Όλο και περισσότερες είναι οι Ρεθεμνιώτισσες που την τελευταία πενταετία «επιστρέφουν» στο Δημόσιο Νοσοκομείο για να γεννήσου το μωρό τους. Η οικονομική κρίση είναι ένας από τους βασικούς λόγους που πολλές έγκυες γυναίκες εγκαταλείπουν τις ιδιωτικές Μαιευτικές Κλινικές των γειτονικών νομών και εμπιστεύονται το προσωπικό της Μαιευτικής Κλινικής του Νοσοκομείου μας για να φέρουν στον κόσμο το παιδί τους.
Σύμφωνα με στοιχεία της Μαιευτικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, η αύξηση αυτή στους τοκετούς παρατηρείται κυρίως από το 2010-2011 και μετά, με τα νούμερα να δείχνουν ότι σταθεροποιείται η ανοδική τάση, στην επιλογή των ζευγαριών να γεννήσουν το παιδί τους κάτω από την ομπρέλα του Δημόσιου Νοσοκομείου. Συγκεκριμένα και ενώ οι τοκετοί στο Νοσοκομείο κυμαίνονταν συνήθως πάνω από 300 τον χρόνο, τα τελευταία 3-4 χρόνια έχουν ξεπεράσει τους 400. Πέρυσι (από 01/01/2013 έως 31/12/2013) ο συνολικός αριθμός των τοκετών ήταν 462, από τους οποίους οι 277 έγιναν με τη διαδικασία της καισαρικής τομής και οι 185 με τη φυσιολογική μέθοδο. Φέτος από την αρχή της χρονιάς (01/01/2014) έως σήμερα κι ενώ απομένουν τρεις ακόμη μήνες για να συμπληρωθεί η χρονιά, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί συνολικά 335 τοκετοί, οι 205 από τους οποίους με καισαρική, ενώ οι 185 με φυσιολογικό τρόπο. Όπως εκτιμά μάλιστα ο διευθυντής της Μαιευτικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ρεθύμνου κ. Δημήτρης Βαονάκης, η φετινή χρονιά αναμένεται να κλείσει στα ίδια με τα περσινά αυξημένα επίπεδα.
«Υπάρχει σαφής αύξηση των γεννήσεων στο Νοσοκομείο του Ρεθύμνου τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης και κυρίως από το 2011 και μετά. Αυτό οφείλεται από τη μία στην οικονομική δυσκολία του κόσμου αλλά και στο γεγονός ότι δεν υπάρχει κάποια ιδιωτική Μαιευτική Κλινική στην πόλη» αναφέρει στα «Ρεθεμνιώτικα Νέα» ο κ. Δημήτρης Βαονάκης, ο οποίος υπηρετεί στο Νοσοκομείο για περισσότερα από 25 χρόνια. Η επιλογή πάντως του Δημόσιου Νοσοκομείου κι όχι κάποιας ιδιωτικής Μαιευτικής Κλινικής, δεν γίνεται, σύμφωνα με τον ίδιο, μόνο με αυστηρά οικονομικά κριτήρια, αλλά και επειδή ακριβώς παρέχεται πλήρης εξασφάλιση στην έγκυο από πλευράς ιατρικής παρακολούθησης. «Το πλεονέκτημα να γεννήσει μία γυναίκα στο Δημόσιο Νοσοκομείο είναι η μεγαλύτερη ασφάλεια. Οποιαδήποτε επιπλοκή υπάρξει μπορεί πολύ πιο γρήγορα και εύκολα να αντιμετωπιστεί στο Νοσοκομείο. Καταρχήν στο Νοσοκομείο του Ρεθύμνου υπάρχει αιμοδοσία αλλά και μονάδα θεραπείας για οποιαδήποτε επιπλοκή ή παρενέργεια προκύψει κατά τη διάρκεια του τοκετού» προσθέτει ο διευθυντής της Μαιευτικής Κλινικής.
Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι αυξημένα είναι τελευταία τα ποσοστά των γυναικών που γεννούν με τη διαδικασία του φυσιολογικού τοκετού, όπου στα Δημόσια Νοσοκομεία κρίνεται με καθαρά επιστημονικά κριτήρια από το ιατρικό προσωπικό της κλινικής και δεν εναπόκειται στην απόφαση ή την επιθυμία της εγκύου. Όπως τονίζει ο κ. Δημήτρης Βαονάκης η μέθοδος του τοκετού που θα επιλεχθεί τελικά αποφασίζεται από τους μαιευτήρες, με βάση τις ιδιαίτερες συνθήκες της κάθε μίας περίπτωσης ξεχωριστά. «Εμείς εδώ στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου δεν κάνουμε «επαγγελματική» ιατρική για να επιλέξουμε την εύκολη λύση της καισαρικής τομής. Στα Νοσοκομεία δεν αποφασίζουν οι γυναίκες, αποφασίζουν οι γιατροί, αποφασίζει η κλινική. Οι γυναίκες μπορούν να αποφασίζουν όταν έχουν το δικό τους ιδιώτη μαιευτήρα και αποφασίζουν να πάνε να γεννήσουν ιδιωτικά» επισημαίνει ο ίδιος.
Τα κόστη σε δημόσιες και ιδιωτικές κλινικές
Για το μέσο νοικοκυριό η Δημόσια Μαιευτική Κλινική δείχνει να αποτελεί συχνά μοναδική επιλογή για το Ρέθυμνο. Με βάση τον ενιαίο κανονισμό του ΕΟΠΥΥ (στον οποίο εντάσσονται ΙΚΑ, Δημόσιο, ΟΓΑ και ΟΑΕΕ), οι ασφαλισμένες που γεννούν είτε φυσιολογικά είτε με καισαρική σε Δημόσιο Νοσοκομείο δε δικαιούνται πλέον το επίδομα τοκετού. Ωστόσο, παίρνουν αντί μαιευτικής περίθαλψης, ένα εφάπαξ χρηματικό βοήθημα ύψους 900 ευρώ. Αν γεννήσουν δίδυμα, παίρνουν 1.200 ευρώ και για τρίδυμα 1.600 ευρώ. Σημειώνεται ότι το βοήθημα είναι μειωμένο, καθώς μέχρι πρόσφατα έφτανε τα 1.765 ευρώ ανά τοκετό, ανάλογα με τον ασφαλιστικό φορέα.
Στις περιπτώσεις που η μητέρα χρειαστεί νοσηλεία για παραπάνω από τέσσερις ημέρες λόγω επιπλοκών, τότε οι ασφαλιστικοί οργανισμοί καταβάλλουν αντίστοιχα την προβλεπόμενη δαπάνη με βάση το ημερήσιο νοσήλιο, όπως έχει διαμορφωθεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση. Στην περίπτωση αυτή δε χορηγείται στις ασφαλισμένες το βοήθημα τοκετού, αλλά καταβάλλεται απευθείας από τον οικείο ασφαλιστικό φορέα το κλειστό ενοποιημένο νοσήλιο στο Νοσοκομείο έναντι της μαιευτικής περίθαλψης που παρασχέθηκε.
Από την πλευρά τους οι ιδιωτικές κλινικές στην Κρήτη έχουν υποχρεωθεί λόγω της οικονομικής κρίσης να ρίξουν τις τιμές τους και να προβαίνουν ακόμη και σε προσφορές, ενώ διατηρούνται κανονικά στον τιμοκατάλογό τους οι τοκετοί πολυτελείας. Οι κλινικές χρεώνουν, ενδεικτικά, για φυσιολογικό τοκετό για δυο ημέρες από 750-3.764 ευρώ ανάλογα με το θάλαμο (μονόκλινο, λουξ, σουίτα κ.λπ.). Στις τιμές συνήθως περιλαμβάνονται βασικές παροχές νοσηλείας της μητέρας και του νεογνού, Φ.Π.Α., όχι όμως και ιατρικές αμοιβές. Για καισαρική, χρεώνουν, ενδεικτικά, για τρεις ημέρες από 1.250-4.435, ανάλογα με το δωμάτιο. Στο κόστος περιλαμβάνονται, κατά περίπτωση, η παραμονή, η χρήση καρδιοτοκογράφου, διάφορα αναλώσιμα, έξοδα χειρουργείου και παιδιατρική παρακολούθηση.
Όσο για τις γυναίκες που επιλέγουν την ιδιωτική κλινική, ανεξαρτήτως αν ο τοκετός είναι φυσιολογικός ή με καισαρική τομή, καταβάλλονται απευθείας στις ασφαλισμένες, μετά την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών, το επίδομα μαιευτικής περίθαλψης, ακριβώς εξαιτίας της έλλειψης συμβάσεων και άρα καταβολής νοσηλίων απευθείας στις κλινικές.