Η Γιώτα είναι πρωτοετής φοιτήτρια του Παιδαγωγικού στο Ρέθυμνο από την Πελοπόννησο. Όπως και πολλοί άλλοι συμφοιτητές και συμφοιτήτριές της δεν πήγε να ψηφίσει. Ακόμη και με την έκπτωση τα εισιτήρια ήταν ιδιαίτερα ακριβά και σύντομα ξεκινά η εξεταστική. Ο Λάμπρος, οικογενειάρχης, από ένα χωριό της Καρδίτσας βρήκε καλοκαιρινή δουλειά στη Σκιάθο. Δε θα μπορούσε να αφήσει το μαγαζί για τις εκλογές. Η Αναστασία που εργάζεται στο Leeds της Μ. Βρετανίας δεν πήρε πριν από δύο μήνες άδεια από την εργασία της, για να ταξιδέψει μια καθημερινή 300 περίπου χιλιόμετρα, ώστε να εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους του Ελληνικού Προξενείου, στο Λονδίνο. Ούτε εύκολα θα έκανε ξανά το ίδιο ταξίδι την ημέρα των εκλογών για να ψηφίσει.
Στις εκλογές της Κυριακής η συμμετοχή ήταν περίπου 60%. Από τους ανθρώπους που δεν κατάφεραν να βρεθούν στις κάλπες, πιστεύω, το μεγαλύτερο ποσοστό δεν αφορούσε αυτούς ή αυτές που συνειδητά ήθελαν να απέχουν από την εκλογική διαδικασία. Σίγουρα υπήρχαν πολίτες που με την αποχή τους διαμαρτυρήθηκαν απέναντι στο «θόρυβο» των μεγάλων κομμάτων και τη ρητορική τους. Σε πολλές περιπτώσεις, ίσως τελικά και στις περισσότερες, αφορούσε πολίτες που αδυνατούσαν για διάφορους λόγους να κάνουν το ταξίδι μέχρι το εκλογικό τους τμήμα. Αυτό που στις στατιστικές ονομάζουμε αποχή δεν είναι τελικά ακριβώς αποχή. Είναι ένδειξη αδυναμίας για συμμετοχή.
Η αδυναμία αυτή έχει ταξικό και οικονομικό πρόσημο. Αφορά κυρίως νέους και νέες φοιτήτριες και φοιτητές, εποχικούς εργαζόμενους ή οικονομικούς μετανάστες, εντός ή εκτός της χώρας. Η αδυναμία αυτή είναι ταυτόχρονα ενδεικτική της αδιαφορίας των κυβερνήσεων μέχρι τώρα να εξασφαλίσουν ίσες ευκαιρίες ώστε το δικαίωμα ψήφου να αφορά όλους τους πολίτες. Με άλλα λόγια, να εφαρμόσουν τους κανόνες του Συντάγματος που ορίζει το καθολικό δικαίωμα στην εκλογική διαδικασία. Η επιστολική ψήφος ή άλλο πρόσφορο μέσο σύμφωνα με το Σύνταγμα, άρθρο 51 παράγραφος 4, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ώστε να μη παρακωλύεται η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων πολιτών. Στην εποχή που οικονομικές συναλλαγές γίνονται άμεσα με το πάτημα λίγων πλήκτρων του κινητού τηλεφώνου ή του υπολογιστή είναι αστείο η ελληνική πολιτεία να κρύβεται πίσω από το επιχείρημα της διασφάλισης εγκυρότητας και αξιοπιστίας. Είναι προφάσεις ενός πολιτικού συστήματος (και κατεστημένου) που απλά δεν θέλει τίποτε να αλλάξει.
Σε μερικές εβδομάδες θα έχουμε εθνικές εκλογές. Η συντριπτική ήττα της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για το Ευρωκοινοβούλιο δεν άφησε άλλο δρόμο στον κ. Τσίπρα. Η «αποχή» όμως θα είναι παρόμοια, ίσως μεγαλύτερη, καθώς δεν θα έχουν αλλάξει ούτε οι συνθήκες, ούτε το σύστημα ψηφοφορίας. Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να εξετάσουμε τις προθέσεις των κομμάτων σε ότι αφορά την εκλογική διαδικασία. Θα ήταν ακόμη χρησιμότερο να απαιτήσουμε λύσεις και αλλαγές.
Στις Ευρωεκλογές της Κυριακής η ΝΔ κατέκτησε μεγάλη νίκη. Οι πολίτες φαίνεται ότι παραδίδουν στον κ. Μητσοτάκη την ευθύνη για τη μελλοντική πορεία της χώρας. Το ΠΟΤΑΜΙ, το κόμμα στο οποίο υπήρξα υποψήφια Ευρωβουλευτής, υπέστη μια μεγάλη ήττα. Αυτό θα γίνει αντικείμενο ανάλυσης σύντομα. Η πολιτική όμως, όπως είχα την ευκαιρία να τη βιώσω τους τελευταίους μήνες ως υποψήφια και τα τελευταία χρόνια ως ενεργό μέλος στο ΠΟΤΑΜΙ, είναι μια διαδικασία που μοιάζει περισσότερο με τεθλασμένη παρά με ευθεία. Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τους πολίτες που με εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους. Έχω την αίσθηση ότι βγαίνω ωριμότερη και πιο μαχητική από αυτή την εμπειρία.
* Η Μαργαρίτα Γερούκη είναι εκπαιδευτικός