Nήμα, ψάθα, λωρίδες δέρματος, ξύλινα ή μεταλλικά κουμπώματα και τόσα ακόμα υλικά συνδυασμένα με σωστή καθοδήγηση, φαντασία, επιδεξιότητα και κυρίως μεράκι, είναι τα απαραίτητα «συστατικά» για τη δημιουργία μιας χειροποίητης τσάντας. Όλο και περισσότερες γυναίκες, κάθε ηλικίας, το τελευταίο διάστημα έχουν στραφεί σε αυτή την ασχολία, ψάχνοντας είτε μια εναλλακτική λύση για να ξεφεύγουν από τα προβλήματα της καθημερινότητας, είτε μια βάση για ένα επαγγελματικό ξεκίνημα, καθώς τα χειροποίητα αντικείμενα κερδίζουν συνεχώς μεγαλύτερο έδαφος στις προτιμήσεις των καταναλωτών. Δημιουργώντας τσάντες μοναδικές, με την προσωπική τους σφραγίδα για τις ίδιες αλλά και για να τις προσφέρουν στα αγαπημένα τους πρόσωπα, συνδυάζουν την προσωπική ευχαρίστηση με την εξοικονόμηση χρημάτων.
«Ο κόσμος έχει αναπτύξει πια άλλα αντανακλαστικά. Λόγω της οικονομικής κρίσης μαθαίνει να φτιάχνει πράγματα με τα χέρια του και επενδύει σε αυτό», δήλωσε στην εφημερίδα η κυρία Κατερίνα Λιβανού, η οποία διατηρεί κατάστημα με υλικά για χειροποίητες τσάντες στην καρδιά της παλιά πόλης. Η ίδια προσφέρει στον χώρο της δωρεάν μαθήματα μιας ιδιαίτερης τεχνικής που έχει αναπτύξει τα τελευταία πέντε χρόνια και βασίζεται στο πλέξιμο πάνω σε πλαστικό καμβά. Δημιουργεί μαζί με τις μαθήτριές της τσάντες ξεκινώντας από την αρχή, με υλικά που συνολικά μπορούν να κοστίσουν από εννέα ευρώ, ενώ μέσα από αυτή τη διαδικασία, όπως δηλώνει η ίδια, οι πελάτισσές της βρίσκουν τρόπο να ξεφύγουν από την ένταση και το άγχος των προβλημάτων τους.
«Μαθαίνω στις κυρίες που θέλουν να κάνουν μια τσάντα πως θα τη δημιουργήσουν ξεκινώντας από το μηδέν. Επιλέγουμε μαζί τα υλικά και τα χρώματα, το μέγεθος της τσάντας και δωρεάν τους δείχνω την τεχνική. Αυτό τους αρέσει πραγματικά πάρα πολύ, διαπιστώνω πως είναι να δημιουργούν κάτι μόνες τους βασισμένες στις δικές τους δυνάμεις. Δεν είναι ίδια η ευχαρίστηση του να αγοράσεις κάτι έτοιμο και να το δημιουργήσεις ο ίδιος με τα χέρια σου. Εξάλλου, η δημιουργία λειτούργει και σαν αγχολυτικό. Ακόμα και τις τελευταίες πιο έντονες ημέρες που περάσαμε πρόσφατα υπήρχαν γυναίκες που έρχονταν για να αποφορτιστούν, έπαιρναν τα υλικά για να φτιάξουν μια τσάντα και να ξεχάσουν την ένταση που βίωναν. Η τεχνική που χρησιμοποιούμε είναι μια καινοτομία στην Ελλάδα που την έχω φέρει από την Ιταλία. Ο καμβάς που χρησιμοποιείται σαν βάση για τις τσάντες χρησιμοποιείται κυρίως για χαλιά και από κει και πέρα με πιο εξειδικευμένα βήματα η πρακτική αυτή ανταποκρίνεται και για το δικό μας αντικείμενο. Μέσα στον καμβά, που έχει μεγάλες τρύπες, κεντάμε νήμα είτε χρησιμοποιούμε την τεχνική με λωρίδες δέρματος ή δερματίνη. Πλέκουμε έτσι μια τσάντα, μοναδική κάθε φορά που αντιπροσωπεύει το γούστο και τις ανάγκες της κάθε κυρίας ξεχωριστά», δήλωσε χαρακτηριστικά η κυρία Λιβανού.
Αυτή η εξελιγμένη πρακτική, βασισμένη στους κανόνες του παραδοσιακού πλεξίματος που είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στην Κρήτη, δεν άφησε ασυγκίνητες γυναίκες όλων των ηλικιών, όπως υπογράμμισε η κυρία Λιβανού. Οι μεγαλύτερες κυρίες, γνωρίζοντας ήδη τα μυστικά του πλεξίματος, εξελίσσουν και αξιοποιούν τις γνώσεις τους δημιουργώντας αντικείμενα για τις ίδιες, ενώ οι νεαρότερες ψάχνουν τρόπους επαγγελματικής αξιοποίησης των γνώσεων που αποκομίζουν και βλέπουν τη δημιουργία χειροποίητων τσαντών σαν ένα επαγγελματικό βήμα που τους ανοίγει τις πόρτες της επαγγελματικής ενασχόλησης, διασφαλίζοντάς τους κάποια έσοδα. «Οι μεγαλύτερες κυρίες θέλουν μέσα από τη δημιουργία μιας τσάντας να εκτονωθούνε, ενώ οι νεαρότερες προσπαθούν να το δουν και σαν δουλειά, καθώς ψάχνουν να βρουν και μια επαγγελματική διέξοδο μέσα από αυτή τους την προσπάθεια. Υπάρχουν πολλές κοπέλες στο Ρέθυμνο που ασχολούνται με το πλέξιμο της χειροποίητης τσάντα, κάποιες ξεκινάνε τώρα, κάποιες απλά προσέθεσαν και αυτή την τεχνική στη γκάμα τους. Είναι πολλά τα παραδείγματα των γυναικών που τώρα πια δέχονται παραγγελίες και έχουν έσοδα από αυτό. Οι περισσότερες αρχικά δεν ήξεραν καν βελονάκι, όμως είχαν μεγάλη όρεξη και τον χειμώνα δεν είχαν με κάτι να ασχοληθούν ξεκίνησαν να φτιάχνουν τσάντες και τώρα έχουν μια οικονομική απολαβή από αυτό. Το χειροποίητο, βέβαια, δεν έχει αξία, άλλοι την υπερτιμούνε άλλοι την υποτιμούνε, άλλοι ξέρουν και άλλοι δεν ξέρουν να το αγοράσουνε, είναι κομμάτι ψυχής», δήλωσε.
Τέλος, η κ. Λιβανού υπογράμμισε ότι πολλές από τις τσάντες που δημιουργούνται προορίζονται για δώρα, ενώ η ευχαρίστηση που απολαμβάνουν οι κυρίες που τις δημιουργούν, το μεράκι και η αγάπη που βάζουν για να τις πλέξουν και να τις προσφέρουν σε συνδυασμό με την προσωπική προσπάθεια είναι η μεγαλύτερη μαγεία και από τα θετικότερα στοιχεία που γέννησε η κρίση, αναβιώνοντας αξίες ξεχασμένες.