Διάβασα στις εφημερίδες τα κείμενα για το «Μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας». Και την περιγραφή του μεγάλου αυτού έργου και των όσων αντιπροσωπεύει για τον Μεγάλο Πολιτισμό της Αρχαίας Κρήτης.
Μοντέρνο αρχιτεκτονικό οικοδόμημα, ένα μουσείο διεθνών προδιαγραφών, με εντυπωσιακά ευρήματα, που απλώνονται σε τρεις αίθουσες και μας ταξιδεύουν στην αυγή του ελληνικού πολιτισμού και… επαληθεύουν τον Όμηρο…
Φυσικά και ο ενθουσιασμός μου και η υπερηφάνεια για ό,τι αντιπροσωπεύει η Κρήτη στον ελληνικό πολιτισμό από τα χρόνια του Ομήρου ως σήμερα ήταν ανάλογος.
Την Ελεύθερνα επισκεπτόμουν τακτικά από τα χρόνια που οι ανασκαφές αποκάλυπταν όλο και νέα ευρήματα και οι ειδικοί προέβλεπαν τελικά ότι θα αποτελέσει η περιοχή κέντρο ενδιαφέροντος και αποκαλύψεων ενός μεγάλου πολιτιστικού κέντρου.
Φυσικά και ο κ. Σταμπολίδης που ήταν τότε στο Ρέθυμνο και είχα την τύχη να παραστώ και να απολαύσω έναν ομιλητή με βαθιές γνώσεις και ρητορική, που τολμώ να πω πως από τότε έβλεπα το λαμπρό του μέλλον στην αρχαιολογική επιστήμη και των γνώσεών του την αξιοποίηση από την επιστήμη σε αξιώματα σπουδαία ως εκ των γνώσεών του και του λόγου του σε καταπληκτικό προσόν.
Ας είναι. Ξέρουμε πια ότι ο Σταμπολίδης του Ρεθύμνου είναι μια προσωπικότητα στον τομέα του, η οποία και αξιοποιήθηκε. Έτσι σήμερα μαζί με την περηφάνια για το έργο του Μουσείου της Ελεύθερνας και τις επιπλέον γνώσεις που μας επιφύλαξαν οι ανασκαφές για τον κρητικό πολιτισμό και τη συμβολή της περιοχής που ανήκει στο Νομό Ρεθύμνης την τόσο σημαντική.
Ας είναι εφικτό το σπουδαίο αυτό Μουσείο και τα ευρήματα της Ελεύθερνας να αξιοποιηθούν από την πολιτική και τις αρχές του νομού, ώστε να αποτελέσουν και το διεθνές ενδιαφέρον επισκεψιμότητας διεθνώς και τουριστικώς.
Ας είναι η αξιοποίηση του έργου και των ευρημάτων η συμβολή αυτή, που η σπουδαία αυτή περιοχή αντιπροσωπεύει στον πολιτισμό μας.