Στάση αναμονής τηρεί ο Δήμος Αμαρίου σε ότι αφορά το μεγάλο έργο επέκτασης του ΧΥΤΑ Αμαρίου και δημιουργίας εργοστασίου ΧΥΤΥ (χώρου υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων), που έχει σχεδιαστεί να κατασκευαστεί προκειμένου να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τα απορρίμματα των πέντε δήμων του νομού Ρεθύμνου. Το θέμα αυτό κρίνεται ζωτικής σημασίας για τον Νομό, καθώς είναι γνωστό ότι ο υπάρχων χώρος υγειονομικής ταφής απορριμμάτων έχει κορεστεί και δεν έχει άλλο «χρόνο ζωής».
Η χρηματοδότηση του ποσού των 40 εκ. από χρήματα δημοσίων επενδύσεων και ΕΣΠΑ, που σύμφωνα με την Περιφέρεια έχει εξευρεθεί, μπορεί να αποτελεί μονόδρομο για την υλοποίηση του κατά τα άλλα απαραίτητου αυτού έργου, ωστόσο η δημοτική αρχή Αμαρίου θεωρεί ότι δεν μπορεί να ληφθεί καμία βιαστική απόφαση χωρίς να έχουν προηγηθεί ουσιαστικές διαδικασίες, που θα διασφαλίζουν κατά κύριο λόγο τον Δήμο Αμαρίου.
Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι προκειμένου να απορροφηθούν τα κονδύλια από την Περιφέρεια Κρήτης και το έργο να εκτελεστεί και με δημόσιους πόρους -προκειμένου να αποφευχθεί η διαδικασία των ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα), που θα είχε ως άμεση συνέπεια την επιβάρυνση στις τσέπες των Δημοτών- είναι απαραίτητη η παραχώρηση του χώρου από τον Δήμο Αμαρίου στον ΕΣΔΑΚ για τα επόμενα 15 χρόνια.
Ο δήμαρχος Αμαρίου Αδάμ Παραδεισανός μιλά στα «Ρ.Ν.» και εξηγεί πως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό να γίνει προς το παρόν, αφού όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, δεν υπάρχει κανένα επίσημο έγγραφο με το οποίο ο ΕΣΔΑΚ ή οποιοσδήποτε άλλος φορέας να ζητά την παραχώρηση του χώρου. «Δεν ξέρουμε καν ποιος ζητά και γιατί ζητά και δεν πρόκειται να πάρουμε καμία απόφαση στο πόδι» ξεκαθαρίζει, υποστηρίζοντας πως όταν υποβληθεί σχετικό αίτημα και αφού πρώτα γίνει μια διαπραγμάτευση σχετικά με τους όρους, τότε θα μπορέσει το Δημοτικό Συμβούλιο του Αμαρίου να πάρει σχετική απόφαση.
Ο κ. Παραδεισανός αναφερόμενος στο παράδειγμα της Χερσονήσου τονίζει ότι στην περίπτωση αυτή είχε υποβληθεί αίτημα στον Δήμο τον περασμένο Δεκέμβριο, το Δημοτικό Συμβούλιο της περιοχής συνεδρίασε τον Φεβρουάριο και έτσι ελήφθη η θετική απόφαση. Σε αντίθεση με το Αμάρι, που, όπως λέει, δεν έγινε καμία τέτοια ενέργεια: «Ζήτησα την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου απ’ τη Χερσόνησο. Είναι κάτι εντελώς ανάλογο. Ο Δήμος Χερσονήσου πέρυσι τον Δεκέμβριο (2013) δέχτηκε ένα γραπτό αίτημα από κάποιο ΦΟΣΔΑ (από έναν άλλον φορέα που συστήσανε αυτοί εκεί, οι τέσσερις Δήμοι) που ζητούσε την παραχώρηση χρήσης του χώρου για την κατασκευή του εργοστασίου. Είχανε συστήσει κάτι άλλο (ένα ΦΟΣΔΑ), το οποίο προσπαθούμε κι εμείς να συστήσουμε εδώ αλλά μέχρι στιγμής είναι μικρά τα χρονικά περιθώρια και δεν τα έχουμε καταφέρει. Αυτό λοιπόν στην Χερσόνησο γίνεται τον Δεκέμβριο. 19 Φεβρουαρίου συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χερσονήσου και λέει, «ναι» στο αίτημα. Εμεί να πούμε «ναι» σε ποιον; Πείτε μου. Έψαξα με την υπάλληλο του πρωτοκόλλου, όλα τα πρωτόκολλα από πέρυσι τον Νοέμβριο μέχρι τώρα και δεν υπάρχει παρόμοιο αίτημα. Εκτός αν είναι αίτημα φάντασμα. Δεν υπάρχει δηλαδή ένας φορέας ο οποίος ουσιαστικά να ζητάει τη παραχώρηση χρήσης γης από το Αμάρι για την κατασκευή εργοστασίου».
