιδίως στις τουριστικές περιοχές όπως αυτή του Ρεθύμνου, όσο και για το ότι το κεντρικό κράτος στο παρά πέντε εκδίδει αποφάσεις τις οποίες στη συνέχεια πρέπει να εφαρμόσουν χωρίς να υπάρχει πλέον ο απαιτούμενος χρόνος.
Υπενθυμίζεται ότι πέρσι την τελευταία στιγμή με τροπολογία που ψηφίστηκε τον Απρίλιο στη Βουλή είχε παραταθεί για ένα έτος η ΚΥΑ του 2015 την οποία είχε απορρίψει, μετά από προσφυγή του Δικηγορικού Συλλόγου, ως εκτός των ορίων του νόμου 2971/2001 και το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ως άκυρη την συλλήβδην παραχώρηση, προς τους δήμους του συνόλου των αιγιαλών και παραλιών που ευρίσκονται εντός των διοικητικών τους ορίων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι και φέτος το ΣτΕ ακυρώνει την πρότερη απόφαση του υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών, ως προς το κομμάτι της παραχώρησης στους δήμους του δικαιώματος απλής χρήσης του αιγιαλού και της παραλίας με το αιτιολογικό ότι, δεν προβαίνει σε εξατομικευμένη παραχώρηση αυτών προς το Δήμο, αφετέρου, διότι εξεδόθη χωρίς τη σύμπραξη του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Και όλα αυτά ενώ οι ναυαγοσώστες θα πρέπει να είναι στις θέσεις τους την 1η Ιουνίου, την ώρα που οι γραφειοκρατικές διαδικασίες απαιτούν τουλάχιστον δυο μήνες για να ολοκληρωθούν, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει στα «Ρ.Ν.» ο αντιδήμαρχος οικονομικών Στέλιος Σπανουδάκης. «Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι μετά την συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι των δημάρχων του νησιού στο υπουργείο Οικονομικών, αναφέρθηκε ότι θα υπάρξει μέσα στο Μάρτιο σχετική νομοθετική ρύθμιση για την παραχώρηση τω παραλιών στους ΟΤΑ. Πιθανότατα ίσως παρατείνουνε για μια ακόμα φορά την Κοινή Υπουργική Απόφαση για ένα ακόμα χρόνο. Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς θα γίνει. Εμείς ετοιμαζόμαστε πάντως επειδή φοβόμαστε ότι όπως κάθε χρόνο οι διαδικασίες θα γίνουν την τελευταία στιγμή. Πέρυσι η νομοθετική ρύθμιση είχε ψηφιστεί Μεγάλη Πέμπτη 29 Απριλίου, δηλαδή είχαμε μόλις ένα μήνα για να ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες. Όλα δηλαδή γίνονται στο και πέντε. Από την άλλη δεν ξέρουμε μήπως το υπουργείο αλλάξει τους όρους παραχωρήσεις, δηλαδή από τα έσοδα των παραχωρήσεων να εισπράττει το κράτος 70% των εσόδων και ο δήμος το 30%. Δεν γνωρίζουμε τίποτα, δεν έχουμε καμιά επίσημη ενημέρωση» και πρόσθεσε «Στον Δήμο Ρεθύμνου εισπράττουμε περίπου 400.000 ευρώ από τις παραχωρήσεις τμημάτων αιγιαλού εκ των οποίων 150.000 αποδίδονται για το ναυαγοσωστικό και περίπου 100.000 ευρώ για την καθαριότητα και τυχόν εργασίες. Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ζούμε το ίδιο παράλογο γεγονός να πλησιάζει η τουριστική σεζόν και ακόμα το κεντρικό κράτος δεν έχει αποφασίσει αν θα παραχωρήσει ή όχι τους αιγιαλούς στους δήμους. Το γνωρίζει πολύ καλά ότι μόνο του δεν μπορεί να το διαχειριστεί – δεν έχει καν την εμπειρία. Και φυσικά η εικόνα αυτή το τουριστικό μας προϊόν θα χάσει την αίγλη του. Πρέπει άμεσα ν’ αποφασίσουν τι θα γίνει ώστε ο καθένας ν’ αναλάβει τις ευθύνες του. Για μας είναι μονόδρομος η παραχώρηση από το κράτος σε εμάς, γιατί πέρα από το οικονομικό κομμάτι είναι και το θέμα της εικόνας της πόλης και κυρίως της ασφάλειας των λουομένων».
Σημειώνεται ότι πριν δέκα περίπου μέρες τρεις δήμαρχοι της Κρήτης και συγκεκριμένα ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης, ο δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Μαστοράκης και Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός εκπροσωπώντας την ΠΕΔ Κρήτης συναντήθηκαν με τη γενική γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών κ. Πέρκα στην οποία και κατέθεσαν μία ολοκληρωμένη νομοθετικά -σε ό,τι αφορά το Νόμο 2971- και υπηρεσιακά -σε σχέση με την ισχύουσα ΚΥΑ- πρόταση για τις προτεινόμενες αλλαγές στο καθεστώς παραχώρησης της απλής χρήσης των παραλιών στους δήμους.
Ωστόσο, εκ τότε δεν υπάρχει καμιά ενημέρωση. Σε εκείνη την συνάντηση όμως τονίστηκε ότι για το υπουργείο Οικονομικών παραμένει ο στόχος της ολοκλήρωσης της προετοιμασίας για την ηλεκτρονική δημοπράτηση των παραλιών, που θα θέσει τέρμα σε αρνητικά φαινόμενα του παρελθόντος, θα αυξήσει τα έσοδα του κράτους και θα συντελέσει αποφασιστικά στην τήρηση της νομιμότητας, επιτρέποντας ισόρροπο όφελος για όλες τις πλευρές, επιχειρηματίες και λουόμενους. Ωστόσο, επειδή το εγχείρημα είναι όντως πολύπλοκο, εξετάζεται το ενδεχόμενο αυτό να εφαρμοστεί πιλοτικά, ενώ ενδιάμεσα εξετάζεται σοβαρά η πρόταση των δήμων για ρυθμίσεις με μεταβατικό χαρακτήρα, πάντοτε στο πνεύμα της πρόσφατης απόφασης του ΣτΕ που έθεσε τις προδιαγραφές.