• Προϋπόθεση να δοθεί ο ενεργειακός χώρος
Την δημιουργία της Κοινότητα Ανανεώσιμης Ενέργειας με την επωνυμία «Κοινότητα ανανεώσιμης ενέργειας του δήμου Ρέθυμνου – ΡΙΘΥ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε. ΚΑΙ Δ.Ε.Υ.Α. Ρεθύμνου» και με διακριτικό τίτλο «Κ.Α.Ε. ΡΕΘΥΜΝΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ» ενέκρινε χθες το δημοτικό συμβούλιο Ρέθυμνου. Η ενεργειακή κοινότητα σκοπό έχει να καλύψει τις ανάγκες ενέργειας του δήμου και της ΔΕΥΑΡ που σήμερα έχουν υπολογιστεί σε 17MW ετησίως εκ των οποίων μόλις 1,5ΜW αφορά στο δήμο και τα 16,5MW στη ΔΕΥΑΡ.
Τη σχετική εισήγηση έκανε χθες ο γενικός γραμματέας του δήμου, Μαρίνος Ρουσιάς, τονίζοντας ότι οι ενεργειακές ανάγκες του δήμου έχουν υπολογιστεί σε 17MW και για αρχή η προσπάθεια αφορά στην εξασφάλιση ενέργειας των 2MW.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε ο κ. Ρουσιάς, ο δήμος Ρεθύμνης έχει την πρόθεση να αξιοποιήσει τη δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες κατανάλωσης του ίδιου του δήμου και της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Ρεθύμνου (ΔΕΥΑΡ) αλλά και να συμβάλει ώστε μελλοντικά να καλυφθούν ανάγκες ειδικότερα των (ευάλωτων) δημοτών του.
Πρόκειται για μια προσπάθεια που στόχο έχει την προώθηση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και καινοτομίας στον ενεργειακό τομέα, την αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας και την παραγωγή της ενεργειακής αειφορίας, την παραγωγή, αποθήκευση, ιδιοκατανάλωση, διανομή και προμήθεια ενέργειας καθώς και την βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Η συμμετοχή του δήμου σε αυτό το εγχείρημα θα ενισχύσει τη διαδικασία της Δίκαιης Μετάβασης.
«Είναι μια δουλειά 2.5 ετών. Ο δήμος Ρέθυμνου έχει ανάγκη σαν δήμος 17MW ενέργειας το χρόνο, εκ τω οποίων το 1.5 είναι του δήμου και τα υπόλοιπα της ΔΕΥΑΡ. Έχουμε ήδη κάνει κάποια πράγματα, βάλαμε ένα φωτοβολταϊκό στο δημαρχείο, έχουμε φωτοβολταϊκά και μία φτερωτή που γυρνάει και παράγει ρεύμα στο Βιολογικό, στις εγκαταστάσεις της ΔΕΔΔΗΕ, έχουμε κάποια φωτοβολταϊκά σε σχολεία. Εμείς θα ζητήσουμε για αρχή τα 2MW και εφόσον εγκριθούν θα προχωρήσουμε. Όπως γνωρίζετε υπάρχουν τα γνωστά προβλήματα διασύνδεσης της Κρήτης, όπου οι αδειοδοτήσεις που δίνονται από τη ΔΕΔΔΗΕ είναι πάρα πολύ μικρές. Εμείς έχουμε ώριμα 2 από τα 17 Megawatt. Αν υπάρξει διασύνδεση σε επόμενο χρόνο, που φαίνεται ότι θα προχωρήσει αυτό το έργο, θα είμαστε έτοιμοι να διεκδικήσουμε και το σύνολο, αν μας δοθεί η δυνατότητα. Αυτό είναι θέμα της κοινωνίας και της πολιτικής, αν δηλαδή θέλουν οι δήμοι να εξασφαλίσουν αυτονομία στο ρεύμα, γιατί μιλάμε για γενικό συμψηφισμό στην ουσία. Προσπαθούμε να μειώσουμε το κόστος ενέργειας στο δήμο, θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε με την ενεργειακή κοινότητα και ελπίζουμε να μας δοθεί η ευκαιρία να καλύψουμε πλήρως τις ανάγκες μας και να κάνουμε και κοινωνική πολιτική για τους ανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη, ειδικές κατηγορίες συμπολιτών μας που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από αυτήν την ιδιοπαραγωγή ενέργειας από το δήμο, με κοινωνικά κριτήρια» ανέφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.», ο κ. Ρουσιάς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ελάχιστοι δήμοι ανά την Ελλάδα έχουν ενεργειακές κοινότητες.
Ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης, συνεχάρη τον γραμματέα, κ. Ρουσιά και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην απουσία ενεργειακού χώρου τονίζοντας μεταξύ άλλων:
«Είναι μεγάλη επιτυχία αυτό που κάνουμε, αλλά πρέπει να ξεκαθαρίσουμε το πολιτικό θέμα. Δεν δίδεται κατά προτεραιότητα στην τοπική αυτοδιοίκηση ενεργειακός χώρος. Έλεγα χρόνια τώρα στην ΕΔΕΥΑ ότι πρέπει να έχουμε τρία χ: χρόνο, χώρο και χρήμα. Γιατί η ενεργειακή αυτάρκεια των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα περιοχών όπως του δήμου, που κάνουμε γεωτρήσεις από τα έγκατα της γης και είναι κοστοβόρες, καθιστά πράγματι το νερό ένα ακριβό είδος, για την ανταποδοτικότητα του οποίου πρέπει να φροντίσουμε. Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Ρουσιά. Είναι πολύ σοβαρό να είσαι έτοιμος. Το πρόγραμμα “Απόλλων” δεν φαίνεται να περπατά. Οι κοινωνίες δεν παρακολουθούν το δημόσιο διάλογο και τη δημόσια μάχη, γιατί είναι για το καλό των κοινωνιών αυτό. Και πρέπει να το υποστηρίξουμε».
Αναλυτικά τα οφέλη για τη Δημοτική Αρχή και τους δημότες σύμφωνα με την εισήγηση του κ Ρουσιά αναμένεται να είναι:
• Οικονομικό. Μείωση του ενεργειακού κόστους του δήμου, έχοντας σημαντικό οικονομικό όφελος από την αυτοπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της εγκατάστασης Φ/Β συστημάτων.
• Περιβαλλοντικό. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας συμβάλει στην ελαχιστοποίηση του ανθρακικού αποτυπώματος του δήμου.
• Κοινωνικό. Ο δήμος εξοικονομεί πόρους για την ικανοποίηση άλλων αναγκών του. Επιπρόσθετα συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας νέας ενεργειακής κουλτούρας και στην βελτίωση της οικονομικής θέσης των ευάλωτων νοικοκυριών.
Την πρόταση καταψήφισε η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης.