Η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στα δημόσια νοσοκομεία και η ασφάλεια των ασθενών, αποτελούν καίρια ζητήματα για την πολιτική υγείας. Για τον λόγο αυτό και όταν προκύπτουν νέα δεδομένα που αφορούν τις παραπάνω παραμέτρους, είναι απαραίτητη η εκπαίδευση νοσηλευτικού προσωπικού και του προσωπικού των τμημάτων ποιότητας των νοσοκομείων, σύμφωνα με διεθνή ποιοτικά κριτήρια. Στο πλαίσιο αυτό, ο Οργανισμός Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ),διοργανώνει το διήμερο «Εργαστήριο Διασφάλισης της Ποιότητας στη Νοσηλευτική Υπηρεσία», που ξεκίνησε χθες από το Ρέθυμνο, για να συνεχιστεί σε όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας, με σκοπό την εκπαίδευση των στελεχών των διευθύνσεων Νοσηλευτικής Υπηρεσίας και των Γραφείων Ποιότητας των νοσοκομείων της Κρήτης.
Σημειώνουμε ότι ο ΟΔΙΠΥ είναι ένας νεοσύστατος οργανισμός, ο οποίος ξεκίνησε τη λειτουργία του την τελευταία διετία. Μέσα σε αυτό το διάστημα πραγματοποίησε επιτόπιες επισκέψεις σε νοσοκομεία της χώρας, αλλά και της Κρήτης, καταγράφοντας τις ελλείψεις και τα κενά που παρατηρούνται στις νοσηλευτικές υπηρεσίες. Από τη συλλογή των παρατηρήσεων αυτών, οργάνωσε το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό εργαστήριο, προκειμένου να ενημερώσει τις διευθύνσεις των νοσηλευτικών υπηρεσιών, με βασική προτεραιότητα τη διασφάλιση της αξιοπρέπειας των ασθενών κατά τη νόσηση, αλλά και κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους.
Χθες, πρώτη μέρα του εργαστηρίου που φιλοξενήθηκε από το Νοσοκομείο Ρεθύμνου στο Σπίτι του Πολιτισμού, συμμετείχαν περίπου 50 στελέχη απ’όλα τα νοσοκομεία της Κρήτης, των διευθύνσεων Νοσηλευτικής Υπηρεσίας και των Γραφείων Ποιότητας, ενώ την έναρξη του εκπαιδευτικού προγράμματος χαιρέτησαν η διοικήτρια της ΥΠΕ Κρήτης Λένα Μπορμουδάκη, οι διοικητές των νοσοκομείων Ρεθύμνου Λευτέρης Μαρκάκης και ΠΑΓΝΗ Γιώργος Χαλκιαδάκης, όπως επίσης ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Γιώργος Στεφανάκης και ο δήμαρχος Γιώργος Μαρινάκης.
Σε σχετικές της δηλώσεις στα «Ρ.Ν.», η καθηγήτρια διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας-ΕΚΠΑ και πρόεδρος του ΟΔΙΠΥ, Δάφνη Καϊτελίδου ανέφερε ότι στόχος του εργαστηρίου είναι η σε βάθος συζήτηση, σε θέματα που αφορούν τη διασφάλιση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας. «Με πολύ μεγάλη μας χαρά ξεκινάμε από το Ρέθυμνο μια σειρά διήμερων εκπαιδευτικών σεμιναρίων, που απευθύνονται κυρίως σε διευθύνσεις νοσηλευτικών υπηρεσιών και τμήματα ποιότητας. Θα συζητήσουμε σε βάθος θέματα που αφορούν τη διασφάλιση της ποιότητας υπηρεσιών υγείας, δηλαδή θέματα ασφάλειας ασθενών, διαδικασιών που θα πρέπει να τηρούνται, δεικτών ποιότητας που θα ξεκινήσουμε για πρώτη φορά στη χώρα να μετράμε, με ένα κοινό στόχο να βελτιώσουμε την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών για όλους τους πολίτες αυτής της χώρας. Το διάστημα που λειτουργεί ο ΟΔΙΠΥ αποτυπώσαμε κάποιες ελλείψεις και κενά στα νοσοκομεία της χώρας, τα οποία για εμάς είναι πολύ σημαντικό να προτεραιοποιηθούν. Έτσι, ξεκινήσαμε να χτίζουμε τις πρώτες διαδικασίες και τώρα που είμαστε έτοιμοι ξεκινάμε τα σεμινάρια. Ένα μεγάλο κομμάτι αυτής της δουλειάς θα γίνεται μέσω των διευθύνσεων των νοσηλευτικών υπηρεσιών, άρα πρέπει να τους εκπαιδεύσουμε για να συμμορφωθούν σε αυτές τις διαδικασίες και για να γνωρίζουν τον τρόπο, με τον οποίο θα μετριούνται οι δείκτες, που είναι η σημασία τους, κάθε πότε πρέπει να τους μετρούν, πως ερμηνεύουμε τις αποκλίσεις και συνεργατικά, όταν βλέπουμε αποκλίσεις θα οργανώνουμε ένα πλάνο δράσης για να τις διορθώνουμε άμεσα».
Από την πλευρά της, η Αδριανή Φανού, RN στη διεύθυνση Διασφάλισης της Ποιότητας Υπηρεσιών Υγείας, Κλινικού Ελέγχου και Διακυβέρνησης ΟΔΙΠΥ και Διεθνής Διαπιστευμένη Πραγματογνώμονας Υπηρεσιών Υγείας, εξήγησε ότι το συγκεκριμένο εργαστήριο, στοχεύει στην κατεύθυνση και διασύνδεση των διευθύνσεων των νοσηλευτικών υπηρεσιών των νοσοκομείων της χώρας, με τα τμήματα ποιότητας. «Κάτι τέτοιο θα γίνει πρώτη φορά στη χώρα», συμπληρώνει, ενώ προσθέτει ότι το εργαστήριο θα «Ορίζει πράγματα που πρέπει να γίνουν, θα ενημερώνει, θα κάνει ασκήσεις για το προσωπικό και βέβαια θα έχει όραμα να ανεβάσει την παρεχόμενη φροντίδα υπηρεσιών στους αρρώστους στο καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα. Στην ουσία, επειδή η νοσηλευτική δουλεύει πια με πολύ εξειδικευμένα μοντέλα, θα διδάξουμε αυτά τα μοντέλα στους υγειονομικούς, θα ζητήσουμε να τα ασκήσουν μέσα από το εργαστήριο και τέλος, να τα εφαρμόσουν στα νοσοκομεία».
Το παρών στο εργαστήριο έδωσε και η διοικήτρια της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, Λένα Μπορμπουδάκη, αναφέροντας σε δηλώσεις της ότι με αφετηρία το νησί μας, ξεκινά ένα σημαντικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους νοσηλευτές των νοσοκομείων μας. «Ο ΟΔΙΠΥ καθημερινά και σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας μας έχει αποδείξει ότι αυτό που έχει προτεραιότητα για αυτούς, όπως και για εμάς, είναι η ασφάλεια των ασθενών. Με βάση αυτό και με αφετηρία την Κρήτη ξεκινά ένα σημαντικό πρόγραμμα εκπαίδευσης στην ποιότητα των νοσηλευτών μας, των ανθρώπων που πραγματικά τα δύο χρόνια της πανδημίας, έχουν καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, για να έχουμε την ασφάλεια των ασθενών και να διασφαλίζουμε την αξιοπρέπειά τους κατά τη νόσηση και κατά τη νοσηλεία», σχολίασε η κυρία Μπορμπουδάκη. Παράλληλα διευκρίνισε ότι σαν 7η ΥΠΕ, είναι όλοι έτοιμοι να εφαρμόσουν στην πράξη καλές πρακτικές για να βελτιωθεί το σύστημα υγείας, με απτά αποτελέσματα.
Κλείνοντας, ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου, Λευτέρης Μαρκάκης, δήλωσε υπερήφανος που το νοσοκομείο είχε την τιμή να συστήσει και να επιμεληθεί το αντίστοιχο πρόγραμμα. «Έχουμε την χαρά και την τιμή να φιλοξενούμε στο Ρέθυμνο το πρώτο εργαστήριο «Διασφάλισης ποιότητας στη νοσηλευτική υπηρεσία» του ΟΔΙΠΥ που πραγματοποιείται στη χώρα, με στόχο την εκπαίδευση των στελεχών των νοσηλευτικών τμημάτων και τμημάτων ποιότητας των νοσοκομείων της Κρήτης σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα ποιότητας. Η επιλογή του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου να φιλοξενεί, να συντονίζει, να επιμελείται τις εργασίες του εργαστηρίου αλλά και να αποτελέσει σημείο εκκίνησης μιας εκπαιδευτικής περιοδείας, που θα ακολουθήσει,αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για εμάς και ευχαριστούμε ιδιαίτερα την πρόεδρο του ΟΔΙΠΥ κα Δάφνη Καϊτελίδου, καθηγήτρια, την κα Ανδριάνα Φανου Διευθύντρια ΟΔΙΠΥ και την κα Γιαχτσή Παρασκευή επιστημονικό συνεργάτη».
Το εργαστήριο ολοκληρώνεται σήμερα το απόγευμα στο Σπίτι του Πολιτισμού και θα συνεχιστεί σε άλλες υγειονομικές περιφέρειες της χώρας.