Ο κ. Παραδεισανός αναφέρθηκε στη συμφωνία των δημάρχων του Νομού να συστήσουν ένα φορέα που θα αναλάβει τη διαχείριση του χώρου, ωστόσο, όπως είπε, επειδή αυτό είναι μια χρονοβόρα διαδικασία αν υπάρξει αίτημα από τον ΕΣΔΑΚ, εφόσον βέβαια συγκροτηθεί σε σώμα, τότε θα μπορεί να γίνει μια συζήτηση-διαπραγμάτευση.
«Εάν μπορέσει ο ΦΟΣΔΑ να προλάβει να παίξει το ρόλο που έπαιξε κι ο ΦΟΣΔΑ του Ηρακλείου, του διαχειριστή και του κατασκευαστή, τότε εντάξει. Διαφορετικά ο Δήμος Αμαρίου περιμένει αίτημα παραχώρησης χρήσης γης από τον ΕΣΔΑΚ. Εμείς έχουμε συγκεκριμένες θέσεις, τις οποίες βέβαια πρέπει να υποβάλλουμε γραπτώς στον φορέα που θα αναλάβει την κατασκευή του έργου, όποιος και να είναι αυτός είτε ο ΕΣΔΑΚ, είτε ο ΦΟΣΔΑ που θα προκύψει. Το Ρέθυμνο, σαν Αντιπεριφέρεια, και οι πέντε δήμοι θα έχουν όφελος, γιατί δε θα θάβουν έναν «θησαυρό» 340.000 ευρώ τον χρόνο. Μιλώ για το όφελος από τα ανακυκλώσιμα υλικά, μέταλλα, πλαστικά, γυαλί, χαρτί και -βιοαέρια. Επιπλέον όμως το 25% με 30% των υπολειμμάτων θα πρέπει κάπου να ενταφιάζεται. Αυτός θα είναι ο νέος ΧΥΤΥ, του οποίου τη διαχείριση ζητάμε να την έχουμε εμείς. Εμείς είμαστε σε διαπραγμάτευση με νομικούς συμβούλους για να δούμε πως μπορεί να γίνει άμεσα η σύσταση του ΦΟΣΔΑ ή κάποια άλλη διαχειριστική αρχή που να μπορεί ακόμα και να αναλάβει την κατασκευή του εργοστασίου. Αν δεν προλάβουμε θα οδηγηθούμε στη λύση που είπαμε. Από κει και πέρα, αφού κατασκευαστεί το εργοστάσιο, ο ΦΟΣΔΑ θα πρέπει να αναθέσει τη διαχείριση στον Δήμο Αμαρίου. Μπορεί να το κατασκευάσει ο ΕΣΔΑΚ και στη συνέχεια το ΧΥΤΥ να το διαχειρίζεται ο ΦΟΣΔΑ. Θα τεθούν και τα αντισταθμιστικά οφέλη, εγγράφως και στον ΕΣΔΑΚ ή σε όποιον άλλον φορέα είναι και να συμφωνήσουν. Δεν ξέρω πόσο χρόνο χρειάζεται ακριβώς, αλλά χρειάζεται χρόνο. Έπρεπε αυτές οι διαδικασίες να έχουν γίνει μήνες πριν, προεκλογικά από πέρυσι. Είμαστε σε αναμονή του αιτήματος, από ποιον θα το δούμε».