Την αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, που έχουν να κάνουν με θέματα εξοικονόμησης ενέργειας και βιώσιμης κινητικότητας, «κυνηγά» ο δήμος Ρεθύμνου έχοντας πλέον τα εφόδια, ως μέλος του «συμφώνου των δημάρχων» με εγκεκριμένο σχέδιο για ενέργεια και την αναβάθμιση του «συμφώνου των δημάρχων» και υλοποιώντας έργα που ανταποκρίνονται σε τέτοιες λογικές. Μέσω της νέας χρηματοδοτικής περιόδου 2014-2020 ο δήμος επίσης επιδιώκει την υλοποίηση πρακτικών που βασίζονται στη βιώσιμη κινητικότητα και την εξοικονόμηση ενέργειας. Μετά τη συμμετοχή του δήμου Ρεθύμνου στο πρόγραμμα Ιnterreg «Ελλάδα -Κύπρος» με θέμα «Ρέθυμνο-Αγία Νάππα: Καθολικά προσβάσιμες πόλεις» πλέον στοχεύει σε ανάλογες δράσεις μέσω του ίδιου προγράμματος. Ήδη στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της ερχόμενης Τετάρτης θα συζητηθεί η έγκριση υποβολής πρότασης εκ μέρους του δήμου σε διασυνοριακό πρόγραμμα που έχει να κάνει με την αειφόρο κινητικότητα στους δήμους.
Ουσιαστικά το πρόγραμμα αυτό δεν αφορά σε υποδομές αλλά σε δράσεις και καλές πρακτικές που αφορούν το περιβάλλον, τη χρήση και την εξοικονόμηση ενέργειας μέσω των μέσων μαζικής μεταφοράς αλλά και εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης και γενικότερα πρακτικές οι οποίες στη συνέχεια μπορούν να υιοθετηθούν και από άλλες περιφέρειες.
Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην ενίσχυση των διακρατικών και περιφερειακών στρατηγικών παρέμβασης στους τομείς του μεσογειακού ενδιαφέροντος, όπου η διεθνής συνεργασία μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση των περιφερειακών και εδαφικών πρακτικών. Ως εκ τούτου, το πρόγραμμα MED θα εστιάσει στη συνοχή, τη συμπληρωματικότητα και τη μεταφορά εμπειριών και πρακτικών με τα άλλα εθνικά και περιφερειακά προγράμματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και πως αυτά μπορούν να τροφοδοτήσουν τις διακρατικές δράσεις.
Ο δημοτικός σύμβουλος Τάσος Παπαδουράκης, υπεύθυνος για θέματα προγραμματισμού μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ανέφερε: «Όλες οι δράσεις έχουν ως στόχο άλλες περιφέρειες της Ευρώπης να πάρουν αυτά τα παραδείγματα και να υλοποιήσουν τη γνώση που υπήρξε για να κάνουν κάτι αντίστοιχο. Εμείς κάνουμε μεγάλη προσπάθεια για να απορροφήσουμε ευρωπαϊκά προγράμματα γιατί για να τα πάρεις θα πρέπει να έχεις μια οντότητα σαν δήμος, σαν πόλη. Τώρα έχουμε τη βιώσιμη κινητικότητα, το σύμφωνο των δημάρχων. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά δράσεις για αειφόρο κινητικότητα στους δήμους. Είναι ένα μικρό πρόγραμμα και έχει στόχους, μελέτες και επένδυση σε υποδομές προώθησης της κινητικότητας (περπάτημα, ποδήλατο εναλλακτικές μορφές κινητικότητας). Για παράδειγμα θα μπορούσε να γίνει αντικατάσταση ενός παλαιού οχήματος του δήμου με ηλεκτροκίνητο όχημα ή με υβρίδιο που να είναι φιλικό προς το περιβάλλον. Παράλληλα προβλέπει τη συμμετοχή του δήμου σε αξιολόγηση υποδομών ως προς τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή γενικότερη κινητικότητα του δήμου ενώ προβλέπει και δράσεις ενημέρωσης -εκπαίδευσης δημοτών ώστε να κινούνται καλύτερα για να παράγουμε λιγότερες εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα».