Στα περυσινά επίπεδα κυμάνθηκε η κίνηση στην πασχαλινή αγορά του Ρεθύμνου χωρίς αξιοσημείωτες αυξομειώσεις σε εισπράξεις, όπως υποστηρίζουν οι έμποροι.
Οι καταναλωτές εκμεταλλεύτηκαν τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, όπου ήταν σε ισχύ το διευρυμένο ωράριο και έκαναν τα απαραίτητα ψώνια για το πασχαλινό τραπέζι, ενώ την τιμητική τους είχαν τα παιδιά, όπου νονοί και νονές έσπευσαν για τα απαραίτητα. Η κίνηση ήταν ιδιαίτερα αυξημένη στα καταστήματα με λαμπάδες, καθώς και στα καταστήματα με παιδικά είδη ένδυσης και υπόδησης, όπως επίσης τα σουπερ μάρκετς και τα κρεοπωλεία.
Καθοριστικός παράγοντας στην παραπάνω εικόνα ήταν και η έναρξη της τουριστικής σεζόν, αφού η παρουσία των τουριστών ήταν έντονη στους εμπορικούς δρόμους της πόλης.
Οι έμποροι άλλωστε μετά το δύσκολο χειμώνα που προηγήθηκε, τον οποίο χαρακτήρισαν ως ένα από τους χειρότερους των τελευταίων οκτώ ετών, έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στην τουριστική περίοδο, περιμένοντας να ανατραπεί το κλίμα, μήπως μπορέσουν και ενισχύσουν τις εισπράξεις τους για να καταφέρουν να ανταποκριθούν στις αυξημένες φορολογικές τους υποχρεώσεις, αλλά και τα τρέχοντα λειτουργικά έξοδα.
Σε σχετικές δηλώσεις του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου, Γιώργος Πολιουδάκης, ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Η αγορά κινήθηκε στα περσινά επίπεδα από πλευράς τζίρου, χωρίς δηλαδή να έχουμε κάποια ιδιαίτερη διαφοροποίηση. Η κίνηση ήταν αυξημένη από τη Μεγάλη Πέμπτη μέχρι και το Σάββατο με τις αγορές να επικεντρώνονται κυρίως στα απαραίτητα για το πασχαλινό τραπέζι και στα δώρα των παιδιών. Δεν είχαμε αύξηση του τζίρου, όμως περιμένουμε όλοι τις επόμενες μέρες ανάκαμψη της κίνησης λόγω τουρισμού».
Εκπτώσεις από αύριο Πέμπτη μέχρι και τις 15 Μαΐου
Εν τω μεταξύ η περίοδος των ενδιάμεσων εκπτώσεων θα αρχίσει αύριο Πέμπτη 2 Μαΐου -καθώς η Πρωτομαγιά είναι πλέον υποχρεωτική αργία για τα καταστήματα- και θα λήξει την Τετάρτη 15 Μαΐου. Κατά τη διενέργεια των ενδιάμεσων εκπτώσεων επιβάλλεται η αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση και επιτρέπεται η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία του ποσοστού έκπτωσης.
Για την πλειοψηφία των εμπόρων οι ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι είναι περιττοί, με την έννοια ότι δεδομένης της κρίσης της οικονομικής στην πλειοψηφία τους οι επιχειρηματίες κάνουν εκπτώσεις προκειμένου να προσελκύσουν καταναλωτές, ενώ δεν έχει παρατηρηθεί κάποια ιδιαίτερη διαφοροποίηση στον τζίρο τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο αυτή την Κυριακή 5 Μαΐου όσο και όλες τις επόμενες Κυριακές μέχρι και τον Οκτώβριο τα τουριστικά-εμπορικά καταστήματα του νομού θα μπορούν να είναι ανοικτά με βάση σχετική απόφαση της αντιπεριφερειάρχη.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Γιώργος Πολιουδάκης, σχολίασε πως οι ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι δεν έχουν κάποιο ιδιαίτερο αγοραστικό ενδιαφέρον, ωστόσο αποτελούν μια ευκαιρία για τους επιχειρηματίες να «ξεσκαρτάρουν» εμπόρευμα. «Δεν περιμένουμε όμως κάτι ιδιαίτερο από τις εκπτώσεις. Αυτό που περιμένουμε είναι να αυξηθεί η κίνηση λόγω τουρισμού, γιατί οι οικονομικές δυνατότητες των ντόπιων είναι ως γνωστόν πολύ περιορισμένες. Οι ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι είναι ένας θεσμός που τείνει προς κατάργηση, αφού δεν υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον. Ωστόσο από την Πέμπτη μέχρι και τις 15 Μαΐου οι έμποροι θα διαθέτουν προϊόντα χειμερινά κατά κύριο λόγο σε χαμηλότερες τιμές και οι καταναλωτές θα μπορούν να επωφεληθούν από αυτές. Επίσης από αυτή την Κυριακή και κάθε Κυριακή τα καταστήματα τα εμπορικά-τουριστικά θα μπορούν να είναι ανοικτά μέχρι το τέλος της σεζόν, καθώς είναι σε ισχύ η σχετική απόφαση της αντιπεριφερειάρχη με ισχύ ως τις 20 Νοεμβρίου».
«Από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα, παρατηρείται μία καταναλωτική κόπωση, καθώς, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το λιανικό εμπόριο είχε μείωση τζίρου κατά -2,9%, ενώ τον Φεβρουάριο -2,3% και τον Μάρτιο μείωση -2,5%. Το πρώτο τρίμηνο του έτους, η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε μεσοσταθμική μείωση πωλήσεων στην ένδυση-υπόδηση -12,8% και στα τρόφιμα -4,3%, που φαίνεται να αποτυπώνονται και τον Απρίλιο. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι φορολογικές υποχρεώσεις τον Απρίλιο ανέρχονται σε 3,3 δισ. ευρώ, ενώ τον Μάιο μας περιμένουν άλλα 3,5 δισ. ευρώ άμεσων και έμμεσων φόρων. Όλες οι παραπάνω επιβαρύνσεις θα επηρεάσουν σίγουρα και την επόμενη περίοδο των ενδιάμεσων ανοιξιάτικων εκπτώσεων που, στην περιφέρεια Αττικής, όπως και σε άλλες, αλλά όχι όλες τις περιφέρειες της χώρας, ξεκινούν φέτος στις 2 Μαΐου και ολοκληρώνονται στις 15 Μαΐου.
Αναφορικά με την αποτυχία του μέτρου των ενδιάμεσων εκπτώσεων έχουν διατυπωθεί πολλές απόψεις από τους αρμόδιους φορείς, αφού οι καταναλωτές είτε ζητούν την έκπτωση νωρίτερα, είτε περιμένουν μετά τις γιορτές να κάνουν τις αγορές τους. Ας ελπίσουμε ότι θα συμβεί το δεύτερο και ο Μάιος θα είναι ο μήνας που θα επανέλθουν οι πωλήσεις στο λιανικό εμπόριο σε θετικό πρόσημο, συγκριτικά πάντα με πέρυσι. Πάντως, η μετατόπιση του τζίρου από τους μικρότερους στους μεγαλύτερους του εμπορίου φαίνεται να συνεχίζεται αυξανόμενη, όλο το πρώτο τετράμηνο. Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι η ανάσταση του λιανικού εμπορίου, τουλάχιστον στις περιφερειακές αγορές της Αττικής, δεν ήρθε ούτε φέτος το Πάσχα» επισήμανε σε γραπτή δήλωσή του ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου και του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης.