Της ΜΑΡΙΑΣ ΧΡΙΣΤΟΥΛΑΚΗ
Στις ελκυστικές τιμές και στις γενναίες εκπτώσεις που φτάνουν μέχρι και το 50%, εναπόθετε ο εμπορικός κόσμος της πόλης τις συγκρατημένες ελπίδες του για ανάκαμψη των πωλήσεων, που το τελευταίο διάστημα, λόγω των κλειστών τραπεζών και της γενικότερης αστάθειας, είχαν υποστεί καθίζηση. Ωστόσο, η κίνηση που παρατηρείται στην αγορά, από την έναρξη της θερινής εκπτωτικής περιόδου -την προηγούμενη Δευτέρα- μέχρι και σήμερα, δεν χαρακτηρίζεται ικανοποιητική, ενώ ο τζίρος παραμένει ανησυχητικά χαμηλός, με τους περισσότερους καταστηματάρχες να εκφράζουν την αγωνία τους για τις υποχρεώσεις τους που σωρεύονται και το ενδεχόμενο της οικονομικής ασφυξίας των επιχειρήσεών τους.
Και μπορεί η μειωμένη ρευστότητα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες καταναλωτές λόγω των capital controls να οδηγεί τους επιχειρηματίες να χαρακτηρίζουν την κίνηση στα καταστήματά τους κυρίως ως ερευνητική και λιγότερο ως αγοραστική, από την άλλη όμως πλευρά ούτε το αγοραστικό ενδιαφέρον των τουριστών μπορεί να αποτελέσει, σύμφωνα με τα λεγόμενα των καταστηματαρχών, αξιόπιστο αντίβαρο. Οι επισκέπτες της πόλης εμφανίζονται ιδιαίτερα φειδωλοί στα χρήματα που διαθέτουν στην τοπική αγορά, με αποτέλεσμα να γίνεται ακόμα ισχυρότερο το αίσθημα ανασφάλειας της εμπορικής κοινότητας για το μέλλον των επιχειρήσεών τους. Εν τω μεταξύ και χθες Κυριακή αν και ο Νομός έδιδε τη δυνατότητα στις εμπορικές επιχειρήσεις να παραμείνουν ανοιχτές εν τούτοις ελάχιστοι ήταν οι έμποροι του Ρεθύμνου που ανταποκρίθηκαν, μιας και όπως δηλώνουν δεν υπήρχε κανένας λόγος, αφού η κίνηση είναι ελάχιστη και τα λειτουργικά έξοδα της κάθε επιχείρησης πολλά.
Μιλώντας στα «Ρ.Ν.» οι καταστηματάρχες επισημαίνουν πως λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, σε αντίθεση με τις προηγούμενες χρονιές, τα ποσοστά των εκπτώσεων φέτος από την αρχή κινούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Παρόλα αυτά, η πεσμένη ψυχολογία των καταναλωτών και η οικονομική ανασφάλεια δεν αφήνει περιθώρια για υψηλές προσδοκίες και κέρδη, αφού τα έσοδα των επιχειρήσεών τους, στην καλύτερη περίπτωση, αρκούν οριακά για την κάλυψη των πάγιων εξόδων τους.
Ιδιαίτερα προβληματισμένη εμφανίστηκε η έμπορος ενδυμάτων, Κυριακή Μακρυμανωλάκη, σημειώνοντας πως η κίνηση στα καταστήματα είναι ιδιαίτερα υποτονική, παρά το γεγονός ότι τα προϊόντα πωλούνται σχεδόν σε τιμές κόστους. «Έχουμε πολύ καλές τιμές και πολύ υψηλά ποσοστά εκπτώσεων, αλλά ο κόσμος δεν έχει ενδιαφέρον. Οι ντόπιοι αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα, ενώ οι τουρίστες δεν έχουν επίσης χρήματα και δεν αγοράζουν από τα καταστήματά μας. Γι’ αυτό τα πράγματα είναι πολύ πεσμένα σε σχέση με άλλες χρονιές. Ο κόσμος έρχεται, κοιτάζει και φεύγει, παρά τις καλές τιμές, ούτε αυτό δεν τους δελεάζει. Τα πράγματα είναι πραγματικά πάρα πολύ δύσκολα. Ούτε ο τουρισμός είναι αρκετός για να σώσει την κατάσταση. Από την ημέρα που ξεκίνησαν οι εκπτώσεις δεν υπάρχει καμία βελτίωση. Την Κυριακή που ανοίξαμε επειδή ήταν η πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων πραγματικά ανοίξαμε άδικα, δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση από τον κόσμο που δεν έχει λεφτά για να ψωνίσει. Ακόμα όμως και να ψωνίσουν ζητάνε έκπτωση στην έκπτωση, έκπτωση στις ήδη πολύ χαμηλές τιμές κόστους στις οποίες πουλάμε το εμπόρευμά μας. Καταλαβαίνετε τί δυσκολίες μπορεί αυτό να γεννήσει για μια επιχείρηση», ανέφερε χαρακτηριστικά στα «Ρ.Ν».
