Επερωτήσεις σχετικά με τις ενέργειες της Περιφέρειας για την στήριξη τόσο του πρωτογενή όσο και του τουριστικού τομέα, που επλήγησαν από την πανδημία, κατέθεσε στον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «Η Κρήτη Μπροστά», Κώστας Δανδουλάκης.
Ο κ. Δανδουλάκης, αναφέρει στο κείμενο των ερωτήσεών του:
«Όπως γνωρίζετε, οι Πυλώνες Ανάπτυξης στους οποίους στηρίζεται η οικονομία της Κρήτης είναι ο Πρωτογενής Τομέας και ο Τουρισμός.
Και οι δύο αυτοί πυλώνες πλήγηκαν και πλήττονται κατά την πρόσφατη αλλά και κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο για διαφορετικούς αλλά και για όμοιους λόγους με τα γνωστά δυσμενή αποτελέσματα για την οικονομία της Κρήτης και κατ’ επέκταση των κατοίκων του νησιού.
Α. Πρωτογενής Τομέας.
- 1. Η παρελθούσα ελαιοκομική περίοδος, έπληξε τους παραγωγούς της Κρήτης με 100 και πλέον εκατομμύρια ευρώ, χρήματα που λείπουν από την οικονομία της Κρήτης και την αγορά.
Δυστυχώς διαφαίνεται και εφέτος μία δύσκολη χρονιά για την ελαιοκομία.
Ποιες πρωτοβουλίες ανέλαβε η Περιφέρεια Κρήτης για την αντιμετώπιση του θέματος αυτού, δηλαδή την αποζημίωση των αγροτών, τον τρέχοντα προγραμματισμό και υλοποίηση της δακοκτονίας και ποια η εξέλιξή τους;
2.Η Πανδημία του Κορωναιού έπληξε επίσης το κόστος της αγροτικής καλλιέργειας, την παραγωγή και την διάθεση των αγροτικών προϊόντων.
Συγκεκριμένα
Οι ποσότητες ελαιόλαδου, στους ελαιοπαραγωγούς, στα ελαιοτριβεία και στις επιχειρήσεις τυποποίησης έμειναν στα αζήτητα.
Οι οινοπαραγωγοί έχουν αδιάθετη την σοδειά τους σε οίνο, τσικουδιά και ηδύποτα.
Οι παραγωγοί οπωροκηπευτικών και λαχανικών αγροτικών προϊόντων, υπέστησαν ανεπανόρθωτη οικονομική ζημιά λόγω αντικειμενικής αδυναμίας, λόγω των γνωστών μέτρων, στη διάθεσή τους και η συντριπτική ποσότητα αυτών πήγαν στις χωματερές και τροφή στα ζώα και σε ελάχιστες περιπτώσεις σε κοινωνικούς σκοπούς.
Οι Κτηνοτρόφοι μας, υπέστησαν μεγάλη οικονομική ζημιά αναφορικά με την διάθεση του κρέατος, του γάλακτος, του τυριού και των λοιπών γαλακτοκομικών προϊόντων, ενώ τα έξοδα σε τροφές και λοιπές υποχρεώσεις είναι υπαρκτές.
Η μελισσοκομία επίσης υπέστη μεγάλη οικονομική ζημιά λόγω αδυναμίας διάθεσης του μελιού, ενώ τα έξοδα και οι υποχρεώσεις των παραγωγών υπάρχουν.
Ερωτάσθε, σε ποιες ενέργειες προβήκατε και ποιες πρωτοβουλίες πήρατε προκειμένου να αναδειχθούν τα προβλήματα αυτά στα αρμόδια υπουργεία και να ενισχυθούν οικονομικά οι πληγείσες αυτές κατηγορίες παραγωγών.
Β. Τουριστικός Τομέας.
Ο Τουριστικός Τομέας βρίσκεται σε αβεβαιότητα και αδυναμία, να προχωρήσει στην αξιοποίηση του χρόνου που υπολείπεται λόγω των δυσχερειών, που προκύπτουν από την εφαρμογή των σχετικών μέτρων, αλλά και στην επιφύλαξη της ομαλής και ενδιαφέρουσας οικονομικά λειτουργίας, των ξενοδοχειακών μονάδων και καταλυμάτων από τους ιδιοκτήτες τους.
