Συστηµατική και µε νέες πτυχές προβλέπεται η στήριξη που θα προσφέρουν τα προγράµµατα αγροτικής ανάπτυξης στον αµπελουργικό τοµέα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Agrenda», ανοίγοντας ειδικές ενισχύσεις για την ίδρυση µικροµεσαίων οινοποιείων και αποστακτήριων µόνο για αµπελουργούς, προκρίνοντας τη σύσταση οµάδων αµπελοοινικού τοµέα, ενώ παράλληλα ΠΟΠ, ΠΓΕ και βιολογικοί οίνοι χρηµατοδοτούνται για τη πιστοποίηση και παραγωγή τους.
Αναλυτικά, για όσους θέλουν να ιδρύσουν ή να εκσυγχρονίσουν οινοποιείο ή αποστακτήριο (τσίπουρο, ούζο κ.λπ.) µε στόχο την τοπική αγορά, µπορούν να ενισχυθούν µέσω του Μέτρου 4.2.3 «Μεταποίησης για επαγγελµατίες αγρότες» για έργα έως 300.000 ευρώ, ενώ συνδυαστικά αν ο αµπελουργός µπει σε σχέδιο βελτίωσης, το ποσό αυτό ανεβαίνει στα 500.000 ευρώ. Για τη συγχώνευση οινοποιείων πάντως προβλέπεται µπόνους 20% στη στήριξη, µε τη δηµόσια δαπάνη να φτάνει για κάλυψη έως και το 90% της επένδυσης. Ενδεικτικά, το κόστος εξοπλισµού για ένα µικροµεσαίο οινοποιείο (χωρίς κτηριακές υποδοµές) κυµαίνεται από 70.000-160.000 ευρώ.
Για συνεταιρισµούς και άλλες επιχειρήσεις του κλάδου, το Μέτρο 4.2.1 «Μεταποίηση» θα χρηµατοδοτεί έργα έως 10.000.000 ευρώ και τα κριτήρια αναµένεται να είναι πιο αυστηρά, βάζοντας ως προαπαιτούµενο τον εξαγωγικό προσανατολισµό και την αποδεδειγµένη παραγωγική δραστηριότητα τουλάχιστον για µία τριετία σε αιτήσεις µετεγκατάστασης και εκσυγχρονισµού.
Οι αµπελουργοί (από 10 άτοµα και άνω) που ενδιαφέρονται να συστήσουν οµάδα παραγωγών και µετά να φτιάξουν οινοποιείο, µπορούν να ενισχυθούν µέσω του Μέτρου 9 «Σύσταση Οµάδων Παραγωγών», στα πλαίσια του οποίου θα λαµβάνουν ετησίως και για πέντε χρόνια ένα ποσό (έως 100.000 ευρώ), ανάλογα µε την εµπορική αξία των προϊόντων τους, µε στόχο να εκπληρώσουν το επιχειρηµατικό τους σχέδιο. Το ποσοστό της επιδότησης θα ξεκινά από το 10% της αξίας της παραγωγής, για το πρώτο έτος.
Πιστοποίηση και ετικέτα
Για όλα τα παραπάνω μέτρα, προτεραιότητα δίνεται σε οινοποιούς ή αµπελουργούς που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή βιολογικών, ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντων. Συγκεκριµένα για τη βιολογική καλλιέργεια αµπελιού (για κρασί) η ενίσχυση ορίζεται στα 84,5 ευρώ/στρέµµα για µετατροπή από συµβατικό σε βιολογικό αµπελώνα, και στα 65,7 για όσους διατηρούν ήδη βιολογικές πρακτικές. Σηµειώνεται ότι για πρώτη φορά, το μέτρο των βιολογικών ενισχύει και το επιτραπέζιο σταφύλι, µε τη µέγιστη επιτρεπόµενη ενίσχυση 90 ευρώ/στρέµµα.
Όσον αφορά την ετικέτα του οίνου, τα Μέτρο 3 που αφορά τα συστήµατα ποιότητας, που αποτελεί παράλληλα και ατού για αιτήσεις σε Σχέδια Βελτίωσης και για την ίδρυση οινοποιείων, για το κρασί η ενίσχυση ορίζεται στα 1300 ευρώ ανά εκµετάλλευση (ΠΟΠ, ΠΓΕ) και στο βιολογικό αµπέλι, στα 2.020 ευρώ.
