Η δίτομη βιογραφία «Ελευθέριος Βενιζέλος, Ο Άνθρωπος, Ο Ηγέτης» που έγραψε ο συγγραφέας Νικόλαος Παπαδάκης, γενικός διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Βενιζέλος» παρουσιάστηκε χθες το απόγευμα στην αίθουσα «Μανόλης Καρέλλης» (πρώην Ανδρόγεω), στο Ηράκλειο.
Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Ηρακλείου, το Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος Βενιζέλος» και τον Δικηγορικό Σύλλογο Ηρακλείου.
«Ο συγγραφέας τίμησε τον πολιτικό που άφησε το στίγμα του στη νεότερη Ελλάδα και στο κρητικό ζήτημα. Ο κ. Παπαδάκης από σήμερα αποτελεί πηγή γνώσης και αλήθειας», επεσήμανε στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.
Ο κ. Αρναουτάκης χαρακτήρισε ακόμη τον Ελ. Βενιζέλο μαέστρο της τέχνης του εφικτού και αριστοτέχνη της έγκυρης εμβέλειας.
Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης, κ. Ειρηναίος, ενώ από την πλευρά του ο δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός έκανε λόγο για «ένα αξιοθαύμαστο έργο, που τιμά με ουσιαστικό τρόπο τον Ελευθέριο Βενιζέλο».
Ο κ. Λαμπρινός αναφέρθηκε στη διορατικότητα του Βενιζέλου και στο γεγονός ότι ήταν «εχθρός του λαϊκισμού, φαινόμενο σπάνιο στην πολιτική ζωή του τόπου, ο οποίος κοιτούσε το δημόσιο συμφέρον».
«Προσφορά στην πατρίδα και το έθνος η υπεράσπιση και η διαιώνιση της μνήμης του μεγάλου συμπατριώτη μας», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Άρης Ροζάκης, που χαρακτήρισε τον συγγραφέα αυθεντικό θεματοφύλακα της διαιώνισης της μνήμης του Ελ. Βενιζέλου.
Ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας υπογράμμισε ότι ο συγγραφέας αποτυπώνει τη βιογραφία του Ελευθερίου Βενιζέλου με «θουκυδιδεια τέχνη, με υπεύθυνο και επιστημονικό τρόπο».
Ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Ευάγγελος Διαμαντόπουλος στάθηκε στην εκπαιδευτική πλευρά της προσωπικότητας Βενιζέλου, τονίζοντας πως πολλά τμήματα του βιβλίου διαβάζονται σαν ένα μυθιστόρημα.
«Tεράστιο το μεταρρυθμιστικό του έργο του Βενιζέλου, ξάφνιαζε πάντα εχθρούς και φίλους. Τον απασχόλησαν από την πρώτη στιγμή τα ζητήματα της εκπαίδευσης» ανέφερε από την πλευρά του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Οδυσσέας Ζώρας, που μίλησε επίσης για τη μεταρρυθμιστική πολιτική του Βενιζέλου στον τομέα της υγείας.
Τέλος ο συγγραφέας Νικόλαος Παπαδάκης αναφέρθηκε στο ιδιαίτερο δέσιμο του με το Ηράκλειο, καθώς από εκεί καταγόταν η μακαρίτισσα η γυναίκα του.
Ο κ. Παπαδάκης έκανε ξεχωριστή μνεία στο προσφυγικό ζήτημα που προέκυψε από τη μικρασιατική καταστροφή. Στην αντιφώνησή του υπογράμμισε πως ο Ελευθέριος Βενιζέλος διαπνεόταν από δυτικές αξίες που εδράζονταν στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.