Συγκεκριμένα, οι φορείς και επαγγελματίες που συνδέονται με τον τουρισμό και επλήγησαν από την πρωτοφανή επέλαση του κορωνοϊού σε επίπεδο Κρήτης, συγκαταλέγονται σε γενικές γραμμές στους εξής:
- Ξενοδοχοϋπάλληλοι και λοιποί εργαζόμενοι επαγγελματικά στον τομέα του τουρισμού.
- Επιχειρήσεις Ξενοδοχειακών μονάδων και καταλυμάτων.
- Τουριστικές Επιχειρήσεις.
- Επιχειρήσεις εστίασης και ψυχαγωγίας.
- Αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα.
- Μ.Μ.Μ. (Αεροπορικές, Ακτοπλοϊκές, Αστικές – Υπεραστικές μεταφορές).
- Επιχειρήσεις που ασχολούνται στον τομέα της μεταφοράς σε άμεση σύνδεση με τον τουρισμό όπως: Τουριστικά λεωφορεία, Κρουαζιέρες, Ταξί, Επιχειρήσεις Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Μεταφορικών Μέσων – rent a car.
- Παράλληλα αξιοσημείωτο είναι να αναφερθούμε και στις δομές τουρισμού που επλήγησαν όπως: Αρχαιολογικός, Θρησκευτικός, Θαλάσσιος, Συνεδριακός κλπ. Τουρισμός.
Σύμφωνα με τα παραπάνω, παρακαλώ να μας ενημερώσετε για τα παρακάτω ερωτήματα:
1) Εάν έχει γίνει κάποια εκτίμηση – καταγραφή με ποιοτικά και ποσοτικά οικονομικά και λοιπά δεδομένα των συνεπειών του κορωνοϊού στον Τουρισμό σε επίπεδο Κρήτης.
2) Τι μέτρα έχουν παρθεί από την Περιφέρεια Κρήτης για την στήριξη των εργαζομένων και των επαγγελματιών του τουρισμού.
3) Τι μέτρα έχουν παρθεί από πλευράς της Περιφέρειας Κρήτης για τη στήριξη και τη περαιτέρω ενίσχυση των Δομών Υγείας σε συνέργεια με τους αρμόδιους φορείς.
4) Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος σχεδιασμός με σκοπό την μεγιστοποίηση, από πλευράς ποσοστού συμμετοχής, της Κρήτης στο πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού (κουπόνια τουρισμού).
5) Υπάρχει πρωτοβουλία ιδιαίτερης τουριστικής προβολής της Κρήτης, έχοντας ως γνώμονα την υπάρχουσα δυσχερή συγκυρία στο τομέα αυτό με τις επιπτώσεις του, από ένα πρόγραμμα προσαρμοσμένο στα σημερινά πραγματικά δεδομένα, που να αφορά την τόνωση του τουρισμού στην Περιφέρεια Κρήτης, ένεκα ότι το νησί μας κατέχει ένα μεγάλο ποσοστό στο τουριστικό τομέα της χώρας και έχει το λιγότερο συγκριτικά πληγεί από τον κορωνοϊό που αυτό λειτουργεί ως πλεονέκτημα.
6) Γνωρίζετε εάν συμπεριλαμβάνονται – προβλέφθηκαν όλες οι περιπτώσεις σχετικά με τις πληγείσες επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα από τον κορωνοϊό στις ΚΑΔ και εάν ναι, προβήκατε και σε ποιές ενέργειες για τη συμπληρωματική ενημέρωσή τους.
7) Αν υπάρχει ένα συνολικό στρατηγικό σχέδιο επούλωσης των συνεπειών του κορωνοϊού, σε επίπεδο Κρήτης από μεριάς της Περιφέρειας Κρήτης.
Γ. Θεωρούμε σκόπιμο και χρήσιμο, να υπάρξει ένα περιφερειακό συμβούλιο με θέμα τις επιπτώσεις από τον κορωνοϊό στην Περιφέρεια Κρήτης – διαχείριση της επόμενης ημέρας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των σχετικών με αυτό το θέμα φορέων που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό».