Η υγειονομική κρίση που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τον τουριστικό και ξενοδοχειακό κλάδο δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστες και τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες τύπου airbnb που τα τελευταία δυο – τρία χρόνια αξιοποιούνται από τους ιδιοκτήτες ακινήτων, προκειμένου να μισθώσουν σπίτια και διαμερίσματα σε τουρίστες που θέλουν να κάνουν διακοπές στη χώρα μας.
Όπως εξηγούν παράγοντες της κτηματαγοράς εδώ και ενάμιση περίπου μήνα οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες έχουν «παγώσει» και δεν υπάρχει καμία κινητικότητα, όπως άλλωστε συμβαίνει στο σύνολο του τουριστικού κλάδου.
Η άγνωστη μέχρι στιγμής πορεία της τουριστικής αγοράς για τους επόμενους μήνες προκαλούν προβληματισμό και ανησυχία σε ιδιοκτήτες ακινήτων, που είχαν επενδύσει τα τελευταία χρόνια σε αυτό τον τομέα της βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Όπως επισημαίνουν, έρχονται μεγάλες αλλαγές και ως επικρατέστερο σενάριο είναι όσοι ιδιοκτήτες έχουν εγγράψει τα ακίνητά τους σε πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων να επιστρέψουν στην παραδοσιακή, μακροχρόνια μίσθωση.
Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι είναι πολύ πιθανό φετος να γίνει στροφή στην μακροχρόνια μίσθωση. Δηλαδή τα ακίνητα που μέχρι πρότινος νοικιάζονταν με τη μέρα σε τουρίστες ανά τον κόσμο να μισθωθούν σε ντόπιους, φοιτητές ή εργαζόμενους που διαμένουν στην πόλη.
Η μεγάλη προσφορά βέβαια θα υπερκαλύψει τη ζήτηση, γεγονός που σύμφωνα με τη λογική πάντα, θα οδηγήσει σε περαιτέρω μειώσεις τιμών για τα παραδοσιακά μισθώματα, σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς, οι οποίοι επισημαίνουν παράλληλα πως και οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα που έφερε η πανδημία σε ό,τι αφορά τις τιμές των ακινήτων.
Όπως σημειώνουν οι κτηματομεσίτες με δεδομένο το μεγάλο «πλήγμα» που έχει δεχθεί ο κλάδος της βραχυχρόνιας μίσθωσης, λόγω της αυξημένης εξάρτησής του από τον τουριστικό κλάδο, όταν ομαλοποιηθεί η κατάσταση, το Airbnb δεν θα μπορέσει να συνεχίσει την ανοδική του πορεία.
Υποστηρίζουν επίσης ότι εάν επιμηκυνθεί ο χρόνος όλων αυτών των απαγορεύσεων και δεν έχει βρεθεί το εμβόλιο, είναι σίγουρο ότι οι ζημιές θα είναι τεράστιες με μηδενικές αγοροπωλησίες και επενδύσεις και θα δούμε τις τιμές να μειώνονται κάθετα.
Ειδικότερα, ο κτηματομεσίτης Ανδρέας Ανδρουλιδάκης, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ανέφερε: «Αυτή την περίοδο η κτηματαγορά είναι «παγωμένη». Δεν μπορούμε να κάνουμε εκτιμήσεις αν δεν ανοίξει η αγορά για να δούμε τι τάσεις θα επικρατήσουν. Λόγω της εξέλιξης των πραγμάτων της πανδημίας του κορωνοϊού και χωρίς να έχουμε στοιχεία, υπάρχει ένα σενάριο ότι τα καταλύματα που μέχρι πρότινος διατίθεντο για βραχυχρόνια μίσθωση να μην έχουν μεγάλη ανταπόκριση, οπότε ο κόσμος αρχίζει και προβληματίζεται και σκέφτεται την επόμενη μέρα και ποιο θα είναι το επόμενό του βήμα. Αν δεν αλλάξει το κλίμα, σίγουρα τα Airbnb σταδιακά θα υποχωρούν και οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα στραφούν στη μακροχρόνια μίσθωση. Επειδή τα μηνύματα του τουρισμού δεν είναι αισιόδοξα είναι πολύ πιθανό αυτό το σενάριο. Ωστόσο δεν μπορούμε να μιλήσουμε ακόμα με βεβαιότητα. Περιμένουμε να ανοίξουν πρώτα οι αγορές, γιατί έχει σημασία και ο χρόνος που αυτό θα γίνει. Δηλαδή αν ανοίξουν σύντομα οι αγορές και έχουμε επανεκκίνηση του τουρισμού. θα κρατηθεί η αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Αν όμως αργήσει τότε εκτιμώ ότι θα έχουμε στροφή στην μακροχρόνια μίσθωση».
Αναφορικά με τις αγοραπωλησίες, όπως τόνισε ο κ. Ανδρουλιδάκης, αυτές έχουν «παγώσει». «Δεν έχουμε καθόλου εικόνα, άρα μόνο εκτιμήσεις και εικασίες μπορούμε να κάνουμε. Κατά τα άλλα ότι είναι σε εκκρεμότητα αναφορικά με τις αγοραπωλησίες, περιμένουμε να ανοίξουν οι υπηρεσίες για να ολοκληρωθεί και ότι είναι σε επίπεδο σκέψεων θα επαναπροσδιοριστεί βάσει του κλίματος της αγοράς» είπε.
