Με θετικούς οιωνούς ξεκινούν οι δράσεις για την αναβάθμιση και αξιοποίηση της Σχολής Ασωμάτων καθώς σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» μέχρι τις 16 Μαΐου ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός θα έχει ξεκαθαρίσει αν θα ξεκινήσει ήδη από αυτό το καλοκαίρι την λειτουργία της η Σχολή ως πρότυπο αγρόκτημα εκπαίδευσης και έρευνας για τους κτηνοτρόφους ολόκληρης της Κρήτης.
Σε πρώτη φάση υπάρχει ένα μικρό ποσό το οποίο θα διαθέσει η περιφέρεια Κρήτης και ο δήμος Αμαρίου ενώ το επόμενο δεκαήμερο ο ΕΛΓΟ, αφού πρώτα έρθει σε επαφή με τον πανελλήνιο σύλλογο των κτηνοτρόφων, θα ενισχύσει οικονομικά την δράση αυτή η οποία αφενός θα λειτουργήσει ανταποδοτικός προς όφελος των ίδιων των κτηνοτρόφων και αφετέρου θα δώσει νέα ώθηση στην ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα στο νησί.
Χθες, ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» Σέρκος Χαρουτουνιάν, βρέθηκε στο Ρέθυμνο μαζί με τον γενικό διευθυντή του οργανισμού όπου είχε συνάντηση με την αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου Μ. Λιονή, την αντιπεριφερειάρχη Κρήτης Θ. Βρέτζου, τον δήμαρχο Αμαρίου Στ. Σημαντήρα, τον πρόεδρο του ΓΕΩΤΕΕ Α. Στεφανάκη και άλλους αρμόδιους φορείς με, τους οποίους συζήτησαν διεξοδικά το μάστερ πλαν που ήδη έχουν ετοιμάσει οι τοπικοί φορείς για την αξιοποίηση της Σχολής Ασωμάτων, ώστε αυτή να γίνει κέντρο αναφοράς για τη αιγοπροβατοτροφία για το νησί και γιατί όχι για την Νότιο Ελλάδα γενικότερα. Ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» θα επισκεφτεί την Σχολή Ασωμάτων τον επόμενο μήνα, όπου μαζί με τους τοπικούς φορείς θα ξεκινήσουν την υλοποίηση όσων προβλέπονται στο μάστερ πλαν.
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» εμφανίστηκε ιδιαίτερα πρόθυμος να συμβάλλει με κάθε τρόπο στην ανάπτυξη ενός σύγχρονου ερευνητικού και εκπαιδευτικού κέντρου για τους κτηνοτρόφους της περιοχής το οποίο θα είναι άρτια εξοπλισμένο και στελεχωμένο με έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό. Ειδικότερα, ανέφερε: «Θέσαμε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα και ειδικότερα το επόμενο 15ημερο θα κάνουμε την τελική μορφή για το πως θα γίνει η αξιοποίηση, η αναβάθμιση και η επαναλειτουργία σε σωστές βάσεις πλέον της Σχολής Ασωμάτων στο Αμάρι, ώστε να αποκτήσει το Ρέθυμνο ένα πρότυπο ερευνητικό αγρόκτημα το οποίο θα είναι επ’ ωφελεία και των κτηνοτρόφων της περιοχής αλλά θα αποτελέσει και ένα παράδειγμα για όλα τα πρότυπα αγροκτήματα που θα φτιάξουμε στην Ελλάδα. Αυτό θα βοηθήσει πάρα πολύ στην αγροτική ανάπτυξη με δράσεις που θα βοηθούν απευθείας τον ίδιο τον κτηνοτρόφο στην δουλειά του. Εκτιμούμε πάρα πολύ τις προσπάθειες που γίνονται από το δήμο και τους άλλους τοπικούς φορείς, γι’ αυτό και η χρηματοδότηση για την αρχή είναι εξασφαλισμένη από τον Δήμο, την Περιφέρεια και τον οργανισμό με ένα μικρό ποσό αρχικά προκείμενου να στηθεί και να ξεκινήσει».
Από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μ. Λιονή τόνισε: «Έγινε η συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» και με τον Γενικό Διευθυντή για την Σχολή Ασωμάτων και είπαμε το δικό μας πλάνο, να γίνει δηλαδή ένα γεωργικό σχολείο, όπως ήταν και παλιά, ένα πρότυπο ερευνητικό κέντρο για την βελτίωση της Σφακιανής ράτσας, για την μετεγκατάσταση των κτισμάτων της σχολής και όλα τα ζητήματα που είχαμε θέσει στην προγραμματική σύμβαση. Ήταν σε όλα θετικοί και θέλουν και εκείνοι να συμβάλλουν με επιστημοσύνη και τεχνογνωσία με τους ερευνητές τους και είπαμε ότι μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα στείλουμε την προγραμματική σύμβαση με περισσότερες λεπτομέρειες, δηλαδή ποιος θα αναλάβει την οικονομική, διοικητική και λειτουργική διαχείριση του όλου εγχειρήματος, γιατί ξεκινάμε άμεσα (αυτό θα λυθεί σε 10 μέρες) και μετά θα ξανάρθουν εδώ με επιστημονικό προσωπικό και θα μεταβούμε στο Αμάρι να ξεκαθαρίσουμε τα θέματα των εγκαταστάσεων και της μελέτης καθώς και το χρονοδιάγραμμα».
Εμφανώς ικανοποιημένος και ο δήμαρχος Αμαρίου από την συνάντηση, σε δηλώσεις του σημείωσε μεταξύ άλλων: «Τέθηκαν επί ουσιαστικής βάσης, τα θεμέλια για αξιοποίηση με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα της Σχολής Ασωμάτων. Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι ως δήμος Αμαρίου, γιατί ο νέος πρόεδρος του ΕΛΓΟ έχει πάρει «ζεστά» το θέμα. Τέθηκαν ημερομηνίες και χρονοδιαγράμματα τόσο για την διοικητική οργάνωση του όλου εγχειρήματος, αλλά και για την οικονομική στήριξή του. Στις 16 Μαΐου θα μας απαντήσει αν ήδη από φέτος λειτουργήσει η Σχολή ως κτηνοτροφικό σχολείο.
Στη συνέχεια πήραμε απόφαση επειδή χρειάζεται το συμβούλιο διαχειρίσεις της σχολής να έχει μια νομική μορφή, αυτό θα γίνει μέσω της Αγροτοδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας, το οποίο θα έχει την διαχείριση και όποιες προσλήψεις γίνονται θα περνάνε από εκεί με την σύμφωνη γνώμη του συμβουλίου διαχείρισης. Όλα αυτά θα εφαρμοστούν με μια τροποποίηση του συμφωνητικού που ήδη υπάρχει, με μια καινούρια σύσκεψη, η οποία θα γίνει στην Σχολή Ασώματων το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου. Είμαι πολύ ικανοποιημένος από την ανταπόκριση του ΕΛΓΟ».
Καταλήγοντας ο δήμαρχος Αμαρίου επεσήμανε την σημασία που θα έχει η αξιοποίηση και αναβάθμιση της Σχολής Ασωμάτων για ολόκληρο τον Δήμο Αμαρίου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η αξιοποίηση της Σχολής Ασωμάτων πρώτα απ’ όλα σημαίνει το ξεκίνημα του πρωτογενούς τομέα, όχι μόνο για το Αμάρι αλλά για ολόκληρη την Κρήτη. Το γενετικό υλικό, θα δίδεται στους κτηνοτρόφους και στην συνέχεια θα προσφέρεται στο εξωτερικό όπου υπάρχει μεγάλη ζήτηση. Δηλαδή θα έρθουν έσοδα, η περιοχή θα αναπτυχθεί καθώς θα είναι το κέντρο που εξακτινίζει την ανάπτυξη σε όλο το Δήμο Αμαρίου. Μια ανάπτυξη που μέσα από το ερευνητικό κέντρο, τον τουρισμό, την αξιοποίηση του ιστορικού και θρησκευτικού κέντρου, μέσα από την παραγωγή πιστοποιημένων προϊόντων κυρίως ζωικού κεφαλαίου, θα φέρει χρήματα στην περιοχή και ανθρώπους επιστήμονες ερευνητές και θα είναι ένα σπουδαίο κέντρο της ανάπτυξης σε πολλούς τομείς».
Δύο οι δράστες του εμπρησμού στο αμαξοστάσιο του δήμου Μαλεβιζίου
Δύο άτομα φέρεται να κρύβονται πίσω από την φωτιά που ξέσπασε τα ξημερώματα στο αμαξοστάσιο του δήμου Μαλεβιζίου, στον επαρχιακό δρόμο...