Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΠΛΗΤΤΕΙ ΤΟ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
Εμπορικές επιχειρήσεις του Ρεθύμνου στα όρια της βιωσιμότητας
• Επαληθεύτηκαν οι προβλέψεις για περιορισμένες πωλήσεις κατά την ενδιάμεση εκπτωτική περίοδο
Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΣΥΝΟΛΑΚΗ
Επαληθεύτηκαν οι αρνητικές προβλέψεις των εμπόρων του Ρεθύμνου σχετικά με το αγοραστικό ενδιαφέρον των καταναλωτών κατά την ενδιάμεση εκπτωτική περίοδο, που ολοκληρώνεται σήμερα. Η «οικονομική ανάσα» στην αγορά δεν ήρθε ούτε από το δεκαήμερο των προσφορών, αφού παρά τις εκπτώσεις και τις προσφορές, οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, οι φόροι που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι, καθώς και οι καθημερινές υποχρεώσεις των νοικοκυριών, αποτελούν αιτίες που αναγκάζουν τους πολίτες να περιορίζονται στα απαραίτητα και να πραγματοποιούν αγορές με το «σταγονόμετρο».
Σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο Ρεθύμνου, τα τοπικά καταστήματα κινήθηκαν σε σχετικά καλύτερα επίπεδα, σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, μόλις τις δυο πρώτες μέρες της ενδιάμεσης εκπτωτικής περιόδου, κι από εκεί και έπειτα διαπιστώθηκε ότι το καταναλωτικό ενδιαφέρον ήταν σχεδόν μηδενικό.
Εξαιτίας, πάντως, της παρατεταμένης περιόδου «αναδουλειάς» που καταγράφεται, με μικρή εξαίρεση την ολιγοήμερη κίνηση του Πάσχα, οι έμποροι του Ρεθύμνου κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που επικρατεί στην τοπική αγορά, σημειώνοντας ότι δεκάδες τοπικές επιχειρήσεις βρίσκονται στα όρια της βιωσιμότητας και ατενίζουν το μέλλον με απαισιοδοξία.
«Δυο μέρες υπήρξε κίνηση στην αγορά, χωρίς σπουδαία πράγματα. Ουσιαστικά επρόκειτο για καταναλωτές που είχαν κάποιες ανάγκες κι αντί να ψωνίσουν την περίοδο του Πάσχα, περιμένουν μερικές μέρες για να βγουν κερδισμένοι από την έκπτωση. Με βάση την εικόνα που έχουμε από περιοχές της υπόλοιπης χώρας, η εκπτωτική περίοδος δεν πήγε καλά γενικά, όχι μόνο στο Ρέθυμνο» δήλωσε στα «Ρ.Ν.» ο γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου, Μανώλης Σταματογιαννάκης.
Οι αιτίες της πτώσης του λιανεμπορίου
Ανατρέχοντας στις αιτίες που έχουν προκαλέσει την τεράστια «βουτιά» στον κύκλο εργασιών, που σημειώνεται στην αγορά του Ρεθύμνου, έμποροι με πολλά χρόνια εμπειρίας στο λιανικό εμπόριο, τονίζουν ότι η τρέχουσα εκπτωτική περίοδος ήταν εξ αρχής «καταδικασμένη» λόγω της έλλειψης χρημάτων εκ μέρους των καταναλωτών, λόγω της εκλογικής διαδικασίας στην οποία απασχολείται μεγάλος αριθμός πολιτών, καθώς και λόγω των κλιματολογικών συνθηκών που δεν ευνοούν τις αγορές ανοιξιάτικων και καλοκαιρινών προϊόντων.
Σχετικά με τον αντίκτυπο που έχει στην τοπική αγορά η προεκλογική περίοδος, ο κ. Σταματογιαννάκης ανέφερε: «Αν υπολογίσουμε τον αριθμό των υποψηφίων και τoν αριθμό των ατόμων που απασχολούνται στην εκλογική διαδικασία, προκύπτει ένα τεράστιο νούμερο ανθρώπων, περίπου 5.000-6.000, άμεσα ή έμμεσα, οι οποίοι ασχολούνται μονάχα με αυτό.
Όλα αυτά έχουν αντίκτυπο στην αγορά. Αυτός ο κόσμος λείπει από την αγορά και με διαφορετικές συνθήκες θα μπορούσαν να είχαν βοηθήσει τα τοπικά εμπορικά καταστήματα κατά τη διάρκεια της ενδιάμεσης εκπτωτικής περιόδου».
Γενικότερα, ωστόσο, οι έμποροι σημειώνουν πως αν δεν ενισχυθεί η πραγματική οικονομία άμεσα, το λιανικό εμπόριο θα περάσει μέρες αρκετά δυσκολότερες σε σχέση με τις σημερινές, ενώ ζητούν από τους καταναλωτές περισσότερη κατανόηση επισημαίνοντας ότι η έλλειψη ρευστότητας, η απουσία τραπεζικής χρηματοδότησης και η υποχρέωσή τους να πληρώνουν τα εμπορεύματα τοις μετρητοίς, τους στερεί τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε μεγαλύτερες μειώσεις τιμών και σε υψηλότερα ποσοστά έκπτωσης.
Οι δυσκολίες των εμπόρων
Μια άλλη παράμετρος που αναδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος στην αγορά και καταδεικνύει τη δυσκολία όχι μόνο των καταναλωτών αλλά και των εμπόρων, αφορά την επάρκεια των εμπορευμάτων στα τοπικά καταστήματα. Οι οικονομικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στη χώρα, επηρεάζουν άμεσα και την ικανότητα προμήθειας νέων ειδών και προϊόντων από τους εμπόρους, καθώς η «βουτιά» στον τζίρο και οι περιορισμένες εισπράξεις, σε συνδυασμό με την έλλειψη τραπεζικής χρηματοδότησης, την σπάνια πια δυνατότητα πληρωμής με επιταγές, την καταβολή του ποσού μετρητοίς στις εταιρείες, την απουσία τραπεζικών χρηματοδοτικών προγραμμάτων για πωλήσεις με μηνιαίες δόσεις κ.α., αφαιρούν τη δυνατότητα από τις επιχειρήσεις να πραγματοποιούν πολλές και συχνές αγορές από τους προμηθευτές τους.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, αρκετές τοπικές επιχειρήσεις, όλων των ειδών, να περιορίζουν τη γκάμα τους στα απαραίτητα εμπορεύματα που απαιτούνται για τη λειτουργία ενός καταστήματος, ενώ η έλλειψη εμπορευμάτων και ο περιορισμός του κέρδους λειτουργεί αποτρεπτικά ως προς τις προθέσεις των εμπόρων για προσφορές και μεγάλα ποσοστά εκπτώσεων.
Καταλήγοντας, ο γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου σημείωσε τα εξής: «Το 70%-80% των εμπορευμάτων στην αγορά είναι προπληρωμένα από τους καταστηματάρχες. Θα ήθελα να επισημάνω στους καταναλωτές την ανάγκη να δείχνουν μεγαλύτερη κατανόηση στους επιχειρηματίες, διότι έτσι όπως έχει διαμορφωθεί το οικονομικό τοπίο, δεν έχουν πολλά περιθώρια για να προχωρήσουν τα καταστήματα σε μεγαλύτερες μειώσεις τιμών, σε εκπτώσεις ή προσφορές.
Ο έμπορος περιμένει μέσω των πωλήσεων να αντικαταστήσει τα προϊόντα που πωλούνται, να πληρώσει λειτουργικά κόστη, φόρους και άλλες υποχρεώσεις. Η κατάσταση είναι δύσκολη για όλους μας».