Καθώς φέτος συμπληρώθηκαν 79 χρόνια από το θάνατο του μεγάλου Κρητικού πολιτικού Ελευθερίου Βενιζέλου (1936 – 2015), εν είδει αποτίμησης ελάχιστου φόρου στη μνήμη του, θα θέλαμε να αναδημοσιεύσουμε, από τα αρχεία της Βουλής των Ελλήνων, αποσπάσματα από ομιλίες μεταγενέστερών του Προέδρων της Βουλής για τον Βενιζέλο και τη συνεισφορά του στην ελληνική πολιτική και κοινωνία.
Ξεκινάμε από τον Απόστολο Κακλαμάνη. Ο κ. Κακλαμάνης, ως πρόεδρος της Βουλής, μεταξύ άλλων, στις 18.03.2003, για τον Ελευθέριο Βενιζέλο θα δηλώσει: «Με την είσοδο του Βενιζέλου στην πολιτική ζωή της Ελλάδας είναι κυριολεκτικά εκπληκτική η αποφασιστικότητα, η δημοκρατικότητα και η ασύλληπτη ταχύτητα, με τις οποίες η χώρα απέκτησε, εκ του μηδενός, σύγχρονους θεσμούς και στιβαρή νομοθετική υποδομή».
Ο κ. Φίλιππος Πετσάλνικος, πρόεδρος της Βουλής από το 2009 έως το 2012, το 2010 (30 Νοέμβρη) θα αφιερώσει στον Κρητικό πολιτικό και τα εξής εγκώμια: «Προσωπικότητα πολυσχιδής, ο Βενιζέλος υπήρξε ένα πρωτοφανές κράμα Κρητικής ρωμαλέας ψυχής με αυτοπεποίθηση και ταυτόχρονα με μεγάλη πίστη στις δυνάμεις του λαού μας. Παράλληλα ήταν κοινωνός της ευρωπαϊκής κουλτούρας η οποία συνδυαζόταν αρμονικά με την κοσμοπολίτικη ιδιοσυγκρασία του. Οξυδερκής, οραματιστής, αισιόδοξος διακρινόταν από αφοσίωση στους πολιτικούς στόχους του. Γεννημένος σε έναν πολύπαθο, υπόδουλο αλλά περήφανο τόπο, ξεκίνησε ως Επαναστάτης για να βοηθήσει την Κρήτη να απαλλαγεί από την ξένη κυριαρχία».
O κ. Δημήτρης Σιούφας διετέλεσε πρόεδρος της Βουλής την περίοδο 2007 – ’09. Έτσι, απ’ όσα είπε για τον Ελευθέριο Βενιζέλο στις 11.05.2008, θα σταθούμε σε τούτα: «Ο Ελευθέριος Βενιζέλος είναι ο πολιτικός που έδωσε πνοή και περιεχόμενο στο ανορθωτικό όραμα του ελληνισμού μετά από περιόδους στασιμότητας και ταπεινωτικών περιπετειών. Στην υπηρεσία αυτού του οράματος έθεσε τα μοναδικά του προσόντα, ένα τέλειο συνδυασμό ευελιξίας και τόλμης, μιας τόλμης που κινητήρια δύναμη είχε την πίστη στη μοίρα του Έθνους. Μια από τις καίριες επιλογές του ήταν η ένταξη της χώρας μας στη συμμαχία της Αντάντ, κατά τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο. Είχε την πεποίθηση ότι έτσι μόνον θα απελευθέρωνε εθνικούς πληθυσμούς και εδάφη και θα κατοχύρωνε τις εδαφικές διαστάσεις του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους».
Και θα κλείσουμε με μέρος όσων είχε δηλώσει η κ. Άννα Ψαρούδα – Μπενάκη, ως πρόεδρος της Βουλής, στις 15.01.2007: «[…] είναι πλέον εθνική επιταγή η σε βάθος έρευνα και αξιολόγηση των ιστορικών πηγών που αποκαλύπτουν τη συμβολή του Ελευθερίου Βενιζέλου στην πολιτική ιστορία της Ελλάδας. Υπάρχει η απαραίτητη χρονική απόσταση, τα παλαιά διχαστικά πάθη έχουν ατονήσει και μπορεί πια η έρευνα με νηφαλιότητα και αντικειμενικότητα να προσφέρει στην πολιτική επιστήμη χρήσιμα στοιχεία για το παρελθόν και διδάγματα για το μέλλον».
* Ο Γεώργιος Η. Ορφανός είναι υποψήφιος διδάκτωρ στο Α.Π.Θ.