Αφορμή για την παρέμβαση ήταν η εξαγγελία της αντιπεριφερειάρχου κυρίας Λιονή ότι η περιφέρεια είναι έτοιμη να χρηματοδοτήσει νέες εγκαταστάσεις της ΑΜΑΡΙ ΑΕ, χωρίς να έχει δημοσιοποιηθεί τίποτα το ουσιαστικό σχετικά με τις μελέτες αυτές, την προκρινόμενη τεχνολογία, το κόστος διαχείρισης κ.λπ.
Αναλυτικά στην επιστολή του ο κ. Μανουσογιάννης επισημαίνει:
«Προ ημερών η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου ανακοίνωσε ότι η περιφέρεια έχει έτοιμα 33 εκατομμύρια για να χρηματοδοτήσει τα σχέδια της ΑΜΑΡΙ ΑΕ για δημιουργία εργοστασίου διαλογής, δημιουργία νέου ΧΥΤΥ και κλείσιμο και αποκατάσταση του υφιστάμενου κυττάρου του ΧΥΤΑ.
Οι εξαγγελίες αυτές μας δημιούργησαν μεγάλη ανησυχία, διότι από όσα γνωρίζουμε ούτε το Περιφερειακό Συμβούλιο έχει επίσημα συζητήσει τον νέο περιφερειακό σχεδιασμό, και πολύ περισσότερο δεν έχει γίνει καμιά απολύτως συζήτηση στα Δημοτικά Συμβούλια και στους άλλους άμεσα ενδιαφερόμενους φορείς.
Αντίθετα με ντε φάκτο και παράπλευρες διαδικασίες δημιουργούνται τετελεσμένα και προωθούνται σχεδιασμοί που συμπίπτουν με τις κυβερνητικές επιλογές για ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων, επιβολή με τον ένα ή τον άλλο τρόπο της καταστροφικής, για το περιβάλλον και την υγεία του λαού, καύσης και την αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος, μέσω των ανταποδοτικών τελών από κοστοβόρες και περιβαλλοντικά καταστρεπτικές μεθοδολογίες διαχείρισης.
Η περιφέρεια Κρήτης επιδιώκει, με την ντε φάκτο εφαρμογή της απαράδεκτης πρότασης της ομάδας εργασίας που συνέστησε παλιότερα, τη δημιουργία τετελεσμένων, ώστε να υπερφαλαγγίσει μελέτες που έχουν κατατεθεί και που αποτρέπουν τις αρνητικές εξελίξεις που προαναφέρθηκαν.
Οι σχεδιασμοί της ευνοούν τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα που έχουν βάλει στο μάτι την διαχείριση των απορριμμάτων και τα ανταποδοτικά τέλη των δημοτών. Προωθεί την ιδιωτικοποίηση μέσω της επιλογής πανάκριβων κατασκευαστικά και λειτουργικά μεθόδων διαχείρισης. Κατακρίνει την καύση, αλλά στην πράξη την κάνει αναπότρεπτη αφού ο κύριος όγκος των απορριμμάτων μέσα από κοστοβόρες επεξεργασίες μετατρέπεται σε καύσιμη ύλη. Η ανακύκλωση στα λόγια εκθειάζεται αλλά στην πράξη υποβαθμίζεται και περιορίζεται σε ένα μικρό μέρος των απορριμμάτων.
Ανεξάρτητα πάντως από τις εκτιμήσεις του κάθε ενός για τους σχεδιασμούς αυτούς, γεγονός είναι ότι όταν ζητήσαμε πληροφορίες από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο για την καθαριότητα για το τι ακριβώς διαχείριση προβλέπουν οι υπό χρηματοδότηση μελέτες, δεν ήταν σε θέση να μας ενημερώσει επί της ουσίας.
Αυτό αν μη τι άλλο επιβεβαιώνει τις ανησυχίες που ήδη καταθέσαμε.
Θυμίζουμε ότι οι δημότες μας πληρώνουν ήδη κάθε χρόνο 702 χιλιάδες ευρώ για τον ΧΥΤΑ. Χώρια αυτά που πλήρωσαν μέσω των χρηματοδοτήσεων της κατασκευής και αυτά που θα πληρώσουν για την αποκατάσταση. Το κόστος αυτό, όπως ομολογούν δημοτικοί παράγοντες, όχι μόνο δεν πρόκειται να μειωθεί αλλά θα ανέβει κατακόρυφα ως αποτέλεσμα των σχεδιασμών της περιφέρειας και της ΑΜΑΡΙ ΑΕ.
Ταυτόχρονα καμιά ουσιαστική και τεκμηριωμένη απάντηση δεν δίνεται στους προβληματισμούς για τουλάχιστον ενδείξεις ρύπανσης στη ΔΕ Αρκαδίου.
Θεωρούμε απαράδεκτο να δρομολογούνται οι σχετικές διαδικασίες που δημιουργούν τετελεσμένα και δεσμευτικές καταστάσεις για πολλά χρόνια, πίσω από τις πλάτες των εργαζομένων, των δημοτών και των φορέων τους, χωρίς καμιά συζήτηση ούτε καν στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Ζητούμε να παγώσουν οι σχετικές διαδικασίες, να δημοσιοποιηθούν οι σχετικές μελέτες και να γίνει συζήτηση τουλάχιστον από τους άμεσα εμπλεκόμενους και βέβαια το Δημοτικό Συμβούλιο.
Κάθε προσπάθεια επίκλησης της πίεσης του χρόνου για να παρακαμφτεί αυτή η διαδικασία μας βρίσκει εκ των προτέρων αντίθετους και είναι εκ του πονηρού. Την όποια πίεση του χρόνου την δημιούργησαν σκόπιμα όσοι έχουν λόγους να επιβάλουν τετελεσμένα».
ΥΓ. Οι δημότες που επιθυμούν μπορούν να έχουν μια ολοκληρωμένη και υπεύθυνη ενημέρωση για το θέμα στο laikisyspeirosi-reth.blogspot.gr
Οι ανεμογεννήτριες του Γκλέτσου και τα οφέλη του debate του ΣΥΡΙΖΑ
Αν κάτι μείνει στην ιστορία από το debate του ΣΥΡΙΖΑ αυτό θα είναι σχεδόν σίγουρα το κορυφαίο πολιτικό meme της...