Τα σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης του Νοσοκομείου Ρεθύμνου σε νευραλγικά τμήματα, όπως η παθολογική, η πνευμονολογική, η ΜΕΘ, τα ΤΕΠ και το αναισθησιολογικό, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, αναδεικνύουν για μια ακόμα φορά οι νοσοκομειακοί γιατροί του Ρεθύμνου επισημαίνοντας την άμεση και επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης του Νοσηλευτικού Ιδρύματος του Νομού με μόνιμο ιατρικό προσωπικού.
Όπως ανέφεραν χθες στη διάρκεια συνέντευξης τύπου οι γιατροί, ο οποίοι συγκεντρώθηκαν ως ένδειξη διαμαρτυρίας στο προαύλιο χώρο του Γ.Ν.Ρ., αν και στο Νοσοκομείο έχει διαμορφωθεί και λειτουργεί ειδική κλινική για την αντιμετώπιση των περιστατικών με covid-19 εν τούτοις δεν έχει υπάρξει καμία μέριμνα για την στελέχωσή της με γιατρούς. Αντιθέτως όπως χαρακτηριστικά τόνισε η κ. Ελένη Ιωαννίδου, λοιμωξιολόγος και διευθύντρια Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, οι ίδιοι γιατροί καλούνται να ανταποκριθούν τόσο στα περιστατικά κορωνοϊού όσο και στα ΤΕΠ στους νοσηλευόμενους ασθενείς τους με ότι προβλήματα και κινδύνους αυτό εγκυμονεί.
Η κα Ιωαννίδου υποστήριξε πως μπορεί μέχρι σήμερα η Κρήτη συνολικά να μην είχε πολλά περιστατικά, εν τούτοις, όπως ανέφερε το καλοκαίρι αναμένεται ένα δεύτερο κύμα το οποίο θα επιδεινωθεί την χειμερινή περίοδο για αυτό και επεσήμανε πως πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην ενίσχυση του Νοσοκομείου με τον απαραίτητο αριθμό γιατρών: «Το πρόβλημα είναι ότι αυτή τη στιγμή είμαστε σε μια φάση ύφεσης του κορωνοϊού όμως αυτή δεν θα διαρκέσει πολύ. Όταν θα άρχισε η δραστηριότητα -που είναι φυσιολογικό- και ο τουρισμός και η κανονικότητα, πιστεύουμε ότι θα έχουμε θύλακες επιδημικών εξάρσεων και μέσα στο καλοκαίρι αλλά πολύ περισσότερο το χειμώνα. Περιμένουμε ένα δεύτερο κύμα το χειμώνα, το οποίο πιστεύουμε ότι θα είναι έντονο, γιατί ακόμα δεν έχουμε διαφορές σε σχέση με το παρελθόν. Το επίπεδο ανοσίας ειδικά στη Κρήτη είναι χαμηλό -δεν είχαμε πολλά κρούσματα άρα και ο κόσμος δεν έχει αρρωστήσει και άρα είμαστε όλοι επίνοσοι και δεύτερον δεν έχει βρεθεί μια αποτελεσματική θεραπεία, ένα εμβόλιο που να μπορέσει να αναχαιτηθεί η επιδημία. Αρά αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε ένα νέο κύμα ελαφρότερο το καλοκαίρι και ένα πολύ βαρύτερο το χειμώνα. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι μας δόθηκε ένας χρόνος να προετοιμαστούμε. Έχομε προετοιμαστεί σε επιχειρησιακό επίπεδο πάρα πολύ καλά, έχουμε προετοιμαστεί σε διαδικασίες, ξέρουμε τι θα γίνει, πως θα το κάνουμε κτλ., το πρόβλημά μας είναι το προσωπικό. Το ιατρικό προσωπικό που έχουμε είναι ελλιπέστατο. Οι παθολόγοι αυτή τη στιγμή είναι δυο μόνιμοι και ένας επικουρικός, οι πνευμονολόγοι είναι δυο μόνιμοι και ένας αγροτικός σε απόσπαση. Ο ένας γιατρός μας θα φύγει σε σύνταξη φέτος, άρα ουσιαστικά δυόμιση άτομα. Περιμένουμε την προκήρυξη μήπως και προσληφθούν κάποιοι γιατροί αλλά δυστυχώς για την παθολογία δεν υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και είναι λογικό. Άρα αν δεν δοθούν συγκεκριμένα κίνητρα για να γίνουν οι θέσεις πιο δελεαστικές δεν περιμένουμε να έρθουν γιατροί».
Μιλώντας για την Παιδιατρική, η οποία έχει μεταφερθεί σε δυο θαλάμους της ΩΡΛ, μέσα στην Χειρουργική Κλινική, η κα. Ιωαννίδου τόνισε ότι θα υπάρξει πρόβλημα το χειμώνα, όταν αρχίσουν οι λοιμώξεις, για αυτό και απαιτείται ένας νέος σχεδιασμός.
Η διευθύντρια της Παθολογικής Κλινικής σημείωσε πως παρά το γεγονός ότι υπάρχει γνώση και επιστημονική επάρκεια αλλά και ειδικοί χώροι για την παρακολούθηση και νοσηλεία τόσο υπόπτων όσο και επιβεβαιωμένων περιστατικών κορωνοϊού στο νοσοκομείο, εν τούτοις η αντιμετώπισή τους δεν έχει την τυπική έγκριση από τον ΕΟΔΥ, ο οποίος αναφέρει πως τα περαστικά πρέπει να μεταφέρονται στα νοσοκομεία αναφοράς. Ειδικότερα, είπε: «Από την άλλη γνωρίζουμε πολύ καλά ότι έχουν ενισχυθεί κυρίως τα νοσοκομεία αναφοράς. Εμείς δεν είμαστε νοσοκομείο αναφοράς, ενώ νοσηλεύουμε, ενώ έχουμε όλες τις διαδικασίες. Μπορώ να σας πω ότι όλα τα νοσοκομεία μη αναφοράς έχουν νοσηλεύσει περισσότερα περιστατικά από τα νοσοκομεία αναφοράς και το Βενιζέλειο και ο Άγιος Νικόλαος και εμείς. Ενώ λοιπόν η ΥΠΕ μας έχει πει και σωστά κατά τη γνώμη μου να αντιμετωπίζουμε τα περιστατικά, παρόλα αυτά όμως ο ΕΟΔΥ έχει δώσει οδηγίες να μεταφέρονται τα περιστατικά στα νοσοκομεία αναφοράς. Εμείς παρόλα αυτά σύμφωνα με τις προφορικές οδηγίες της ΥΠΕ το κρατάμε -και επαναλαμβάνω ότι το θεωρώ σωστό- αλλά δεν έχουμε την γραπτή νομιμοποίηση, κάτι το οποίο ζητάμε εδώ και πολύ καιρό και δεν το έχουμε πάρει. Ξέρετε πολύ καλά ότι τα νοσοκομεία αναφοράς και θα ενισχυθούν και θα υπάρχουν κάποιες αβάντες για αυτά, ενώ εμείς τίποτα. Θα κάνουμε τη δουλεία χωρίς τίποτα. Και φυσικά είναι το θέμα της ευθύνης».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η κα Ιωαννίδου και στους τουρίστες, οι οποίοι, όπως είπε, θα απαιτούν μια υγειονομική κάλυψη, την οποία τυπικά το Νοσοκομείο Ρεθύμνου δεν θα μπορεί να τους παράσχει, τονίζοντας πως: «Αυτή τη στιγμή οι τουρίστες που θα έρθουν -έχουμε ακούσει ήδη ότι θα έρθουν ο υπό προϋποθέσεις- δηλαδή προϋποθέσεις ασφάλειας και για εμάς και για αυτούς. Οι προϋποθέσεις ασφάλειας προφανώς αναφέρονται στην υγειονομική ασφάλεια και κάλυψη. Δεν ξέρω πως θα τις δώσουν αυτές οι τουριστικές εταιρίες και τα ξενοδοχεία ή ίδια η τοπική αυτοδιοίκηση. Πώς θα δώσεις αυτές τις προϋποθέσεις ασφάλειας τη στιγμή που εμείς τυπικά δεν τις έχουμε και εμείς ως γιατροί δεν μπορούμε να το στηρίξουμε χωρίς να έχουμε κάτι στα χέρια μας επίσημο. Φανταστείτε να έρθει ένας τουρίστας να νοσήσει από κορωνοϊό και να μου λέει ο ΕΟΔΥ στείλε τον στα Χανιά, η ΥΠΕ κράτησε ό,τι η ασφαλιστική του εταιρία θα λέει, αλλά και εγώ θα είμαι στη μέση χωρίς να γνωρίζω τι να κάνω. Αυτή τη στιγμή πρέπει να καλυφθούμε με κάποιο τρόπο γιατί θα έρθουν πράγματα που θα μας δυσκολέψουν και θα δημιουργήσουν άσχημες συνθήκες για την προσέλευση των ανθρώπων του τουρισμού. Από την ΔΥΠΕ δεν έχουμε καμιά απάντηση για το τυπικό θέμα της κάλυψης της ευθύνης, παρότι προφορικά μας έχουν διαβεβαιώσει πολλές φορές ότι έτσι πρέπει να γίνεται, στην πράξη δεν μας έχουν στείλει κανένα επίσημο έγγραφο».
Από την πλευρά της η Ειρήνη Νταουντάκη, διευθύντρια τομέα παθολογικής τόνισε: «Ενώ γνωρίζουν όλοι ότι είμαστε υποστελεχωμένοι ειδικά στην παθολογική με δυο μόνιμους γιατρούς -οι υπόλοιπες εφημερίες καλύπτονται με μετακινήσεις από το νοσοκομείο Χανιών- δόθηκε εντολή από τη ΔΥΠΕ να στηθεί νέα κλινική που θα νοσηλεύει τα ύποπτα περιστατικά αλλά και τα επιβεβαιωμένα. Φτιάχτηκε αυτή η κλινική που δεν έχει χωριστούς εφημερεύοντες όπως στα νοσοκομεία αναφοράς αλλά καλύπτεται από τους εφημερεύοντες παθολόγους, οι οποίοι αναγκαστικά θα δουν και τους ασθενείς στην παθολογική κλινική και στα επείγοντα και θα δουν και τα ύποπτα κρούσματα. Αυτό δημιουργεί ένα θέμα πιθανής έκθεσης και άλλων. Ζητήσαμε λοιπόν να μας δοθεί γραπτή οδηγία. Ρώτησα στον ΕΟΔΥ τι ισχύει στην υπόλοιπη Ελλάδα και μου είπαν ότι δεν είχαν γνώση ότι στην Κρήτη έχει δοθεί τέτοια εντολή και ότι δεν εγκρίνουν αυτή την οδηγία. Ότι δηλαδή, ισχύει ότι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα πρέπει να διακομίζοντα στα νοσοκομεία αναφοράς όπου έχουν ενισχυθεί με επιπλέον προσωπικό και εξοπλισμό και έχουν οδηγίες διαχείρισης. Το βασικό είναι να ενισχυθεί το νοσοκομείο με γιατρούς και να δοθεί οδηγία από τον ΕΟΔΥ που είναι ο υπεύθυνος διαχείρισης. Ή να μας στελεχώσουν να έχουν χωριστούς εφημερεύοντες. Εμείς δεν γίνεται να λειτουργούμε με αυτό το προσωπικό και χωρίς οδηγία από τον ΕΟΔΥ».