Εκπαιδευτικό σεμινάριο Οινογευσίας με θέμα «Ποιος είναι ο ήχος του κρασιού», με την Στέλλα Βασιλάκη, διοργανώνεται στον Χαρουπόμυλο (Πάνορμο), την Κυριακή 8 Μαρτίου και ώρα 19.00-21.00. Στο σεμινάριο θα συμμετέχουν και οι μουσικοί Ross Daly, Κέλλυ Θωμά, Νίκος Βογιατζάκης, Σοφία Ευκλείδου, Ταξιάρχης Γεωργούλης.
Το σεμινάριο Οινογνωσίας διοργανώνεται από την Πολιτιστική Εταιρεία Πανόρμου «Επιμενίδης».
«Θα έχετε τη δυνατότητα να γευτείτε έξι κρασιά κρητικών οινοποιείων, υπό τον ήχο του μουσικού αυτοσχεδιασμού που αντιστοιχεί στα γευστικά χαρακτηριστικά του καθενός. Η σύνδεση μεταξύ δύο αισθήσεων αποκαλείται συναισθησία. Ως αποτέλεσμα, ανακαλύπτετε τη σύνδεση της γεύσης με την ακοή στη διαδραστική γευσιγνωσία «ποιος είναι ο ήχος του κρασιού;»
Το σεμινάριο αποσκοπεί στην απόκτηση γνώσης και στην ενδυνάμωση και αφύπνιση των μηχανισμών που συνδέουν τις πέντε αισθήσεις, με λίγα λόγια να δημιουργηθούν οι βάσεις για απαιτητικότερους καταναλωτές και πιο ευσυνείδητους παραγωγούς.
Είναι σημαντική η προβολή της ιδιαιτερότητας των τοπικών προϊόντων, όπως επίσης και η ανάδειξη της έννοιας του «terroir» που κάνει κάθε προϊόν ξεχωριστό», αναφέρουν οι διοργανωτές του σεμιναρίου.
Η Στέλλα Βασιλάκη, σπούδασε οινολόγος και τεχνικός τροφίμων και έχει ιδρύσει το Μεσάρμι, στο Χουδέτσι. Όπως μας λέει, επέλεξε να επιστρέψει στην Κρήτη μετά από μακρόχρονη περιπλάνηση στο εξωτερικό, από το Bordeaux της Γαλλίας, μέχρι την Αμερική, τη Σκωτία, τη Γερμανία, σε μια καλή «οινικά» εποχή για το νησί, καθώς υπάρχει μεγάλη βελτίωση ως προς την οινοποίηση και παράλληλα αναδύεται ο οινοτουρισμός στην Κρήτη, λέξη άγνωστη στα μέρη μας μέχρι χθες.
Μετά από την οσφρητική και γευστική εκπαίδευση που δέχτηκαν οι πέντε μουσικοί (Ross Daly, Κέλλυ Θωμά, Νίκος Βογιατζάκης, Σοφία Ευκλείδου, Ταξιάρχης Γεωργούλης) μπήκαν στο στούντιο και άρχισαν να ηχογραφούν! Το τσέλο απέδωσε μουσικά τις ταννίνες, η λύρα με παιχνιδιάρικους αυτοσχεδιασμούς απέδωσε τη φρουτώδη γεύση ή την οξύτητα, το τάρχου προστέθηκε για να αποδώσει τον «όγκο», η ηλεκτρική κιθάρα μετέφρασε μελωδικά τη μεταλλική γεύση και πάει λέγοντας.
Κάπως έτσι, έξι εκλεκτά κρασιά του κρητικού αμπελώνα μεταφράστηκαν σε μελωδικούς αυτοσχεδιασμούς, από λύρα, ούτι, τσέλο, κιθάρα, τάρχου.
Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 6945.703785.