Αρκετές είναι οι ελλείψεις σε πολλά φάρμακα στα φαρμακεία της πόλης με την κατάσταση να επιδεινώνεται ιδίως μετά τις γιορτές. Στον απόηχο της επιστολής διαμαρτυρίας που έστειλαν οι φαρμακοποιοί στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, τον Νοέμβριο όπου και εξέφρασαν την έντονη δυσφορία τους αναφορικά με τις έντονες ελλείψεις που παρουσιάζονται, υπήρξε μια σχετική βελτίωση, παρόλα αυτά με την έλευση του νέου έτους οι ελλείψεις γιγαντώθηκαν ξανά, αναγκάζοντας καταναλωτές και φαρμακοποιούς σε «φαρμακευτικό σαφάρι» στις αποθήκες και σε φαρμακεία σε όλο τον νομό. Το πρόβλημα έχει δημιουργηθεί κατά κύριο λόγο από στις εξαγωγές περιορισμένων ποσοτήτων που κάνουν οι φαρμακευτικές εταιρείες, αλλά και από τις παράλληλες επαναπροωθήσεις που γίνονται από την Ελλάδα σε χώρες όπου η τιμή των συγκεκριμένων φαρμάκων είναι συγκριτικά αυξημένη.
Σχετικά με το θέμα ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου Κωνσταντίνος Βαρδιάμπασης, δήλωσε στα «Ρ.Ν.»: «Η κατάσταση στα φαρμακεία του Ρεθύμνου έχει φτάσει σε οριακό σημείο. Παρά την σχετική ύφεση που παρουσίασε το πρόβλημα λίγο πριν τις γιορτές, για μια περίοδο δυο εβδομάδων, με το νέο έτος επανήλθε το πρόβλημα και δυστυχώς έκανε δυναμική επανεμφάνιση, με τα φαρμακεία της πόλης να αδειάζουν σταδιακά. Οι ελλείψεις στο χονδρέμπορο είναι αρκετά μεγάλες και έχει παρουσιαστεί ξανά το φαινόμενο με τα ράφια να αδειάζουν. Το πρόβλημα διαιωνίζεται ενώ πρόσφατα έχει διογκωθεί.
Την επόμενη εβδομάδα έχουμε προγραμματίσει νέο συμβούλιο ξανά, ενώ στόχος μας είναι να προβούμε σε νέες καταγγελίες. Οι μεγαλύτερες ελλείψεις παρατηρούνται σε αντιθρομβωτικά, αντιεπιληπτικά, σε ινσουλίνες και ψυχιατρικά φάρμακα. Τα συγκεκριμένα βρίσκονται σε ελάχιστες ποσότητες στα ράφια των φαρμακείων, ενώ υπάρχουν παραδείγματα ασθενών που έχουν φτάσει σε σημείο να κάνουν επισκέψεις σε πολλαπλά φαρμακεία του Νομού για ένα συγκεκριμένο φάρμακο.
Εμείς από την πλευρά μας συμβουλεύουμε τους πελάτες μας να έρχονται αρκετές μέρες νωρίτερα για συγκεκριμένα φάρμακα, ενώ ερχόμαστε σε επικοινωνία συνεχώς με συναδέλφους για να μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες, καθώς ακόμα και μια συσκευασία μπορεί να αποδειχτεί δυσεύρετη, με τις ελλείψεις που υπάρχουν στις φαρμακαποθήκες. Οι φαρμακευτικές εταιρείες στα συνεχή αιτήματά μας και στις παραγγελίες, μας απαντούν με αποστολή ελάχιστων ποσοτήτων που εκ των πραγμάτων δεν ανταποκρίνονται στη ζήτηση.
Ελπίζω ότι θα βελτιωθεί η κατάσταση από την εφαρμογή του νέου δελτίου τιμών τον Φεβρουάριο, με την αναπροσαρμογή στην τιμολόγηση και δεν θα υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία από τις φαρμακευτικές για μειωμένο στοκ»,
«Ομαλοποιείται το πρόβλημα χορήγησης φαρμάκων υψηλού κόστος στους ασθενείς»
Αναφορικά με το πρόβλημα που υπάρχει στα φαρμακεία των νοσοκομείων σχετικά με τα φάρμακα υψηλού κόστους, αποτέλεσμα του οποίου είναι η ταλαιπωρία ασθενών, όπως οι καρκινοπαθείς, το υπουργείο Υγείας σε ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφέρει ότι αποκαθίσταται σταδιακά και τις επόμενες μέρες θα ομαλοποιηθεί πλήρως η χορήγηση αυτών των ειδικών φαρμάκων στους ασθενείς.
Αναλυτικά, στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:
«Όπως είναι γνωστό από 1-1-2016 επανήλθε η χορήγηση των φαρμάκων υψηλού κόστους (π.χ. ογκολογικά) από τα φαρμακεία των νοσοκομείων, μετά την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει κλειστό προϋπολογισμό και επιβολή claw- back στη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη. Με αυτό τον τρόπο όχι μόνο δεν επιβαρύνονται οι ογκολογικοί ασθενείς, αντιθέτως μπαίνει τέλος στην ταλαιπωρία τους, αφού μέχρι σήμερα αναγκάζονταν να πηγαίνουν στα νοσοκομεία και με τη διαδικασία του «στερείται» να προμηθεύονται τα φάρμακά τους από τον ΕΟΠΥΥ.
Ωστόσο, λόγω αυτής της μεταβατικής περιόδου σε ορισμένα νοσηλευτικά ιδρύματα παρατηρήθηκαν προβλήματα έγκαιρης παραγγελίας και επάρκειας των συγκεκριμένων φαρμάκων. Διευκρινίζεται ότι οι ελλείψεις αυτές οφείλονταν αποκλειστικά στον παραπάνω λόγο και όχι σε ελλιπή χρηματοδότηση, καθώς οι αναγκαίες πιστώσεις των νοσοκομείων είναι διασφαλισμένες.
Με παρεμβάσεις του υπουργείου, των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) και του ΕΟΠΥΥ έχει ήδη αντιμετωπιστεί σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα και τις επόμενες μέρες θα ομαλοποιηθεί πλήρως η χορήγηση αυτών των ειδικών φαρμάκων στους ασθενείς.
Τέλος, σημειώνεται ότι στη σημερινή σύσκεψη που πραγματοποίησε η πολιτική ηγεσία με τους διοικητές και τους υπηρεσιακούς διοικητές- υποδιοικητές των νοσοκομείων της χώρας, δόθηκε η εντολή να υπάρξει στενή παρακολούθηση της διαδικασίας άμεσου εφοδιασμού των φαρμακείων των νοσοκομείων, έτσι ώστε κανένας ασθενής να μη στερηθεί τα φάρμακα που έχει ανάγκη».