H διαχείριση της πανδημίας Covid-19 και oι επιπτώσεις της στην τοπική οικονομία και κοινωνία ήταν το θέμα της διαδικτυακής συνέντευξης που παραχώρησε στα Μέσα Ενημέρωσης της Κρήτης,ο βουλευτής Ρεθύμνου και τομεάρχης υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, εγκαινιάζοντας μ’ αυτόν τον τρόπο ένα νέο μοντέλο επικοινωνίας με τους δημοσιογράφους και κατ’ επέκταση με τους πολίτες.
Όπως επεσήμανε ο κ. Ξανθός με βάση τα σημερινά δεδομένα η Ελλάδα έχει αποφύγει τον κίνδυνο μιας μεγάλης υγειονομικής τραγωδίας, γεγονός που μπορεί να χαρακτηριστεί επιτυχία της χώρας σημειώνοντας πως αυτό οφείλεται στην έγκαιρη λήψη περιοριστικών μέτρων αλλά στη λήψη μέτρων ενίσχυσης του συστήματος δημόσιας υγείας κατά την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Είχαμε μία θετική αντίδραση έγκαιρης λήψης των περιοριστικών μέτρων που κράτησαν την διασπορά του ιού. Υπήρξε μία σημαντική στήριξη την προηγούμενη περίοδο, που είχε προηγηθεί της πανδημίας. Η πανδημία βρήκε την υγεία της χώρας έχοντας δεχθεί μία «ένεση» σε περιβάλλον μνημονίων και λιτότητας. Είχαμε ενισχύσει με προσωπικό, πόρους και εξοπλισμό τα δημόσια νοσοκομεία και είχαμε εξασφαλίσει την πρόσβαση όλων των πολιτών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη» είπε, προσθέτοντας πως υπό την πίεση της υγειονομικής κρίσης και των αναγκών που δημιούργησε δημιουργήθηκαν νέες κλινικές, προστέθηκαν κρεβάτια στις ΜΕΘ, έγινε ενίσχυση του ΕΣΥ αλλά τόνισε ότι όλες αυτές οι ενέργειες δεν θα πρέπει να είναι συγκυριακές και προσωρινές αλλά να πάρουν μόνιμο χαρακτήρα.
«Η λειτουργία ρουτίνας του ΕΣΥ πάγωσε αυτή την περίοδο και αυτό επέτρεψε και να γίνουν εσωτερικές αναδιατάξεις προσωπικού για να αντιμετωπιστούν οι νέες ανάγκες λόγω του ιού. Δημιουργήθηκαν, δηλαδή, νέες κλινικές, επιπλέον κρεβάτια ΜΕΘ, που στην πλειοψηφία τους προέκυψαν από υπάρχουσες κλίνες ειδικής φροντίδας που προϋπήρχαν στο ΕΣΥ.
Το ζητούμενο τώρα πλέον είναι να μονιμοποιηθεί η διαθεσιμότητα αυτών των κλινών με μόνιμη κάλυψη των αναγκών τους με ανθρώπινο δυναμικό. Και βεβαίως υπήρξε και μία ενίσχυση του ΕΣΥ λόγω της πανδημίας, χωρίς να είναι στον πολιτικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, αλλά υπό την πίεση των γεγονότων και τη συνειδητοποίηση ότι το δημόσιο σύστημα υγείας και οι δομές του είναι αυτές που θα σηκώσουν το βάρος της διαχείρισης της πανδημίας. Έχουν δρομολογηθεί προσλήψεις κυρίως συμβασιούχων, ειδικά νοσηλευτικού προσωπικού και δυστυχώς ελάχιστων γιατρών, που σίγουρα είναι μία ενίσχυση. Αλλά το ζητούμενο είναι αυτή η ενίσχυση να γίνει με μόνιμο και σταθερό τρόπο.
