Οι φωτογραφίες του ψηφιδωτού δαπέδου που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στον λόφο Καστά και δόθηκαν στη δημοσιότητα στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού προκαλούν, για μια ακόμη φορά, θαυμασμό. Το δάπεδο αποκαλύφθηκε -στο μεγαλύτερο μέρος του- με την σταδιακή αφαίρεση μέρους της επίχωσης από τον δεύτερο χώρο, πίσω από τις Καρυάτιδες και μέχρι την επιφάνεια του δαπέδου, σε βάθος έξι μέτρων από την θόλο.
Κατασκευασμένο από μικρά βότσαλα διαφόρων χρωμάτων, φέρει παράσταση εξαίρετης τέχνης η οποία είναι σύγχρονη του ταφικού συγκροτήματος, χρονολογείται, δηλαδή, στο τελευταίο τέταρτο του 4ου π.Χ. αιώνα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στα νότια του ψηφιδωτού δαπέδου και ανάμεσα στα βάθρα των Καρυατίδων, αποκαλύφθηκε πώρινο κατώφλι, καλυμμένο με λευκό κονίαμα. Στα βόρεια του δαπέδου ήρθε στο φως το μαρμάρινο κατώφλι της θύρας, που οδηγεί στον τρίτο χώρο, διακοσμημένο με ιωνικό κυμάτιο στο κάτω μέρος του. Τέλος, κάτω ακριβώς από το θύρωμα, προς το εσωτερικό του τρίτου χώρου, εντοπίστηκαν δύο ακόμη τμήματα από μαρμάρινα θυρόφυλλα. Εντύπωση προκαλεί το ψηφιδωτό, στο οποίο απεικονίζεται άρμα σε κίνηση, που σύρεται από δύο λευκά άλογα, το οποίο οδηγεί ο ψυχοπομπός Θεός Ερμής που φορά πέτασο, μανδύα, φτερωτά σανδάλια και κρατά κηρύκειο ενώ απεικονίζεται γενειοφόρος ώριμος άνδρας, με στεφάνι δάφνης στο κεφάλι, που αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι είναι ο Άδης και το θέμα έχει σχέση με την αρπαγή της Περσεφόνης. Ψηφιδωτό με το ίδιο θέμα, την αρπαγή της Περσεφόνης, υπάρχει και στις Αιγές.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Πολιτισμού αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «Το ψηφιδωτό είναι κατασκευασμένο από μικρά βότσαλα, λευκού, μαύρου, γκριζωπού, μπλε, κόκκινου και κίτρινου χρώματος. Την κεντρική παράσταση περιβάλλει διακοσμητικό πλαίσιο, πλάτους 0,60 μ., το οποίο συντίθεται από διπλό μαίανδρο, τετράγωνα και τρέχουσα σπείρα. Το φόντο της παράστασης είναι σε αποχρώσεις γκρι-μπλε. Η παράσταση διακρίνεται για την εξαίρετη τέχνη στην απόδοση των λεπτομερειών των χαρακτηριστικών, τόσο των μορφών, όσο και των αλόγων, όπως και για την αρμονία των χρωμάτων. Η σύνθεση είναι σύγχρονη του ταφικού συγκροτήματος και χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα π.Χ. Το ψηφιδωτό έχει υποστεί φθορά στο κέντρο, σε σχήμα κύκλου, διαμέτρου 0,80 μ.».
Θαυμασμό για το ψηφιδωτό της Αμφίπολης εκφράζει ο ξένος Τύπος
«Τεράστιο ψηφιδωτό βρέθηκε σε αρχαίο ελληνικό τάφο» είναι ο τίτλος του BBC, το οποίο αναφέρει ότι ο τάφος στην Αμφίπολη πιστεύεται ότι είναι ο μεγαλύτερος που έχει βρεθεί στην Ελλάδα. Το BBC αναφέρεται στην περίοδο από την οποία προέρχεται ο τύμβος (τον 4ο αιώνα π.Χ.) λέγοντας ότι συνδέεται με την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Το βρετανικό δίκτυο αναφέρει ότι οι ανακαλύψεις στην Αμφίπολη έχουν προκαλέσει ενθουσιασμό στους Έλληνες και ένα κύμα εθνικής υπερηφάνειας. Για ένα «λεπτομερές και σε μεγάλο βαθμό ανέπαφο» ψηφιδωτό κάνει λόγο ο Guardian, τονίζοντας ότι το εύρημα μπορεί να αποτελεί ένα ακόμα δείγμα ότι ο τύμβος Καστά αποτελεί μακεδονικό βασιλικό τάφο. Στην ανακάλυψη αναφέρεται και το NBC που αναδημοσιεύει το κείμενο του Associated Press, ενώ «επιβλητικό» χαρακτηρίζει το ψηφιδωτό το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Επιβεβαιώνει αυτό το τεράστιο ψηφιδωτό ότι η μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου κείται μέσα στον μυστηριώδη τάφο στην Ελλάδα; Εντυπωσιακό δάπεδο αποτελεί ένδειξη ότι μέλος της βασιλικής οικογένειας είναι θαμμένο στον επόμενο θάλαμο» αναφέρει η Daily Mail σε δημοσίευμά της αναφερόμενο στη θεωρία που θέλει τον τάφο να έχει χτιστεί για την Ολυμπιάδα.