Από την πλευρά του ο κτηματομεσίτης Νίκος Κασωτάκης, επεσήμανε πως θα πρέπει οι ιδιοκτήτες ακινήτων να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα: «Προς το παρόν τα πάντα είναι παγωμένα. Δεν έχουμε στοιχεία και δεδομένα απτά. Ωστόσο εκτιμούμε ότι με την υπάρχουσα κατάσταση όπως αυτή έχει διαμορφωθεί θα έχουμε στροφή στη μακροχρόνια μίσθωση και σταδιακή εγκατάλειψη των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Αυτό βασίζεται στο γεγονός ότι δεν αναμένουμε μεγάλη εισροή τουριστών τουλάχιστον σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και υπάρχει και ένα θολό τοπίο με τον τουρισμό, πώς θα έρθουν, πότε θα έρθουν, πότε θα πετάξουν αεροπλάνα και όλα αυτά, οπότε λογικά θα στραφούν στην ντόπια αγορά. Έχουμε δει ότι κάποιοι από αυτούς έχουν ανεβάσει σε πλατφόρμες ηλεκτρονικές τα ακίνητά τους για μόνιμη ενοικίαση, όμως οι τιμές που ζητούν είναι υψηλές. Προσπαθούν δηλαδή κατά κάποιο τρόπο να «βγάλουν τα σπασμένα» της Airbnb, όμως, αυτά τα ποσά που ζητούν δεν ευσταθούν. Αυτό το παρατηρήσαμε σε κάποιες περιπτώσεις, όμως, θα πρέπει να αντιληφτούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων την κατάσταση και να προσαρμόσουν τις τιμές των ακινήτων ανάλογα με το βαλάντιο των ντόπιων ενοικιαστών και μάλιστα με δεδομένη την ύφεση και την δύσκολη οικονομική κατάσταση που όλοι βιώνουμε θα πρέπει οι τιμές αυτές να χαμηλώσουν».
Ο κ. Κασσωτάκης εξέφρασε την άποψη ότι η στροφή στη μακροχρόνια μίσθωση θα είναι ένα φυσικό επακόλουθο της πανδημίας τουλάχιστον για την φετινή χρονιά: «Σε ένα βαθμό και τουλάχιστον για φέτος αυτό θα πρέπει να γίνει, καθώς οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα έχουν απώλεια εσόδων, αφού δεν θα έχουμε τουρίστες τουλάχιστον όσους είχαμε τα προηγούμενα χρόνια, οπότε θα πρέπει να στραφούν σε μια άλλη λύση. Από την άλλη θα πρέπει να προσαρμόσουν τις τιμές τους. Δεν μπορούν να ζητούν τιμές βραχυχρόνιας μίσθωσης για μακροχρόνια μίσθωση. Πρέπει να υπάρχει μια λογική σε αυτό το θέμα. Εμείς πιστεύουμε ότι θα πρέπει να προσαρμοστούν οι τιμές στα νέα δεδομένα μέχρι να δούμε που θα κάτσει η μπίλια με τον τουρισμό και πώς θα ξεκαθαριστεί το τοπίο με τον κλάδο αυτό και επίσης δεν γνωρίζουμε πόσο θα διαρκέσει η επιστροφή στην κανονικότητα» είπε και πρόσθεσε ότι «σίγουρα η τοπική αγορά δεν θα μπορέσει να απορροφήσει την προσφορά ακινήτων και τίθεται και το ερώτημα αν οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες θέλουν να το κάνουν.
Από την άλλη η λογική λέει ότι όσοι τουρίστες έρθουν σε πρώτη φάση θα προτιμήσουν τα καταλύματα τα μικρά και όχι τα μεγάλα ξενοδοχεία, οπότε ενδεχομένως κάποια κίνηση να υπάρξει. Όμως όλα είναι ρευστά, δεν μπορούμε να πούμε τίποτα με βεβαιότητα. Εκτιμώ ότι σε ενάμιση μήνα θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει η κατάσταση. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι δεν παίζει ρόλο μόνο η κατάσταση που θα διαμορφωθεί στη χώρα, αλλά και τα μέτρα που θα λάβουν οι χώρες προέλευσης των επισκεπτών μας. Δηλαδή αν θα τους επιτρέψουν να ταξιδέψουν και με ποιους όρους και προϋποθέσεις. Για παράδειγμα ένας Γάλλος πελάτης μας που είναι 75 ετών δεν μπορεί να ταξιδέψει μέχρι και τον Σεπτέμβριο, καθώς ανήκει σε ευπαθή ομάδα και αυτή είναι η πολιτική που ακολουθεί η Γαλλία για τον κορονοϊό. Πλέον είναι θέμα επιβίωσης και δεν αφορά την Ελλάδα. Είναι παγκόσμιο θέμα και πρέπει να δούμε πως θα αντιδράσουν οι οικονομίες του κόσμου. Πώς θα μπορεί πλέον η μεσαία τάξη να ταξιδεύει και σε τι βαθμό θα μπορεί να το κάνει. Αν βέβαια βρεθεί εμβόλιο σύντομα όλα θα είναι διαφορετικά».