Σήμερα είναι η ευκαιρία, που όλοι αναγνωρίζουν την αξία της δημόσιας περίθαλψης. Αυτοί που στο παρελθόν αμφισβητούσαν την αποτελεσματικότητα και την επάρκεια των δημόσιων δομών και είχαν την λογική του λιγότερου κράτους και ανοιγμάτων στον ιδιωτικό τομέα, ακόμα και αυτοί λοιπόν, αναγκάζονται να παραδεχθούν την αξία της δημόσιας περίθαλψης και την ανάγκη επένδυσης στον δημόσιο τομέα υγείας, στην στήριξη των δομών και των ανθρώπων του» τόνισε, προσθέτοντας ότι δεν χρειάζονται πανηγυρισμοί αλλά συνεχής εγρήγορση καθώς όπως είπε θα υπάρξει σταδιακή αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων αλλά ο ιός δεν εξαφανίστηκε: « Ο ιός κυκλοφορεί ανάμεσα μας. Θεωρώ ότι είναι σημαντικό σε αυτή τη φάση να υπάρξει επιστημονική τεκμηρίωση των τελικών αποφάσεων της κυβέρνησης. Πρέπει λοιπόν να συνεχίσουμε να κάνουμε και τώρα αυτό που κάναμε από την αρχή, να ακούμε τους ειδικούς λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα και στη συνέχεια η πολιτεία να έρχεται να εφαρμόσει με τη μέγιστη δυνατή πληρότητα και αποτελεσματικότητα τις οδηγίες τους. Πρέπει να πάμε σε μία σταδιακή αποκλιμάκωση, με μία χρονοσειρά, που θα επιτρέπει την απομάκρυνση από τη φάση των περιορισμών σταδιακά σε κρίσιμους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Έτσι θα έχουμε τη δυνατότητα να επαναπροσδιοριστούν οι αποφάσεις εάν προκύψουν δυσμενείς εξελίξεις στην πορεία και να μπορούν να γίνουν διορθωτικές κινήσεις.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ αυτό είναι πολύ κρίσιμο. Πρέπει να υπάρξει ένας κομβικός υγειονομικός χάρτης, να υπάρξουν δικλείδες ασφαλείας, που θα τεθούν από τους επιστήμονες, οι οποίες θα τηρηθούν απαρέγκλιτα και θα ελεγχθεί η κυβέρνηση για την εφαρμογή τους».
Απαντώντας ο κ. Ξανθός για το νοσοκομείο Ρεθύμνου, το οποίο αν και δεν είχε οριστεί ως νοσοκομείο αναφοράς για τον κορονοϊό διαχειρίστηκε ασθενείς με Covid 19, πως θεωρεί ότι πρέπει να θωρακιστεί περαιτέρω, απάντησε:
«Έκαναν μια πολύ καλή οργανωτική προετοιμασία για υποδοχή και σωστή διαχείριση κα ύποπτων και επιβεβαιωμένων περιστατικών κορονοϊού και μάλιστα έχει νοσηλεύσει τις 2 επιβεβαιωμένα περιστατικά που πήραν εξιτήριο. Έχει διαχειριστεί πολλά ύποπτα κρούσματα με τον πιο επιστημονικά ασφαλή ενδεδειγμένο τρόπο. Το μεγάλο έλλειμμα του νοσοκομείου είναι το ανθρώπινο δυναμικό του. Αυτό χρειάζεται ένα σχεδιασμό που να ξεκινά από σήμερα, το 2020, για την κάλυψη των αναγκών, με μόνιμο προσωπικό και να έχει ένα βάθος 3-4ετιας. Με τον νέο οργανισμό, με την αναβάθμιση των υποδομών του και του εξοπλισμού του που έχουν δρομολογηθεί και κάποια στιγμή μαζί και με την προοπτική ενός νέου συγχρόνου νοσοκομείου έξω από το αστικό ιστό της πόλης νομίζω ότι μπαίνουμε σε μια φάση που μπορούμε με πιο βιάσιμο τρόπο να ανοίξουμε αυτή τη συζήτηση και να κάνουμε ένα προγραμματισμό αναζητώντας τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία. Νομίζω ότι είναι μια πολύ θετική προοπτική την οποία πρέπει σιγά-σιγά αφού αντιμετωπίσουμε τις επείγουσες ανάγκες να αρχίσουμε αν οικοδομούμε το αύριο. Οφείλει η κοινωνία, οι φορείς, τα ΜΜΕ, να συντηρήσουν ένα κλίμα αναγνώρισης των αναγκών και από κοινού διεκδίκησης λύσεων για το νοσοκομείο».
Ερωτώμενος ο τομεάρχης υγείας του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάγκη διενέργειας πολύ μεγαλύτερου αριθμού διαγνωστικών τεστ στον πληθυσμό της Ελλάδας ώστε να υπάρξει μια καλύτερη εικόνα απ’ αυτήν που υπάρχει σήμερα, απάντησε:
«Στη νέα φάση της αποκλιμάκωσης των μέτρων, χρειάζεται και μία προετοιμασία για το επόμενο κύμα αλλά και για τον κίνδυνο να έχουμε πιθανές αναζωπυρώσεις τους επόμενους μήνες. Πρέπει να ενισχύσουμε τα δεδομένα που έχουμε από διαγνωστικούς ελέγχους.
Πρέπει να έχουμε την επάρκεια την διαγωνιστική να αντιμετωπίσουμε προβλήματα που υπάρχουν. Χρειαζόμαστε, λοιπόν, περισσότερα τεστ, δεν έχουμε επί του παρόντος ένα αξιόπιστο τεστ που να ελέγχει τα αντισώματα στον γενικό πληθυσμό. Θα πρέπει να αυξήσουμε την παραγωγικότητα των δημόσιων εργαστηρίων. Μπορούμε έτσι να έχουμε την ασφάλεια ότι δεν θα υστερεί η χώρα μας στο διαγνωστικό κομμάτι και θα έχει τα απαραίτητα μέσα για να αντιμετωπίσει τα κρούσματα το επόμενο διάστημα.
Ακριβή εικόνα της διασποράς του ιού δεν την έχει καμία χώρα. Αυτό πρέπει να έχουμε υπόψη μας. Πρέπει να παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις, να είμαστε προετοιμασμένοι για να έχουμε πρόσβαση στις νέες διαγνωστικές δυνατότητες και φυσικά στη συνέχεια θεραπευτικές δυνατότητες, μέσα από τα εμβόλια και φάρμακα. Γιατί η χώρα μας θα πρέπει να διασφαλίσει ότι οι πολίτες της θα έχουν ευχερή πρόσβαση όποτε χρειαστεί».
Κληθείς ο κ. Ξανθός να απαντήσει για την άποψη του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση στις αρχές Μαρτίου και πως αξιολογεί τη διαχείριση που έγινε σε συνεργασία με την ειδική επιστημονική επιτροπή αλλά και ειδικότερα να σχολιάσει την επιλογή του Σωτήρη Τσιόδρα να αναλάβει τον ρόλο της επικοινωνίας με τους πολίτες για τον κορονοϊό, ο κ. Ξανθός επανέλαβε την άποψη που έχει εκφράσει ότι πρόκειται για εξαιρετικό επιστήμονα.
«Εκφράζουμε τη αμέριστη εμπιστοσύνη μας στους ειδικούς λοιμωξιολόγους και επιδημιολόγους που αποτελούν μια πολύ σοβαρή και έγκυρη επιστημονική επιτροπή η οποία έχει αναλάβει να παρακολουθεί τα δεδομένα, να αξιολογεί τις εξελίξεις και να εισηγείται στην πολιτεία, στην κυβέρνηση τα ενδεικνυόμενα σε κάθε φάση μέτρα.
Επικεφαλής αυτή της επιτροπής είναι ο Σωτήρης Τσιόδρας, ένας εξαιρετικός επιστήμονας ο οποίος νομίζω με επιστημονική εγκυρότητα και με ήθος, διαχειρίζεται αυτή την περίοδο την υγειονομική κρίση και την έγκαιρη και αποτελεσματική ενημέρωση των πολιτών.
Το ζητούμενο, για μας, είναι η κυβέρνηση να υλοποιεί τις εισηγήσεις με τη μέγιστη δυνατότητα ,πληρότητα και αποτελεσματικότητα, χωρίς ολιγωρίες, χωρίς κενά, χωρίς ελλείψεις, παραλείψεις, λάθη, αστοχίες ή και αδιαφανείς διαδικασίες που εγείρουν κριτική για ευνοϊκή μεταχείριση συμφερόντων κλπ. Αυτός είναι ο ρόλος της αντιπολίτευσης, αυτός είναι ο ρόλος του έλεγχου του κυβερνητικού έργου. Μένουμε προσηλωμένοι στις επιστημονικές οδηγίες και ελέγχουμε την κυβέρνηση για την υλοποίηση των οδηγιών. Αυτό είναι το στίγμα το πολιτικό που έχουμε δώσει μέχρι σήμερα και είναι μια θέση και μια τακτική που εκφράζουμε όλοι, με ενιαιο τρόπο, από τον πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσιπρα μεχρι τα υπόλοιπα κοινοβουλυετικά και πολιτικά στελέχη», ανέφερε, ενώ σχετικά με την έγκαιρη λήψη μέτρων πρόσθεσε ότι ακούστηκαν οι εισηγήσεις των επιστημόνων, τα αντανακλαστικά λειτούργησαν ικανοποιητικά κι αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πορεία της πανδημίας στη χώρα μας και στη μειωμένη θνησιμότητα.