Στο ίδιο μήκος κύματος και η κυρία Πελαγία Στριλιγκά, η οποία τόνισε πως η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά έχει ρίξει την αγοραστική κίνηση τουλάχιστον στο μισό της αντίστοιχής περυσινής περιόδου, ενώ έχει οδηγήσει τους εμπόρους να ξαναεισάγουν στην καθημερινή τους πρακτική το τεφτέρι, στο οποίο σημειώνουν τα χρέη των πελατών τους, που τους πληρώνουν με δόσεις ακόμα και τα χαμηλά ποσά. Χαρακτηριστικά η κυρία Στριλιγκά ανέφερε στις δηλώσεις της: «ο κόσμος δεν έχει χρήματα, δεν έχει ρευστό ή ακόμα και να έχει χρήματα φοβάται να αγοράσει ακόμα και τώρα που τα ποσοστά εκπτώσεων είναι πολύ μεγάλα και φτάνουν μέχρι και το 50% από την αρχή, παρόλα αυτά όμως η κίνηση είναι πολύ κατεβασμένη. Συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι η πτώση είναι τουλάχιστον 50%-60% πιο χαμηλή και ο κόσμος είναι πολύ διστακτικός. Δημιουργούνται λοιπόν πολλά προβλήματα για τη λειτουργία μας, γιατί δεν μπορούμε να πληρώσουμε τους προμηθευτές. Βέβαια σε σχέση με τις πρώτες μέρες της προηγούμενης εβδομάδας υπάρχει μια μικρή βελτίωση της τάξης του 10%, αυτό συμβαίνει γιατί οι αγοραστές κάνουν πολύ διεξοδική έρευνα αγοράς και μετά προχωράει στα ψώνια του. Έρχονται συνήθως παραπάνω από δύο φορές για να καταλήξουν να πάρουν τελικά το πιο οικονομικό. Υπάρχει και μια αναμονή για το πότε θα ανέβουν τα ποσοστά των εκπτώσεων και πολλοί ρωτάνε πότε θα φτάσουμε στο 60%-70%, ενώ έχουν επανέλθει τα τεφτέρια».
H κυρία Γίουλη, έμπορος ενδυμάτων από το 2013 η ίδια, επεσήμανε πως η παρούσα εκπτωτική περίοδος είναι η χειρότερη από τότε που ξεκίνησε την εμπορική της δραστηριότητα, παρά τα υψηλά ποσοστά μειώσεων στις αρχικές τιμές και κάλεσε τους Ρεθεμνιώτες να στηρίξουν την τοπική αγορά. «Η κίνηση είναι αρκετά πεσμένη και δεν έχει καμία σχέση με πέρυσι και ακόμα παλιότερα. Ο κόσμος είναι αρκετά επιφυλακτικός, κάνει την έρευνά του και μετά προχωράει σε αγορές με μεγάλη επιφύλαξη και προσοχή. Αν και οι εκπτώσεις τυπικά ξεκίνησαν την προηγούμενη Δευτέρα, παρόλα αυτά τα περισσότερα καταστήματα έκαναν και πριν προσφορές. Έτσι όμως όπως είναι η κατάσταση με τις τράπεζες, έχει δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα στην αγορά. Με τη σημερινή κατάσταση κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά θα μπορούσα να χαρακτηρίσω τα πράγματα. Οι τράπεζες μπορεί να άνοιξαν αλλά αυτό δεν αλλάζει τα πράγματα, γιατί ο κόσμος και πάλι 60 ευρώ θα μπορεί να παίρνει την ημέρα. Θεωρώ ότι πολλά καταστήματα θα κλείσουν και δεν θα αντέξουν αυτή την πίεση. Ζητάμε να μας υποστηρίζουν οι Ρεθεμνιώτες για να κρατήσουμε και εμείς τα μαγαζιά μας, είναι εξαιρετικά δύσκολη η κατάσταση για τους επιχειρηματίες πραγματικά, κρατάμε με πολλές δυσκολίες ανοιχτά τα μαγαζιά μας και αυτό δεν ξέρουμε μέχρι πότε θα το μπορούμε να το καταφέρνουμε», δήλωσε η ίδια προβληματισμένη για τις δυσκολίες της περιόδου.
Στο ίδιο συμπέρασμα για μειωμένο τζίρο καταλήγει και η κυρί Σίλβα Αραπάη, που υπογραμμίζει ότι η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα με άμεσο αντίκτυπο στη δυνατότητα επιβίωσης των επιχειρήσεων. Ειδικότερα η ίδια δήλωσε στην εφημερίδα: «σε σχέση με άλλες χρονιές είναι πολύ πεσμένα τα πράγματα και ο κόσμος ψάχνει ό,τι πιο φτηνό. Είμαι πολύ επιφυλακτική για το πώς θα κινηθεί η αγορά και την υπόλοιπη περίοδο των εκπτώσεων, δεδομένου του προβλήματος που υπάρχει με τις τράπεζες. Για να κινηθεί η αγορά φέτος από πολύ νωρίς μπήκε το 50% στις εκπτώσεις και γενικά από το Πάσχα και μετά υπάρχουν συνεχείς προσφορές, αλλά και πάλι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για τη λειτουργία της επιχείρησης».
Στην έλλειψη ρευστότητας που οδηγεί τους αγοραστές μακριά από τις καταναλωτικές συνήθειες προηγούμενων εκπτωτικών περιόδων, παρά τα φετινά υψηλά ποσοστά εκπτώσεων, στάθηκε στις δηλώσεις της και η κυρία Μαρουσοπούλου Δέσποινα. «Ο κόσμος βλέπω κινείται διστακτικά ακόμα και στις εκπτώσεις παρόλο που φέτος τα περισσότερα καταστήματα ξεκίνησαν με υψηλά ποσοστά εκπτώσεων που φτάνουν μέχρι και 50%. Όμως δεν υπάρχει καθόλου ρευστό στην αγορά. Όλοι καλύπτουν απλά τις βασικές τους υποχρεώσεις και είναι και λογικό το τελευταίο πράγμα που θα κοιτάξουν να είναι να αγοράσουν ρούχα και παπούτσια», επεσήμανε. Ενώ προσέθεσε πως πλέον οι εκπτώσεις δεν αποτελούν «ανάσα» για τους εμπόρους, όπως γινόταν στο παρελθόν, καθώς δεν υπάρχει πια κανένα περιθώριο κέρδους, οδηγώντας πολλές επιχειρήσεις στο λουκέτο, κάτι που θα κάνει και η ίδια στο δικό της κατάστημα, σταματώντας τη λειτουργία του που ξεκίνησε μόλις πριν λίγους μήνες, αδυνατώντας να ανταπεξέλθει στα έξοδα.
Ελαφρώς πιο αισιόδοξη εμφανίστηκε η κυρία Σταυγιαννουδάκη Ειρήνη, υποστηρίζοντας πως μετά την χθεσινή επαναλειτουργία των τραπεζών, η διάθεση των αγοραστών έδειξε να επαναπροσδιορίζεται και θέλησε να κρατήσει στάση αναμονής προσδοκώντας να ανατραπεί το παρόν δυσάρεστο κλίμα για τις επιχειρήσεις. «Πιστεύω ότι το ρευστό είναι λίγο και οι πελάτες είναι πιο μαζεμένοι συγκριτικά με προηγούμενες χρονιές. Δεδομένων των συνθηκών και όλης της δυσάρεστης κατάστασης που επηρεάζει οικονομικά τον κόσμο πιστεύω ότι τουλάχιστον εμείς στο κατάστημά μας καλά κρατάμε. Βέβαια η κίνηση δεν έχει καμία σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, αν και θεωρώ ότι θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι τέλος του μήνα για να βγάλουμε τα τελικά μας συμπεράσματα. Ο κόσμος μπαίνει, αν είναι καλά τα ποσοστά της έκπτωσης ψωνίζει, δεν είναι μειωμένος αλλά πιο επιφυλακτικός. Τώρα που ανοίξανε οι τράπεζες το κοινό έχει ήδη διαφορετική διάθεση, το εμπόριο βασικά είναι διάθεση και πιστεύω πως θα πάνε καλύτερα τα πράγματα τις επόμενες ημέρες», τόνισε η ίδια.