Εξοπλισμός εργαστηρίου και μέσα μεταφοράς στις επιλέξιμες δαπάνες
Το Μέτρο της Μεταποίησης επιχειρεί να καλύψει όλες τις δαπάνες που µπορεί να προκύψουν κατά τον σχεδιασµό του οινοποιείου, από την εκπόνηση της µελέτης για την επένδυση, µέχρι την ολοκλήρωση της κατασκευής του:
Συγκεκριµένα ενισχύονται οι εξής δαπάνες:
Κατασκευή, απόκτηση ή βελτίωση της ακίνητης περιουσίας, όπου οι εκτάσεις γης είναι επιλέξιµες µόνο όταν δεν υπερβαίνουν το 10% του συνολικού κόστους της επένδυσης.
∆ιαµόρφωση του περιβάλλοντος χώρου προκειµένου να εξυπηρετούνται οι ανάγκες της µονάδας.
Αγορά και εγκατάσταση εξοπλισµού. Στις δαπάνες αυτές συµπεριλαµβάνεται και ο εξοπλισµός εργαστηρίων στον βαθµό που εξυπηρετεί την λειτουργία της µονάδας.
Εγκαταστάσεις επεξεργασίας αποβλήτων όχι ως µεµονωµένη δράση αλλά ως τµήµα της συνολικής παραγωγικής επένδυσης.
Αγορά καινούριων οχηµάτων ψυγείων αποκλειστικά για χονδρεµπορία προϊόντων.
Μέσα εσωτερικής µεταφοράς που καλύπτουν τις ανάγκες της επένδυσης (όπως περονοφόρα, ανυψωτικά).
Απόκτηση πιστοποιητικών από αρµόδιους οργανισµούς (όπως ISO, HACCP).
∆απάνες εξοπλισµού επιχείρησης (όπως αγορά fax, τηλεφωνικών εγκαταστάσεων, δικτύων ενδοεπικοινωνίας και ηλεκτρονικών υπολογιστών, φωτοτυπικών και συστηµάτων ασφαλείας των εγκαταστάσεων).
Μελέτες, δηµιουργία αναγνωρίσιµου σήµατος (ετικέτας) του προϊόντος, απόκτηση διπλωµάτων ευρεσιτεχνίας, έρευνα αγοράς για τη διαµόρφωση της εικόνας του προϊόντος (συσκευασία, σήµανση), άδειες, κλπ.
Γενικές δαπάνες (όπως αµοιβές µηχανικών, συµβούλων, και έκδοση αναγκαίων αδειοδοτήσεων.
Πρόγραµµα προώθησης οίνων µέχρι το 2018
Η επιµήκυνση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς (ΚΟΑ) οίνου θα συνεχίσει να προσφέρει στήριξη στον τοµέα µέχρι το 2019, καλύπτοντας το πρόγραµµα προβολής-προώθησης οίνων σε Τρίτες χώρες, καθώς επίσης και το πρόγραµµα αναδιάρθρωσης και µετατροπής αµπελουργικών εκτάσεων. Με βάση τον εθνικό φάκελο στήριξης του αµπελοοινικού τοµέα για την περίοδο 2016-2018 και για το πρόγραµµα αναδιάρθρωσης, προϋπολογίζεται να διατεθούν 10 εκατ. ευρώ κατ’ έτος.
Οι δικαιούχοι που µπορεί να προσβλέπουν σε ενίσχυση στα πλαίσια του προγράµµατος προώθησης-προβολής οίνων σε τρίτες χώρες, του οποίου ο προϋπολογισµός πρόκειται να αγγίξει τα 24 εκατ. ευρώ για το 2019, είναι επιχειρήσεις (ιδιωτικές και συνεταιριστικές), καθώς και επαγγελµατικές οργανώσεις, Οµάδες κ.ο.κ.
Κριτήρια προτεραιότητας
Στα κριτήρια προτεραιότητας, µεταξύ άλλων, προβλέπεται ότι η επιλογή των αιτήσεων θα γίνεται σε συνάρτηση µε τα εξής:
* αν ο αιτών κατέχει γεωργική έκταση ίση µε αυτή που αιτείται
* αν διαθέτει επαγγελµατικές δεξιότητες και ικανότητες,
* αν από την αίτηση προκύπτει κίνδυνος κατάχρησης της φήµης συγκεκριµένων ΠΟΠ και ΠΓΕ
* αν ο παραγωγός φυτεύει αµπέλια για πρώτη φορά και εγκαθίσταται ως αρχηγός,
* αν οι αµπελώνες συµβάλουν στη διατήρηση του περιβάλλοντος,
* αν πρόκειται για εκτάσεις που αντιµετωπίζουν φυσικούς ή ειδικούς περιορισµούς,
* αν προήλθαν από αναδασµό,
* αν οι υπό επιλογή ποικιλίες προσαρµόζονται στις εδαφοκλιµατικές συνθήκες,
* αν το σύστηµα διαχείρισης οίνου θα οδηγήσει σε καλύτερης ποιότητας σταφύλια.