Ο Ανδρέας Ξανθός, αναφερόμενος στις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στη χώρα και τοπικά, ανέφερε ότι απαιτείται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. Όπως είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σχέδιο, το «Μένουμε όρθιοι», που είναι μια ολοκληρωμένη πρόταση με δέσμη μέτρων στήριξης όλων των παραγωγικών κλάδων καθώς και μέτρων στήριξης του κοινωνικού κράτους.
«Το «Μένουμε Όρθιοι» είναι ένα σχέδιο ύψους 26 δισ. ευρώ, 15% του ΑΕΠ, είναι αντίστοιχο των παρεμβάσεων που έχουν γίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Δεν μπορούμε να πάμε στη λογική του βλέποντας και κάνοντας, γιατί έχει αποδειχθεί ότι λειτουργεί αρνητικά. Τώρα χρειάζεται ένα σήμα ασφάλειας και στις επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Υπάρχει μία συγκροτημένη πολιτική να αποτρέψει τη ζημιά και να αποτρέψει τον φαύλο κύκλο μίας νέας ύφεσης.
Σε αυτήν τη φάση ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει και μπορεί να διεκδικήσει τον πολιτικό ρόλο μίας ασπίδας προστασίας και της κοινωνίας και των αδύναμων και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και των συλλογικών αγαθών και ιδιαίτερα του δημόσιου συστήματος υγείας. Με τεκμηριωμένες προτάσεις, σε επαφή με τους ανθρώπους που αγωνιούν για την επόμενη μέρα, με τις κοινωνικές δυνάμεις που πιέζουν για μία πιο αποτελεσματική παρέμβαση από το κράτος την επόμενη περίοδο. Και για μία πιο αποτελεσματική στήριξη από την Ευρώπη βεβαίως, η οποία πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να στηρίξει με αποτελεσματικό τρόπο τις χώρες και τις οικονομίες που πλήττονται. Έτσι θα μπορέσουμε να βγούμε από την περίοδο αυτή με τις λιγότερες δυνατές απώλειες και να παραμείνει όρθια και η κοινωνία και η οικονομία και το δημόσιο σύστημα υγείας και το κοινωνικό κράτος στην χώρα μας».
Ερωτώμενος ο κ. Ξανθός για τη στήριξη του σημαντικότερου πυλώνα οικονομίας της Κρήτης, του τουρισμού δηλαδή που έχει δεχτεί ισχυρό πλήγμα, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση σημειώνοντας ότι: «Οι μέχρι τώρα κινήσεις της κυβέρνησης δεν δημιουργούν την αίσθηση μίας συγκεκριμένης στρατηγικής για το πως θα πάμε με ένα ασφαλή τρόπο σε μία εκκίνηση της τουριστικής περιόδου. Έχουμε ακούσει αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις, έχουμε ακούσει από τον υπουργό να μιλάει για υγειονομικά διαβατήρια και να βγαίνει ο ΠΟΥ να λέει ότι τέτοια δυνατότητα δεν υπάρχει. Στους ανθρώπους του τουρισμού υπάρχει αγωνία, αλλά και μία ισχυρή βούληση να γίνει μία σωστή προετοιμασία ώστε να πάμε κάποια στιγμή -το timing θα εκτιμηθεί- σε μία προετοιμασμένη έναρξη της τουριστικής σεζόν, παίρνοντας υπόψη τις οδηγίες των επιστημόνων, με έναν οδικό χάρτη που θα θέτει υγειονομικά στάνταρντς, προδιαγραφές ασφαλείας που θα τηρηθούν και θα εφαρμοστούν με έναν ενιαίο τρόπο στην χώρα μας από τα ξενοδοχεία και τις τουριστικές επιχειρήσεις. Θα ήταν ιδανικό αυτό να έχει μία ευρωπαϊκή διάσταση. Σε κάθε περίπτωση, εμείς θα το διαχειριστούμε σε εθνικό επίπεδο, ώστε το όποιο τουριστικό ρεύμα υπάρξει, να το διαχειριστούμε με τρόπο ασφαλή και ταυτόχρονα να ενισχύσουμε τον εσωτερικό τουρισμό, ενισχύοντας το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού με ένα ειδικό επίδομα, εισοδηματικής ενίσχυσης για διακοπές στη χώρα μας, για να ενισχύσουμε τη χώρα και να δώσουμε τη δυνατότητα στους πολίτες να αποσυμπιεστούν μετά την παρατεταμένη περίοδο καραντίνας».
Σημ.: Το βίντεο με ολόκληρη την συνέντευξη του κ.Ξανθού έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα των «Ρ.Ν.».