Με αφορμή την απόφαση του Πρωτοδικείου Ρεθύμνου για την κατανομή των εδρών 5 -4 στο Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου, ύστερα από προσφυγή που είχε καταθέσει ο μειοψηφών συνδυασμός «Ρεθεμνιώτικο Εμπόριο με το βλέμμα στο αύριο», το Μέλος του προσωρινού ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου Κόστα Κωνσταντίνος, σε ανακοίνωση του αναφέρει:
“Ύστερα από ένα διάστημα σχεδόν 6 μηνών, που ο Εμπορικός Σύλλογος έμεινε ακέφαλος και μάλιστα σε μια κρίσιμη περίοδο για την συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων, η προχθεσινή απόφαση του πρωτοδικείου βάζει επι τέλους τέρμα σε αυτό το καθεστώς.
Το δικαστήριο έκανε δεκτή την προσφυγή του συνδυασμού μας και όρισε προσωρινή διοίκηση με κατανομή των εδρών 5-4 και όχι 6-3. Ό,τι ακριβώς ζητούσαμε από την πρώτη στιγμή. Η απόφαση είναι και προσωπική δικαίωση αφού η έδρα που έγινε απόπειρα να «κλαπεί» ήταν αυτή που οι συνάδελφοι είχαν εμπιστευτεί στο πρόσωπό μου. Κυρίως είναι δικαίωση όλου του συνδυασμού μας, που από την πρώτη στιγμή καταδικάσαμε την νόθευση της εκφρασμένης στην κάλπη βούλησης των συναδέλφων.
Προειδοποιήσαμε για τον κίνδυνο ο Σύλλογος να μπει σε περιπέτειες αφήνοντας, σε κρίσιμες εποχές, ανυπεράσπιστους τους συναδέλφους.
Η απόφαση αφήνει πλήρως εκτεθειμένο τον συνδυασμό της πλειοψηφίας που έκανε ότι μπορούσε για να καπηλευτεί την έδρα που δεν του ανήκε. Παραβίασε επανειλημμένα το καταστατικό, επικαλέστηκε ανύπαρκτες ενισχυμένες αναλογικές, αποπειράθηκαν να λειτουργήσουν το ΔΣ με 8 αντί για 9 μέλη!!! Εννοείται πως όλες οι αποφάσεις και πράξεις αυτής της περιόδου είναι άκυρες.
Ελπίζουμε τα παθήματα να γίνουν μαθήματα σε όλους μας και να πάμε παρακάτω. Η κατάσταση που βιώνει η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων είναι δραματική. Μετά τα 2 χρόνια πανδημίας, που η εύκολη λύση για την κυβέρνηση ήταν να μας κλείνει τα μαγαζιά και να μας μετατρέπει σε χωροφύλακες των πελατών μας, ήρθαν τα χρέη σε τράπεζες ασφαλιστικά ταμεία, εφορίες που για λίγο είχαν μπει κάτω από το χαλί, η έκρηξη της ακρίβειας, η απογείωση των «πράσινων» λογαριασμών της ΔΕΗ, των καυσίμων κλπ, που εξανεμίζουν το ήδη χαμηλό λαϊκό εισόδημα και τους τζίρους των μαγαζιών μας φυσικά. Και σα να μην έφταναν αυτά, με την απαράδεκτη Ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία, τους ανταγωνισμούς και τις κυρώσεις απογειώνονται τα κέρδη των ενεργειακών κολοσσών και ο λογαριασμός πάει στους λαούς και τα μαγαζιά μας φυσικά. Κι όλ’ αυτά την ώρα που τα δισεκατομμύρια του ταμείου ανάκαμψης και του αναπτυξιακού νόμου διοχετεύονται στους μεγάλους ομίλους και στους μικροεπαγγελματίες και τον λαό έρχεται μόνο ο λογαριασμός. Εκατοντάδες συνάδελφοί μας αντιμετωπίζουν πλέον πρόβλημα επιβίωσης των επιχειρήσεών τους.
Είναι προφανές ότι την πραγματικότητα αυτή μπορεί ο κάθε ένας και μέσα στο ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου, να την περιγράφει με διαφορετικές αποχρώσεις, που είναι σεβαστές αλλά δεν πρέπει να αποτελέσουν εμπόδιο το να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα και την ανάγκη: Να βάλουμε μπροστά τα αιτήματα και τα μέτρα που θα εξασφαλίσουν να επιβιώσουν οι οικογένειές μας, οι επιχειρήσεις και τα μαγαζιά μας.
Άμεσα πρέπει η σύμβουλος που πλειοψήφησε να συγκαλέσει το ΔΣ για να κατανείμει τις αρμοδιότητες. Θα είναι το πρώτο τεστ ωριμότητας και απαγκίστρωσης από λογικές ηγεμονισμού και αποκλεισμών. Προφανώς θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν ο συσχετισμός αλλά και η ανάγκη να λειτουργήσει ο Σύλλογος εκφράζοντας και το έτσι κι αλλιώς υψηλό ποσοστό της μειοψηφίας. Ο συνδυασμός μας πρέπει να παραμερίσει τα δικαιολογημένα του παράπονα. Να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν.
Αμέσως μετά πρέπει να δούμε με ποια αιτήματα, με ποιες διεκδικήσεις από την κυβέρνηση και το κράτος θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση.
Θέλοντας να συμβάλω σε μια τέτοια συζήτηση νομίζω πως ένα πλέγμα μέτρων που στοιχειωδώς εξασφαλίζει την επιβίωσή μας είναι:
-
Να καλυφθούν πλήρως (είτε με κατάργηση των φόρων και της ρήτρας αναπροσαρμογής, είτε με κρατική επιδότηση) οι αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος. Καμία διακοπή ρεύματος – αερίου.
-
Μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα. Διαγραφή του 30% των υπόλοιπων χρεών στην εφορία και τις τράπεζες καθώς και των τόκων και προσαυξήσεων.
-
Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ. Κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος, μείωση ΦΠΑ και κατάργηση των έμμεσων φόρων στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και τα καύσιμα.
-
Απαλλαγή και αναδρομική επιστροφή όλων των δημοτικών τελών για όσο διάστημα είναι κλειστά ή παραμένουν τα περιοριστικά μέτρα λόγω πανδημίας.
-
Να στελεχωθεί πλήρως το δημόσιο σύστημα υγείας και το νοσοκομείο Ρεθύμνου. Όσο κι αν η πανδημία φαίνεται να περνά σε ύφεση λόγω κλιματολογικών συνθηκών καμιά επανάπαυση δεν χωρεί.
Γύρω από τα αιτήματα αυτά οργανώνουν ήδη τις διεκδικήσεις τους αρκετές οργανώσεις μικροεπαγγελματιών και εμπόρων σε όλη την Ελλάδα και μόνο αν συντονιστούμε με αυτούς θα έχουμε ελπίδες να εισακουστούμε”.